Titlurile zilei

Un nou cartier de blocuri apare printre casele de la ieșirea din Iași, în apropiere de Păcurari! Dezvoltatorul Ioan Trofin stă pe un teren de 3,6 milioane de euro – FOTO

Publicat: 20 apr. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Un nou cartier de blocuri apare printre casele de la ieșirea din Iași în apropiere de Păcurari Dezvoltatorul Ioan Trofin stă pe un teren de 36 milioane de euro - FOTO
La 72 de ani, afaceristul Ioan Trofin vrea să dea lovitura la marginea Iașului

Mai multe blocuri de locuințe colective vor fi construite la ieșirea din Iași. Investitor este Ioan Trofin, care a dezvoltat cartierul ”Soleia” în comuna Valea Lupului și s-a trezit cu un protest organizat de vecini. Noul cartier are nevoie de avizul de oportunitate al arhitecților

Dezvoltatorii imobiliari se extind la marginea orașului, în apropiere de cartierul Păcurari, chiar în proximitatea spațiilor de producție ale companiei Totalgaz Industrie. Investitorul este Ioan Trofin, patronul firmei de construcții Vectra Trading SA, cunoscut pentru investițiile din comuna Valea Lupului. Aici a dezvoltat cartierul rezidențial ”Soleia”, investiție ce a nemulțumit locuitorii din comună care locuiau la casă. Revenind la proiectul menționat, afaceristul a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui cartier de locuințe colective, pe un amplasament de 1,8 hectare identificat chiar la limita teritorială cu comuna Valea Lupului.

Recent, proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului (CTATU) formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași. Nu departe de amplasamentul lui Ioan Trofin se află și proprietatea lui Ioan Pârău, patronul Totalgaz Industrie, care riscă să piardă proprietatea din cauza datoriilor.

Un nou cartier de blocuri apare printre casele de la marginea Iașului, cu străzi înguste

Miza afaceristului Ioan Trofin este să crească valoarea terenului. Dacă va obține un PUZ, terenul va avea o valoare de 3,6 milioane de euro, adică 200 euro/metru pătrat. O problemă reală în zonă este infrastructura rutieră, străzile sunt foarte înguste și nu pot prelua un număr mare de mașini spre șoseaua Păcurari. Investitorul a precizat că intenționează să construiască 7 blocuri de locuințe colective cu maximum două etaje. Contactat telefonic, afaceristul a precizat că ia în calcul să vândă proiectul după obținerea avizelor.

”Deocamdată vrem să facem un PUZ, vrem să vedem ce obținem prin coeficientul de utilizare a terenului. Zona se poate dezvolta, dar acum lucrurile s-au schimbat, materialele s-au scumpit și există și blocaj la urbanism. Vom vedea ce putem face cu acest proiect, poate îl și vindem. Nu știm deocamdată ce se va face, toate se schimbă de la o zi la alta. Acolo în zonă sunt clădiri cu două etaje. Vrem să facem 6 blocuri cu o clădire în mijloc. O mare parte din teren va fi ocupată de spații verzi, dar este o problemă legată și de necesitatea locurilor de parcare. Nu se ține cont că o familie care se mută are și două mașini. Pe acoperiș vreau să pun panouri solare. Am vrut la un bloc din Valea Lupului, dar de la E.ON au spus că nu se poate”, a precizat Ioan Trofin, în vârstă de 72 de ani.

În zona Păcurari au fost anunțate și alte investiții.

A făcut milioane de euro din vânzarea apartamentelor

Ioan Trofin a reușit să încaseze sume importante din vânzarea apartamentelor din comuna Valea Lupului, prin intermediul altei societăți, Vectra Com SA, unde are calitatea de acționar majoritar. Astfel, în perioada 2016-2020, cifra de afaceri a firmei a fost de 38 de milioane de lei, aproape 8 milioane de euro. În ceea ce privește profitul adunat în aceeași perioadă, a fost declarată suma de 10,4 milioane de lei, adică 2 milioane de euro. Ultimele date arată că firma are 12 angajați.

În această perioadă, CTATU va analiza nu mai puțin de 30 de proiecte, majoritatea vizând edificarea mai multor locuințe colective în diferite zone din Iași. Un nou cartier de blocuri apare printre casele de la ieșirea din Iași, într-o zonă vânată de tot mai mulți dezvoltatori imobiliari.

Comentarii
  • Acolo este mult teren in litigiu, inclusiv casele ciorilor din Pacuret. Unu Tatas Ion din Pacurari are proces deschis de peste 10 15 ani cu un asemenea litigiu. Iar acolo mai este o palma de teren liber in spate la gaz. Iar la cum arata zona, daca construieste P+4+M (bine, daca cheagul da cascaval cui trebuie, se rezolva). Zona este plina de viloante de lux si daca apar blocuri, da naspa la design. Frumosi bani se mai fac din imobiliare.

  • Cine mai cumpără la ce exorbitant au crescut dobânzile la bănci?! Plus prețurile exagerat de mari. Or să aștepte mult și bine să le vină cumpărători.

  • Au falimentat foarte mulți dezvoltatori imobiliari și vor falimenta in cursul lumilor următoare mult mai mulți. Sa cam terminat cu prețurile exorbitante pe metru pătrat si cu Roborul asta naiba mai ia bani acum din bănci.

Adauga un comentariu