Eveniment-Social

Un renumit profesor universitar din Iași vorbește despre pericolele din spatele Inteligenței Artificiale: „Aceste elemente există de multă vreme” – FOTO

Publicat: 26 ian. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un renumit profesor universitar din Iași vorbește despre pericolele din spatele Inteligenței Artificiale Aceste elemente există de multă vreme - FOTO
Prof. univ. dr. ing. mat. acad. Daniel Condurache subliniază faptul că elementele de AI nu au apărut peste noapte

Prof. univ. Daniel Condurache vorbește despre pericolele din spatele Inteligenței Artificiale.

Inteligența Artificială există de multă vreme

inteligența artificială
AI poate duce la răspândirea informațiilor false în mediul online

Inteligența Artificială ne influențează tot mai mult viața. Aceasta a ajuns să fie utilizată într-un mod dăunător, sistemele AI putând fi folosite pentru a controla oamenii, fără a avea obligații de transparență.

Prof. univ. dr. ing. mat. acad. Daniel Condurache subliniază faptul că aceste elemente de AI nu au apărut peste noapte. Unele tehnologii de Inteligență Artificială există de mulți ani, însă adunarea unor cantități enorme de date și noii algoritmi au dus la dezvoltarea acestui domeniu.

„Nu a apărut Inteligența Artificială acum un an și ceva. Elementele de Inteligență Artificială sunt de foarte multă vreme. În 1948, un american a avut un exercițiu de Inteligență Artificială cu un șoricel care mergea printr-un labirint și, tot greșind, reușea să facă labirintul. Deci ideea de Inteligență Artificială este mult mai veche, vine de la părinții fondatori ai calculului. Majoritatea instrumentelor de comunicare din secolul XX au avut, inițial, utilitate militară. Internetul a apărut în momentul în care exista pericolul de atac în fața Statelor Unite”, spune prof. univ. dr. ing. mat. acad. Daniel Condurache.

AI poate duce la răspândirea informațiilor false în mediul online

inteligența artificială
Inteligența Artificială ne influențează tot mai mult viața

Prin intermediul Inteligenței Artificiale pot fi distribuite informații false sau periculoase pe rețelele sociale și platformele de căutare. Amintim faptul că în urmă cu ceva timp, pe Facebook a circulat un filmuleț fals al cărui personaj principal era dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar, un medic cunoscut în România. Unele persoane care se ascundeau în spatele unui calculator au furat imaginea acestuia pentru a-și vinde „produsul minune”. Este vorba despre o pulbere pentru slăbit care promite scăderea rapidă în greutate. Acesta este exemplul prin care putem susține faptul că Inteligența Artificială poate fi utilizată într-un mod negativ și poate duce la răspândirea informațiilor false.

„Puțini știu faptul că telefonul este un supercalculator. Pe lângă tot ce credem noi, mai are și două tipuri de dispozitive despre care lumea nu prea știe. Unul este accelerometrul cu trei axe și un giroscop, deci imediat cum am luat telefonul în mână, el știe tot ce facem noi. Știe unde ne-am dus, cât am stat, iar dacă mai punem și un ceas la mână, acesta ne va ști pulsul, tensiunea arterială, glicemia. Ideea aceasta, în care îți dai identitatea, mie mi se pare ceva periculos”, mai spune prof. univ. dr. ing. mat. acad. Daniel Condurache în legătură cu Inteligența Artificială.

Comentarii
Adauga un comentariu