Local

Vaccinul anti-HPV ajunge târziu în cabinetele medicilor de familie! Pacientele minore pot aștepta și un an până la vaccinarea împotriva cancerului de col uterin! Părinții nu mai au încredere și refuză vaccinul

Publicat: 06 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul anti-HPV ajunge târziu în cabinetele medicilor de familie Pacientele minore pot aștepta și un an până la vaccinarea împotriva cancerului de col uterin Părinții nu mai au încredere și refuză vaccinul
Vaccinul anti-HPV

Vaccinul anti-HPV ajunge târziu în cabinetele medicilor de familie, iar pacientele minore pot aștepta și 1 an până a putea beneficia de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Medicii spun că din ce în ce mai mulți părinți refuză imunizarea, și asta din cauza campaniilor anti-vaccinare care circulă pe internet

Fetițele cu vârste între 11 și 14 ani pot fi vaccinate anti-HPV, gratuit, în cabinetul medicului de familie. Deși vaccinarea este gratuită și este la îndemâna oricui, din ce în ce mai mulți părinți refuză vaccinul anti-HPV. Motivele sunt diverse, spun medicii, dar cea mai mare influență o au campaniile anti-vaccinare organizate pe internet. Mai mult decât atât, ceea ce conferă și o mai mare incertitudine în rândul părinților în privința imunizării este faptul că vaccinul anti-HPV poate avea și întârzieri de 1 an. În zadar încearcă medicii de familie să explice părinților beneficiile vaccinării fetițelor împotriva HPV, că listele sunt aproape goale.

În ultimii 2 ani, în comuna Ciurea din județul Iași, doar două fetițe au fost vaccinate anti-HPV

Vaccinul anti-HPV ajunge extrem de târziu în unele cabinete ale medicilor de familie din Iași. Un exemplu relevant este în comuna Ciurea din Iași, unde medicul de familie a comandat dozele de vaccin împotriva cancerului de col uterin pentru două fetițe, iar vaccinul a ajuns abia după un an. De specificat este faptul că dacă pacienta depășește vârsta de 14 ani, sunt necesare 3 doze de vaccin și nu 2, ca în cazul în care vaccinul ajunge la timp.

„Am comandat doze de vaccin pentru două paciente, iar una dintre ele se apropia cu pași repezi de vârsta de 14 ani. Am așteptat dozele 1 an de zile. Practic, pacienta deja împlinise vârsta de 15 ani până a ajuns vaccinul. În această situație, au fost necesare 3 doze de vaccin și nu 2, dacă am fi primit vaccinul la timp. Din păcate, anul acesta nu am primit nicio solicitare din partea părinților pentru vaccinul anti-HPV”, spune dr. Maria Ioniță, medic de familie în comuna Ciurea din Iași.

Părinții ieșeni sunt sceptici în ceea ce privește vaccinarea fetițelor împotriva cancerului de col uterin

Medicii de familie spun că în zadar li se explică părinților beneficiile vaccinării anti-HPV, pentru că în continuare aceștia refuză vaccinarea fetițelor. Dr. Maria Ioniță spune că mulți părinți nu înțeleg, chiar dacă li se explică, beneficiul acestui vaccin împotriva cancerului de col uterin.

„Nu avem solicitări pentru vaccinarea HPV anul acesta. Niciodată, de fapt, nu am avut prea multe solicitări. Părinții nu sunt interesați să-și vaccineze fetițele, oricâte informații ar primi de la noi, medicii de familie. Mulți citesc pe internet păreri contra și cred mai mult în aceste păreri decât în sfatul medicului”, mai spune dr. Maria Ioniță.

Dr. Simona Naghi, medic de familie: ” În anul 2009, când a început programul, listele erau mult mai lungi”

La unele cabinete de medicină de familie din Iași pacientele primesc vaccinul anti-HPV în 3, maximum 4 luni din momentul în care se face comanda. Chiar și în această situație, când nu există întârzieri și părinții sunt asigurați că fetițele vor beneficia de vaccinul împotriva cancerului de col uterin în cel mai scurt timp posibil, aceștia sunt reticenți.

„Din păcate, nu avem un număr prea mare de părinți care solicită vaccinarea anti-HPV pentru fetițele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Noi trimitem listele până pe 5 ale lunii, iar în termen de 3-4 luni, primim vaccinul. În cazul fetițelor cu vârsta de peste 15 ani, se suplimentează dozele de vaccin cu încă una. Din păcate, părinții arată că sunt extrem de sceptici în ceea ce privește vaccinarea anti-HPV și asta din cauza informațiilor care circulă pe internet. Conform acestor informații, sunt încurajați să refuze vaccinul anti-HPV. În anul 2009, când a început programul, listele erau mult mai lungi. De la an la an, am observat o scădere majoră a solicitărilor”, spune dr. Simona Naghi, medic de familie și medic pediatru.

Din cauza pandemiei de COVID-19, campania de vaccinare anti-HPV demarată de Ministerul Sănătății va putea fi încheiată

Medicii de familie privesc cu îngrijorare către lunile ce urmează. Din cauza pandemiei de COVID-19, medicii cred că această campanie de vaccinare anti-HPV demarată de Ministerul Sănătății se va încheia. Din acest motiv, încurajează părinții să-și ducă fetițele la imunizare.

„Vaccinarea, alături de screening, poate reduce riscurile de diagnosticare cu cancer de col uterin. Vaccinarea oferă o protecție extrem de mare. Părinții interesați de acest serviciu trebuie să se adreseze medicului de familie. Acesta va solicita vaccinul de la Direcția de Sănătate Publică din Iași și în termen de câteva luni pacienta va beneficia de vaccinarea anti-HPV. Vaccinarea este gratuită și se poate face în cabinetele medicilor de familie. Să nu uităm, cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 de ani din întreaga lume”, încheie dr. Simona Naghi.

Adauga un comentariu