Stiri medicale

Vaccinul antigripal, subiect de ancheta DNA. Copiii sub 3 ani ramasi descoperiti?

Publicat: 15 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul antigripal subiect de ancheta DNA. Copiii sub 3 ani ramasi descoperiti
Vaccinul antigripal prezent la Iași în șase tranșe

Ministerul Sanatatii este acuzat ca a cumparat un alt vaccin antigripal decat cel care trebuie. Emanuel Ungureanu, deputat USR, a solicitat DNA sa verifice modul in care a fost achizitionat vaccinul antigripal. In plangerea depusa marti, 15 octombrie, politicianul reclama ca ministerul a cumparat un alt produs decat cel solicitat. Mai mult, a ramas descoperita grupa de varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani.

Potrivit deputatului USA, in anul 2019, Ministerul Sanatatii a initiat o procedura de licitatie pentru achizitia de vaccin antigripal tetravalent prin acord cadru pentru o perioada de 4 ani. Cantitatea de vaccin estimata pentru achizitionare era cuprinsa intre 50.000 si 8 milioane de doze. Ca urmare a referatului nr.35528 din 14 martie 2019, Ministerul Sanatatii a demarat procedura licitatiei pentru acord cadru cu o valoare minima de doua milioane de lei si maxima de aproape 10 milioane de euro.”

„Caietul de sarcini pentru aceasta procedura de licitatie prevedea atribuirea catre cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere tehnico-economic. De asemenea, caietul de sarcini si clarificarile ulterioare prevad ca vaccinul sa poata sa fie administrat populatiei de la sase luni in sus”, a declarat Emanuel Ungureanu, in fata sediului DNA.

Vaccinul antigripal, paguba de 11 milioane de euro

Emanuel Ungureanu a sustinut ca directiile din minster, dar si comisia de evaluare a ofertelor si-au indeplinit defectuos atributiile. Deputatul a cerut DNA sa faca verificari pentru neglijenta si abuz in serviciu. El considera ca paguba este deaproape 11 milioane de euro. Aceasta pentru ca a fost cumparat alt produs decat cel solicitat prin caietul de sarcini.

„Ministerul Sanatatii, cumparand un alt produs decat cel stabilit in caietul de sarcini, practic a creat deja o paguba care merge catre 11 milioane de euro. Adica toata cantitatea de vaccin antigripal contractata deja pentru un produs care nu exista in caietul de sarcini. Deci s-a incalcat legea achizitiilor publice cat se poate degrav. Si mai mult decat atat, vorbim despre peste 9.000 de copii din grupa de risc 6 luni – 3 ani, care acum nu au acest vaccin antigripal”, a afirmat deputatul USR.

Adauga un comentariu