Sanatate

Varicela forma ușoară. Cum are loc transmiterea agentului patogen și tratamentul simptomatic

Publicat: 24 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Varicela forma ușoară. Cum are loc transmiterea agentului patogen și tratamentul simptomatic
Tratamentul simptomatic pentru varicelă se limitează la îngrijirea pielii din zona erupției cutanate

Varicela în forma ușoară nu este periculoasă. Aceasta este o boală virală acută cu leziuni cutanate papulo-pustuloase și semne de intoxicație generală. Forma ușoară este mai frecventă la copii. Cu cât pacientul este mai în vârstă, cu atât riscul de complicații sistemice este mai mare.

Agentul cauzal este herpesvirusul uman de tip 3. Este vorba de virusul varicelei, care provoacă și zona zoster. În total, se cunosc opt tipuri de herpesvirusuri. Transmiterea agentului patogen are loc în principal prin picături de aer. În organism intră după contactul cu mucoasa.

eruptii cutanate pe pielea unui bebelus
Astfel, întâi de toate apare o papulă, adică un nodul proeminent, după care o pustulă

Varicela forma ușoară. Cum se manifesta afecțiunea în funcție de tipul acesteia

În funcție de gravitatea bolii și de severitatea simptomelor, se disting diferite forme de varicelă. În general, varicela poate fi tipică sau atipică. Tipicul poate lua una dintre cele trei forme. Forma ușoară este caracteristic primilor ani de viață. Astfel, copilul nu simte aproape niciun disconfort. Boala apare sub forma unei erupții cutanate sau a unor pete, dar acestea nu se sparg și nu provoacă mâncărimi.

Forma moderată până la sever se distinge prin faptul că erupția se răspândește în mod activ, papulele provoacă mâncărimi, se transformă în pustule, se sparg și formează cruste. Poate exista febră ușoară, dureri de cap și tuse.

Iar forma gravă a bolii se caracterizează prin faptul că erupțiile apar nu numai pe piele, ci și pe membranele mucoase. Febra este vizibil ridicată, însoțită de vărsături și confuzie. Coșurile cu varicelă în formă atipică pot să nu fie prezente deloc. În schimb, pot apărea pete sau semne de leziuni vasculare mici.

eruptii cutanate pe pielea unei persoane
Este imposibil să nu o observi manifestarea varicelei

Cum arată varicela? Bubițele caracteristice bolii

Este imposibil să nu o observi manifestarea varicelei, aceasta are simptome externe pronunțate. Cu toate acestea, nu toată lumea poate distinge imediat între varicelă și alte boli infecțioase cu erupții cutanate. Acest lucru se poate face analizând aspectul erupției cutanate. Acesta trece prin mai multe transformări.

Astfel, întâi de toate apare o papulă, adică un nodul proeminent, după care o pustulă, o veziculă cu conținut lichid și în cele din urmă un ulcer, adică o bășică spartă și uscată. Dacă pustulele se sparg singure și se vindecă, nu lasă urme pe piele.

Cu toate acestea, dacă sunt zgâriate și deteriorate prematur, se pot forma cicatrici. Există, de asemenea, riscul de a introduce bacterii în răni sau de a agrava boala, permițând agentului patogen să pătrundă din nou prin sânge. Varicela începe de obicei cu o erupție pe față, scalp, gât sau spate. Se extinde la nivelul toracelui, abdomenului și extremităților pe măsură ce evoluția devine mai complicată. În cazurile severe, coșurile pot fi găsite în gură, în gât și pe organele genitale.

eruptii cutanate pe piele
Forma moderată până la sever se distinge prin faptul că erupția se răspândește în mod activ

Cum se tratează boala? Tratamentul simptomatic

Tratamentul simptomatic pentru varicelă se limitează la îngrijirea pielii din zona erupției cutanate. Papulele și pustulele sunt tratate cu un antiseptic, o soluție de culoare verde sau cu permanganat de potasiu.

În cazul în care erupția a apărut pe mucoasă, verdele și manganul nu trebuie folosite. O soluție de peroxid de hidrogen de 3% este potrivită pentru dezinfecție. Dacă boala debutează cu o febră mare, puteți presupune că boala nu va avea o formă ușoară. Acesta este un test dificil pentru organism, așa că în primele 24 de ore trebuie luat un medicament antiviral.

Varicela în formă ușoară este o boală comună de natură virală. Este mai ușor de trecut peste aceasta la o vârstă fragedă. Varicela nu se tratează de obicei și se limitează la tratarea simptomelor. Cu toate acestea, este necesar un sprijin medicamentos dacă este severă. Într-o astfel de situație, cel mai bine este să apelați la un medic pentru a evalua riscul de complicații și pentru a alege medicamentul potrivit.

eruptii cutanate pe piele
În funcție de gravitatea bolii și de severitatea simptomelor, se disting diferite forme de varicelă
Adauga un comentariu