Prima pagină » Sanatate » Varicela poze. Cum să te protejez de cel mai contagios virus

Varicela poze. Cum să te protejez de cel mai contagios virus

21 iun. 2022, 09:01,
în Sanatate

Majoritatea mamelor recunosc la copii săi varicela după poze. Varicela este o infecție acută sistemică. Această afecțiune se manifestă de obicei în copilărie, fiind cauzată de virusul varicelei zoster. De obicei virusul debutează cu simptome de intoxicație generală moderată, care ulterior încep să fie însoțite de leziuni cutanate.

Acest virus facilitează apariția unor pete, papule, vezicule, urmate de formarea de cruste. Pacienții cu risc pentru complicații neurologice severe sau alte complicații sistemice, includ adulții, nou-născuții și cei care sunt imunocompromiși sau au anumite comorbidități. Diagnosticul se face pe baza datelor clinice. Cei care sunt expuși riscului contactării acestui virus primesc de obicei imunoglobulină profilactică după o posibilă infecție. Iar din moment ce boala se dezvoltă, aceștia sunt tratați cu medicamente antivirale. Cele mai recomandate medicamente sunt valaciclovir, famciclovir și aciclovir. De asemenea, mulți medici recomandă vaccinarea copiilor. Vaccinarea oferă o protecție eficientă la pacienții neimunocompromiși.

leziuni cutanate pe corpul unui copil provocate de varicela

Varicela este cauzată de virusul varicelo-zoster, fiind o fază acută invazivă a procesului infecțios

Varicela poze. Căile de răspândire a afecțiunii

Varicela este cauzată de virusul varicelo-zoster, fiind o fază acută invazivă a procesului infecțios, iar herpesul zoster este o reactivare a fazei latente. Varicela, care este o infecție extrem de contagioasă, se răspândește prin mai multe căi.

De cele mai multe ori, acest virus se răspândește prin aer, în care virusul este inoculat pe membrana mucoasă, de obicei, nazofaringe. Varicela este cea mai contagioasă în timpul prodromului și în stadiile incipiente ale erupției cutanate. Boala se transmite cu 48 de ore înainte de apariția primelor leziuni cutanate și până când ultimele leziuni s-au încrustat. Transmiterea indirectă, adică prin pacienții imunizați, nu are loc. În cazuri mai rare, copii pot avea și pete albe pe corp atunci când contactează virusul.

copil care sufera de varicela si tine mainele pe obraji

Cei care sunt expuși riscului contactării acestui virus primesc de obicei imunoglobulină profilactică după o posibilă infecție

Înainte de apariția vaccinului împotriva varicelei, epidemiile de varicelă se manifestau în perioadele de iarnă și primăvara devreme. La copiii imunocompetenți sau cei care și-au obținut imunitate împotriva virusului este rareori o boală severă. Pe când adulții și copiii imunocompromiși, infecția poate fi adesea severă.

Primele simptome apar foarte curând după contactarea virusului. Simptome precum dureri de cap moderate și febră, dar și starea de rău poate apărea la 7-21 de zile după infecție și cu aproximativ 24-36 de ore înainte de apariția leziunilor cutanate. Acest prodrom este mai probabil la pacienții cu vârsta mai mică de 10 ani și este de obicei mai sever la adulți.

Cum se formează veziculele. Care este semnul distinctiv al varicelei

Leziunile focale se dezvoltă de la macule la papule și vezicule, care apoi se formează peste crustă. Semnul distinctiv al varicelei este că leziunile apar pe față, deci se află în diferite stadii de dezvoltare în orice zonă afectată. Erupția poate fi generalizată, în cazuri severe, implicând trunchiul, membrele și fața, sau mai limitată, dar aproape întotdeauna afectează trunchiul superior.

leziuni cutanate pe corpul unui copil provocate de varicela

Acest virus facilitează apariția unor pete, papule, vezicule, urmate de formarea de cruste

Leziunile ulcerative pot fi întâlnite pe membranele mucoase, inclusiv pe orofaringe și tractul respirator superior, conjunctiva palpebrală, mucoasa rectală și vaginală.  În cavitatea bucală, veziculele izbucnesc imediat și, prin urmare, acestea provoacă adesea durere în timpul deglutiției.

Leziunile de pe scalp pot duce la mărirea dureroasă a ganglionilor limfatici occipitali și cervicali adiacenți. Noile erupții de obicei încetează să apară în ziua 5 de la debutul virusului și cele mai multe dintre ele se formează în ziua 6. Conform cercetărilor aproape toate crustele dispar în mai puțin de 20 de zile de la debut.

Varicela exact ca în poze se poate manifesta ocazional și la copiii vaccinați. Acest fenomen este numit reinfecție cu varicelă, în aceste cazuri, erupția este de obicei ușoară. Simptomele nu sunt atât de puternice, febra este mai mică decât de obicei, iar durata bolii este mai scurtă, erupțiile cutanate  fiind la fel de contagioase.

eruptii cutanate pe corpul unei femei provocate de varicela

Varicela este o infecție acută sistemică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 decembrie 2024
07 decembrie 2024