Local

Vestea care îi privește pe toți creștinii! Judecătorii ieșeni vor decide ce se va întâmpla de Paște! Vom avea voie să mergem să luăm lumină? (Exclusiv)

Publicat: 18 mart. 2021
Creștinii, luând lumină de Paște și o sală de judecată
Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași vor decide dacă vom avea sau nu voie să participăm la slujba religioasă de Paște și să luăm lumină ori dacă totul va fi ca anul trecut

Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași vor decide dacă vom avea sau nu voie să participăm la slujba religioasă de Sărbătorile Pascale. Procesul intentat autorităților de un magistrat din Bacău, Ioan Petrescu, s-a întors la Iași, după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Petrescu a cerut în instanță să li se permită românilor să își exercite dreptul la libertate religioasă și să poată lua lumină de la biserici, de Paște

Răsturnare de situație în cazul procesului ce îi privește pe toți creștinii! Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași ar trebui să decidă dacă vom avea voie să mergem la biserică și să luăm lumină de Paște – și nu numai!
Astfel, dosarul în care judecătorul băcăuan Ioan Petrescu a cerut acest lucru anul trecut s-a întors pe rolul instanței ieșene. Asta, după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„Instanța respinge excepția inadmisibilității recursului. Admite recursul declarat de recurentul-reclamant Ioan Petrescu împotriva sentinței din 14 aprilie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Iași. Caseaza sentința recurată și trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe. Definitivă”, au spus magistrații din cadrul ÎCCJ.

Așadar, dosarul s-a întors pe rolul Curții de Apel Iași. Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al rejudecării procesului. Ulterior, judecătorii ieșeni vor lua o decizie în dosarul dintre magistratul băcăuan Ioan Petrescu și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Judecătorul băcăuan Ioan Petrescu a cerut anularea parțială a unei ordonanțe militare

În cursul anului trecut, magistrații ieșeni au respins acțiunea formulată de judecătorul băcăuan Ioan Petrescu în contradictoriu cu MAI.

„Instanța admite excepția lipsei calității procesuale pasive a Ministrului Afacerilor Interne și respinge acțiunea ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”, au afirmat magistrații ieșeni.

Totuși, Ioan Petrescu a formulat recurs. Ioan Popescu, judecător la Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, din cadrul Curții de Apel Bacău, le-a cerut colegilor de la instanța similară din Iași să dispună anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 1, emisă anul trecut. De fapt, judecătorul din Bacău contestă interdicția de a participa la evenimente religioase. Acesta a susținut că, în perioada Sărbătorilor Pascale, extrem de importante pentru toți creștinii, vrea să își exercite dreptul de a participa la manifestările cu caracter religios.

„Sunt creștin-ortodox practicant și solicit anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 1, respectiv a articolului 2 din document. Excluderea de la slujbe a unei categorii de membri ai Bisericii (credincioși), dar acceptarea altor categorii (preoți) creează premisele unei discriminări. Așadar, în conformitate cu doctrina canonică ortodoxă, liturghia duminicală sau de sărbători nu se poate săvârși fără prezența poporului credincios, preotului fiindu-i interzis să săvârșească liturghie fără popor, pe motiv că liturghia este un act de comuniune religioasă, în care preotul săvârșește serviciul religios pentru popor, nu în nume și interes personal”, a susținut reclamantul.

„Se induce ideea că, pentru a te vindeca, nu ai nevoie de Dumnezeu!”

Ioan Petrescu a mai spus că nu este normal ca poporul să fie obligat să stea departe de biserică.

„Obligarea poporului credincios să rămână acasă, în timp ce preotul săvârșește liturghia, golește de sens actul liturgic în sine și reprezintă o ingerință nepermisă a statului în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe. Ideea că Biserica ar putea fi un loc de contaminare cu COVID-19 induce ideea că, pentru a te vindeca de această pandemie, nu ai nevoie de Dumnezeu, El Însuși «izolat la domiciliu» de ordonanțele militare emise de MAI”, a afirmat judecătorul băcăuan.

De remarcat este faptul că cererea acestuia nu putea fi depusă la instanța în cadrul căreia activează ca magistrat, astfel că ea a ajuns pe mesele colegilor din Iași.
Ordonanța Militară nr. 1 a fost emisă pe 17 martie 2020 și privește adoptarea unor măsuri de primă urgență, referitoare la aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri. Ordonanța a fost aprobată de către premierul României.

„Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise. Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești / religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice / religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum opt persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora”, se menționa în articolul 2 din cadrul ordonanței emise de MAI.

Între timp, românilor li s-a permis accesul la slujbele religioase, dar acest lucru nu înseamnă că, de Paște, lucrurile nu se pot schimba. Astfel, autoritățile ar putea impune o nouă stare de urgență și, în acest mod, s-ar interzice din nou accesul la biserici.

Comentarii
  • Trebuie sustinut de cetateni, de biserica si de oamenii de bine ce-i mai are Romania. Ceea ce s-a intamplat, prin incalcarea Constitutiei este un act grosolan, care ar trebui cercetat indeaproape si vinovatii sa paraseasca tara.Nu pot trai alaturi de romanii adevarati, sa plece slugile celor care ii manipuleaza pentru vinderea tarii.

Adauga un comentariu