Sanatate

Vitamina D3: reacții adverse și simptomele carenței sale în organism

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vitamina D3 reacții adverse și simptomele carenței sale în organism
Reacțiile adverse ale vitaminei D3 pot fi destul de vizibile, persoanele confruntându-se adesea cu vărsături, amețeală și slăbiciune

Cu toate că excesul de vitamina D3 nu prezintă reacții adverse îngrijorătoare, iar persoanele le pot trece cu vederea, pe termen lung acesta poate duce la boli precum pancreatită sau apariția pietrelor la rinichi. Deși este benefică pentru organism, suplimentul trebuie luat doar la prescripția medicului pentru a nu face abuz.

Sursele cele mai indicate pentru aportul zilnic a vitaminei este o alimentație sănătoasă și expunerea la razelor soarelui.

Vitamina D3: reacții adverse și administrarea corectă

Vitamina D3 se regăsește în alimente de origine animală și poate fi produsă în timpul expunerii la soare. Aceasta are numeroase beneficii pentru organism precum menținerea sănătății sistemului osos, susținerea sistemului imunitar și reducerea stărilor depresive. Un alt supliment ce are efecte benefice asupra depresie este și vitamina B12. Totodată, s-a demonstrat și faptul că deficiența de vitamina D3 poate fi asociată cu nașterea prematură și apariția diabetului. Suplimentele sunt benefice și pentru persoanele ce practică sport, acestea ajutând la creșterea performanței fizice a membrelor superioare și inferioare. 

Însă, chiar dacă vitamina D3 este benefică pentru organism, nu trebuie administrată în mod excesiv. Aceasta poate afecta organismul, primele simptome ale consumului mare fiind greața, vărsăturile, amețeala, slăbiciunea și confuzia. Principalul efect advers al suplimentului este hipercalcemia, adică acumularea de calciu în sânge. În cazul în care simptomele sunt prezente pe parcursul a mai multor zile, pot apărea și probleme renale. Excesul de vitamina D3 mai poate cauza de asemenea și apariția pietrelor la rinichi sau a pancreatitei. Chiar dacă tratamentul a fost întrerupt și persoana în cauză nu mai ia suplimentele, efectele toxicității pot dura până la câteva săptămâni de la întreruperea lui, deoarece aceasta este depozitată în grăsimi de unde mai apoi este eliberată lent în circulația sanguină.

Simptomele carenței de vitamina D3

Principalele simptome ale carenței de vitamina D3 sunt stările de oboseală, căderea părului, durerile musculare și apariția infecțiilor ce apar în mod regulat. Dacă lipsa acesteia nu este ameliorată la timp, poate produce boli autoimune, cardiovasculare, complicații în sarcină sau de natură neurologică. Cele mai expuse persoane ce se pot confrunta cu lipsa vitaminei în corp sunt cele în vârstă. Odată cu îmbătrânirea, organismul scade capacitatea de asimilare a vitaminei D3. Totodată, un studiu a demonstrat faptul că 96 la sută dintre persoanele ce au suferit un infarct au prezentat și o carență a suplimentului în corp. O alimentație vegană, poate fi una dintre cauzele lipsei vitaminei D3, deoarece persoanele în cauză nu consumă alimente precum lapte, ficat de vită sau gălbenuș. Un alt motiv pentru carența suplimentului, poate fi și expunerea redusă la soare. 

O alimentație bogată în ciuperci, brânză și iaurt, pește gras, cereale fortificate, portocale și lapte poate fi o sursă de vitamina D3 importantă pentru organism. Spre exemplu, 85 grame de somon conține 11 mcg de vitamina D, iar 15 mililitri de ulei de ficat de cod conține 34 mcg. Consumul zilnic a acestor cantități este suficientă deoarece aportul recomandat pentru un adult pe zi este de 15 mcg. Pentru a vă asigură că nu abuzați de acest supliment și urmați o alimentați sănătoasă, sunt recomandate analizele la sânge.

Reacțiile adverse ale vitaminei D3 pot fi destul de vizibile, persoanele confruntându-se adesea cu vărsături, amețeală și slăbiciune. Cu toate că oamenii ce suferă de lipsa suplimentului pe o perioadă îndelungată pot dezvolta boli autoimune sau cardiovasculare, nu este recomandat nici consumul excesiv deoarece poate duce la complicații.

Adauga un comentariu