Această stare agravată de oboseală afectează cu precădere femeile cu vârsta între 40 și 60 de ani. Afecțiunea are o durată de cel puțin 6 luni și nu poate fi vindecată prin odihnă, astfel, cea mai bună metodă de ameliorare este administrarea de vitamine pentru oboseală cronică.
Care sunt cele mai bune vitamine pentru oboseală cronică
Vitamine B1 este esențială pentru buna sănătate a sistemului nervos. De asemenea, ajută la transformarea nutrienților din alimente în energie, astfel încât să puteți fi mai energici în timpul zilei.
Și vitamina B2 este benefică, îmbunătățind calitatea somnului și luptând contra insomniilor. Aceasta ajută și la reducere anxietății și a stresului. Aceleași efecte le are și vitamina B3, contribuind totodată la reglarea nivelurilor de grăsimi din sânge.
Vitamina B5 este indicată persoanelor care se confruntă cu oboseala, ajutând la reglarea nivelului de energie. De asemenea, aceasta susține sănătatea cardiovasculară și ameliorează simptomele artritei reumatoide. Vitamina B6 produce serotonină care reglează starea de spirit. Astfel, reduce anxietatea, stresul și îmbunătățește somnul.
Vitamina B9 are beneficii asupra creierului și a sistemului nervos. Este indicată persoanelor care se confruntă cu stresul sau cu oboseala. Aceleași proprietăți le are și vitamina B12, ajutând în plus și la problemele cardiovasculare.
Vitamina C este importanta pentru întărirea sistemului imunitar și pentru reglarea nivelului de stres. Administrata zilnic, aceasta poate ajuta la reducerea oboselii, la creșterea nivelului de energie, la reducerea riscului manifestărilor cronice și cardiovasculare, reglarea hipertensiunii, sănătatea pielii și susține imunitatea.
Vitamina D ajută la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Datorită contribuie la menținerea nivelului de calciu și fosfor din sânge, reducând stresul și îmbunătățind starea de spirit. Vitamine E poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, ambele fiind asociate cu oboseala și stresul.
Alte măsuri împotriva oboselii cronice
În afară de administrarea de vitamine, schimbarea stilului de viață ar putea avea un mare efect pozitiv împotriva oboselii. Astfel: elimină din alimentație zahărul, alimentele prăjite, carnea procesată (zahărul poate crește temporar energia, dar ulterior agravează oboseala), hidratează-te (hidratarea este importantă pentru îmbunătățirea, sau menținerea sănătății, nu fă abuz de cofeină (cofeina poate da un sentiment fals de energie), nu ocoli legumele și fructele proaspete (sunt pline de nutrienți și au beneficii foarte importante pentru sănătate).
De asemenea, ar putea ajuta consilierea psihologică pentru ameliorarea stresului și anxietății, dar și practicarea de exerciții fizice zilnic, începând cu o intensitate scăzută.
Cauzele oboselii cronice pot fi: infecțiile virale (virusurile care pot declanșa tulburarea pot fi: Epstein-Barr, virusul herpetic, virusul rubeolic; încă se mai fac cercetări în acest sens), probleme ale sistemului imunitar (sistemul imunitar al persoanelor care suferă de sindromul de oboseală cronică este de asemenea afectat, dar nici această legătură nu este pe deplin dovedită științific), dezechilibre hormonale (s-a observat că persoanele care au sindromul oboselii cronice au niveluri anormale în sânge de hormoni produși de hipotalamus, glande pituitare sau glande suprarenale), traume fizice sau emoționale (poate fi vorba despre un prejudiciu, o intervenție chirurgicală sau stres emoțional).
De altfel, dacă persistă, poate fi un simptom al altor afecțiuni de fapt.
Cea mai la îndemână și de efecte metodă de tratament este administrarea de vitamine pentru oboseală cronică. Acestea nu numai că o pot ameliora, dar au și multe alte beneficii pentru organismul uman.