Economic Local

Viticultorii din Iași afectați de secetă primesc 500 de euro la hectar, ajutor de la MADR. Banii vor fi virați în conturi până la data de 31 decembrie 2020

Publicat: 07 sept. 2020
Viticultorii din Iași spun că anul 2020 este un an prost din punct de vedere al producției, dar un an bun din punct de vedere al calității vinului
Viticultorii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza secetei pot obține 500 de euro la hectar

Viticultorii din Iași, care au înregistrat pierderi financiare din cauza secetei, pot solicita ajutoare financiare de la MADR. Cererile se depun până la sfârșitul lunii octombrie, iar banii vor intra în conturile beneficiarilor până la data de 31 decembrie 2020. Viticultorii din județ care sunt în plină campanie de recoltare susțin că producția este mai slabă cu cel puțin 30 la sută, comparativ cu cea de anul trecut, din cauza secetei

Viticultorii din Iași, care au înregistrat pierderi financiare din cauza secetei, pot solicita ajutoare financiare de la MADR. Cultivatorii de struguri din Iași vor putea beneficia de un ajutor de stat de 500 de euro pe hectar, bani care vor intra în conturi până la data de 31 decembrie 2020. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor de stat de 500 de euro pe hectar, producătorii vitivinicoli trebuie să dețină cod CAEN, să aibă suprafața înscrisă în Registrul plantațiilor vitivinicole și să facă dovada unei declarații de recoltă aferentă ultimei campanii viticole.

Viticultorii din Iași care se află în plină campanie de recoltare estimează pierderile suferite din cauza secetei

Valoarea totală a schemei este de 59.500.000 lei, iar sprijinul va fi achitat de la bugetul de stat și reprezintă o subvenție excepțională, achitată în acest an pentru a compensa pierderile suferite de producătorii din sectorul vitivinicol care, pe lângă producția redusă din cauza secetei, au avut vânzări mai mici și din cauza pandemiei de COVID-19. Unul dintre viticultorii din Iași care deține 20 de hectare de viță-de-vie va solicita ajutoarele financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este Ionuț Năstăsescu. Ieșeanul susține că a început campania de recoltare a strugurilor și la prima vedere producția este mai mică cu 30 la sută.

Viticultorii estimează pierderi minime de 30 la sută în anul 2020, comparativ cu anul 2019

Producătorul mai spune că seceta a avut și un efect pozitiv asupra sectorului vitivinicol, vinul fiind mai bun anul acesta din punct de vedere al calității. Astfel, viticultorii din Iași vor solicita ajutoarele financiare de la MADR.

„Noi culegem strugurii de vreo câteva zile. Am avut probleme cu zilierii și am întârziat puțin culesul, dar am găsit în cele din urmă oameni la noi în sat. La prima vedere pot spune că avem mai puțini struguri și mai mici față de cei dezvoltați anul trecut. Până la finalul recoltei estimez o producție mai mică cu 30 la sută față de anul 2019. Am auzit la alți viticultori că pierderile sunt mai mari”, susține Ionuț Năstăsescu.

Fermierii din Iași cu culturile calamitate în proporție de minimum 30 la sută vor primi despăgubirile de la MADR

Cele mai mari probleme sunt la culturile de grâu, rapiță și orz, unde fermierii au avut gradul de calamitate de 100 la sută și vor primi despăgubiri pentru secetă. Culturile afectate de seceta din 2020 la nivelul Iașului sunt grâul, cu 25.000 de hectare distruse din cele 40.000 cultivate în Iași, rapița, cu 4.000 de hectare din cele 7.000 însămânțate în toamnă și 3.000 de hectare de orz din cele 3.300 cultivate. Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 sunt de 925 de lei la hectar pentru grâu sau secară. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Fermierii din Iași vor încasa până la sfârșitul lunii septembrie 80 la sută din aceste cuantumuri totale.

Aproximativ 10.000 de hectare cu porumb și floarea-soarelui, culturi de primăvară, declarate ca fiind calamitate de fermierii din Iași

În această perioadă, fermierii din Iași afectați de seceta extremă din 2020 pot depune cererile pentru despăgubiri pentru culturile de primăvară, respectiv porumb sau floarea-soarelui, dar și pentru lucernă până pe data de 15 septembrie 2020. Până în prezent Direcția Agricolă Iași a evaluat cererile depuse pentru aproximativ 10.000 de hectare cu aceste culturi. Până pe data de 30 septembrie 2020 va fi centralizată situația fermierilor din Iași care au înregistrat pierderi din cauza secetei și se vor stabili sumele ce vor fi acordate pentru fiecare cultură calamitată în parte.

Adauga un comentariu