Economic Local

Viticultorii din Iași au solicitat ajutorul de la stat de 500 de euro, la hectar, pentru pierderile financiare provocate de pandemia COVID-19

Publicat: 08 dec. 2020
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că eliberează adeverințe pentru beneficiarii Măsurii 14 “Bunăstarea animalelor”

Viticultorii din Iași care în anul 2020 au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita până la 100.000 de euro de la APIA. Cererile se depun până la data de 14 decembrie 2020, iar cuantumul ajutorului de stat acordat beneficiarilor eligibili este egal cu echivalentul în lei a 500 de euro la hectar. Viticultorii din Iași au avut în anul 2020 o producție mai mică față de anul precedent din cauza secetei extreme, însă vinul este de o calitate superioară

Ajutorul de stat acordat de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19 pot fi solicitate de viticultorii din Iași până la jumătatea lunii decembrie 2020. Până în prezent au fost depuse 3 cereri din partea potențialilor beneficiari. Valoarea totală ce poate fi acordată unui beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 100.000 de euro. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020. Bugetul alocat acestei scheme de finanțare este de 59 de milioane de lei.

În acest an, viticultorii din Iași au obținut o producție mai slabă cu 30 la sută față de cea din anul precedent, iar vinul produs la Iași a avut o calitate superioară. Ieșenii au sute de hectare cu viță-de-vie înființate cu fonduri europene acordate prin programele de reconversie derulate de APIA. Numai în Iași au fost acordate fonduri de aproximativ 1 milion de euro, iar programele de reconversie în viticultură vor fi reluate începând cu anul 2021.

Viticultorii din Iași care vor să-și modernizeze plantațiile viticole vor putea accesa câteva milioane de lei de la APIA

Astfel, dacă prin programul de investiții vie-vin în anii precedenți viticultorii din Iași care aveau 50 la sută din suma pe care voiau să o investească primeau tot atât pentru a face investiții, situația s-a schimbat după pandemia COVID-19. Comisia Europeană a făcut o derogare pentru a sprijini sectorul viniviticol și acordă 60 la sută din bani pentru investiții, iar suma ar putea crește cu încă 10 la sută. În județul Iași sunt cultivate cu viță-de-vie peste 1.000 de hectare, însă suprafața va crește în următorul an datorită fondurilor europene obținute de viticultorii ieșeni în programele de reconversie derulate de APIA Iași.

Viticultorii din Iași vor încasa subvenții de la APIA pentru anul de cerere 2020

Fermierii din Iași au primit 31.838.676 de euro, avansul din subvenții acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cererile depuse în anul 2020. APIA a demarat deja plata pentru diferența de 30 la sută din sumele totale pe care trebuie să le încaseze fermierii. Din cele 20.000 de cereri depuse de agricultori au fost autorizate la plată 17.866 de cereri cu o valoare de 31.838.676 de euro, care reprezintă 97,88 la sută din numărul de beneficiari. Fermierii exploatează peste 280.000 de terenuri agricole.

Adauga un comentariu