În această perioadă, vor fi plantate peste 700.000 de flori de către muncitorii de la Servicii Publice. Acestea vor înfrumuseța orașul la primăvară
Ca în fiecare toamnă, spațiile verzi sunt pregătite pentru sezonul de primăvară pentru anul ce va urma. Anul acesta, au fost pregătiți 280.000 de bulbi de lalea aduși din Olanda, cu 40.000 mai mulți față de anul trecut. Cetățenii s-au obișnuit ca în fiecare primăvară să admire peisajele florale de la Râpa Galbenă, bulevardul Ștefan cel Mare, la Teatrul Național sau în Copou.
Vor fi plantate peste 700.000 de flori în Iași
Pentru următoarele săptămâni, muncitorii de la Servicii Publice se vor ocupa doar de plantarea florilor prin oraș. Au fost aduși 280.000 de bulbi de lalea, special din Olanda. Florile sunt de toate culorile și vor înflori în primăvara anului 2025. De asemenea, sunt plantate și 460.000 de flori bianuale, crescute în serele de la Servicii Publice. Primăvara trecută, lalelele înflorite au reprezentat atracția principală a orașului. Solul protejează bulbii de lalea, iar zăpada de iarnă va asigura necesarul de umiditate ca planta să se dezvolte. Lalelele sunt printre cele mai apreciate flori din Iași, iar anual atrag mii de oameni pentru a le vedea.
„Deja am început de o săptămână lucrările prin oraș, avem de plantat 280.000 de bulbi de lalele și în jur de 460.000 de flori bianuale. Bulbii de lalele au fost achiziționați din Olanda, iar florile bianuale au fost produse în serele noastre proprii. Săptămânile acestea, vom finaliza plantarea. Florile rezistă pe perioada iernii, iar la primăvara vor înflori. Florile bianuale rezistă pentru o perioadă de 2 ani. Desigur că vom mai înlocui în locurile unde mai sunt rupte sau se usucă. Cu siguranță, la primăvară vom avea un oraș superb, plin de flori”, a transmis Laurențiu Ivan, directorul general Servicii Publice Iași.
Plantele trebuie protejate
Florile au fost crescute în sere pentru câteva săptămâni, iar până vor prinde rădăcini în pământ, mai durează ceva timp. Astfel, plantele sunt scoase foarte ușor de către ciorile din oraș, care caută să își adăpostească hrana. Pentru a contracara această problemă, angajații de la Servicii Publice au montat o plasă protectoare, care împiedică păsările să ajungă la flori. În anii trecuți, multe plante erau distruse din cauza păsărilor.
„Plantele au fost crescute la ghiveci, iar noi, când le punem în pământ, le păstrăm cu tot cu ghiveci, săpăm puțin în pământul-mamă și amplasăm floare. Ulterior, îi va crește rădăcinile și se va prinde de restul pământului. Ciorile au obiceiul să ascundă nucile sub pământ și vin să smulgă florile proaspăt plantate. Noi le putem replanta din nou, însă șansele să se prindă în pământ sunt mai mici. Astfel, le-am acoperit cu o plasă care este foarte ieftină, avem cumpărată de câțiva ani și o tot refolosim. Astfel, reușim să protejăm florile și să nu creăm prea mare deranj în zonă”, a mai adăugat Laurențiu Ivan.
Cele peste 700.000 de flori plantate în municipiul Iași vor înfrumuseța orașul primăvara viitoare.
O gramada de bani dati pe flori aiurea! Auzi, bulbi de lalele din Olanda etc. Sa puna trandafiri si atat! Aia infloresc din mai pana in noiembrie si nu trebuie sa ii plantezi de o mie de ori.
Cea mai buna metoda de sifonat banii publici, cine sta sa le numere?!
Inutile oricum, Iasiul arata ca Bangladesh cu flori.
si la serele din Voinesti si Valea Adanca ce mai cresc acolo daca cumpara din Olanda?
Cu garoafe și brăduț…
Heiiii,platim impozit si noi …nu ,numai strazile principale sau unde stau,boierii!!! RUSINE!Dupa lucrarile Delgaz a ramas santier!!Au trecut alegerile,asa ca…poate peste 4 ani va treziti!!