Eveniment-Social

Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Astăzi are loc pelerinajul „Calea Sfinților”

Publicat: 12 oct. 2019

Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaștele Cuvioasei Parascheva în prima zi a hramului de la Iași. Astăzi are loc pelerinajul „Calea Sfinților”, cea mai mare procesiune religioasă de peste an din municipiu. Moaștele Cuvioasei vor fi purtate pe străzile din centrul orașului. Mii de oameni sunt așteptați să asiste la pelerinaj. În această seară vor ajunge la Catedrala Mitropolitană și moaștele Sf. Ierarh Spiridon

Ieri a început oficial cel mai mare pelerinaj religios din țară. Municipiul Iași a devenit un oraș neîncăpător pentru miile de credincioși veniți din întreaga țară să se închine la moaștele Cuvioasei Parascheva. Străzile din jurul Catedralei Mitropolitane au devenit neîncăpătoare pentru miile de oameni veniți să caute alinare la racla cu sfintele moaște. Ieri dimineață, racla a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă pe baldachinul din curtea interioară pentru închinare. De ieri și până astăzi, peste 40 de mii de credicnioși au trecut prin fața raclei cu sfintele moaște. Unii au stat mai bine de 20 de ore la rând pentru a se putea ruga și căuta alinare la căpătâiul sfintei. „A început oficial pelerinajul Sfintei Parascheva. Începând din acest moment, rândul va fi continuu până pe 15 octombrie. Datorită vremii frumoase, ne așteptăm să fie un număr foarte mare de pelerini anul acesta. Îi îndemnăm să aibă răbdare, să se pregătească așa cum se cuvine. Astfel încât momentul în care ating moaștele Sfintei Parascheva să fie un moment culminant, un moment în care să primească harul dumnezeiesc. Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost scoasă în procesiune solemnă, de un sobor de preoți și diaconi. Soborul a fost condus de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul”, a spus părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pelerinaj pe străzile din centru

Sărbătoarea Cuv. Parascheva va continua și astăzi, mii de credincioși fiind așteptați în continuare să ajungă la Iași. De altfel, în această seară vor avea loc două evenimente solemne. De la ora 19:00 va avea loc pelerinajul „Calea Sfinților”. Este vorba despre o procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Se va ieși pe poarta de lângă Casa Nicodim- strada I.C. Brătianu – strada Cuza Vodă- strada Armeană – Biserica „Sf. Sava” – strada Costache Negri – Mănăstirea „Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană. După procesiune urmează un alt moment așteptat de credincioși. De la ora 21:00 va avea loc Liturghia pentru primirea moaștelor Sfântului Ierarh Spiridon, în Catedrala Mitropolitană. La ceremonia de primire va participa Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Racla cu mâna dreaptă a Sf. Spiridon va ajunge astăzi la București din Insula Corfu. De la ora 14:30, delegația Mitropoliei de Corfu va pleca spre Iași, la manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. După primirea moaștelor, racla va fi depusă pe baldachin, spre închinare. Mâine, 13 octombrie, de la ora 9:00, credincioșii sunt așteptați să participe la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Toma” din cartierul Alexandru cel Bun.loading...

Comentarii
  • „jurnalistilor”, sunteti jalnici!!! Cate „mii de articole” pe aceeasi tema? Atat de lipsiti de materiale sunteti? Cu ceva(zeci) de ani in urma simteai aura religioasa. Acum, simti…blatul economic. Pe cand curajul de a scrie o analiza corecta despre unde s-a ajuns? NICIODATA, „jurnalistilor”!!!

Adauga un comentariu