Eveniment-Social

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 171 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Publicat: 14 ian. 2021
Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 171 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația
Muzeul Național al Literaturii Române Iași

De Ziua Culturii Naționale și la aniversarea a 171 de ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, derulează mai multe evenimente speciale dedicate poetului. De asemenea, obiectul lunii ianuarie 2021 la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este o filă-manuscris cu exerciții de semnături ale lui Mihai Eminescu, din perioada în care acesta a ocupat funcția de director al Bibliotecii Centrale din Iași (1874-1875)

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, prin mai multe evenimente speciale dedicate poetului. De asemenea, este lansată o nouă platformă on-line: eArhiva, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, începând, firește, cu pagina dedicată lui Eminescu. Astfel, este facilitat accesul la patrimoniul cultural național, prin punerea la dispoziție a unor documente originale din Arhiva MNLR Iași.

MNLR Iași va lansa de Ziua Culturii Naționale proiectul on-line de promovare a poeziei românești „VideoPoem”, realizat de Corneliu Grigoriu

În data de 14 ianuarie 2021, va fi anunțat și câștigătorul concursului „Un chip pentru Eminescu”, lansat pe 1 decembrie 2020. Juriul MNLR Iași, format din Corina M. Irimiță, Anca Maria Buzea și Iulian Pruteanu, a selectat un singur portret al poetului, portret care va fi expus, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul „Mihai Eminescu” Iași. Nu în ultimul rând, MNLR Iași va lansa de Ziua Culturii Naționale proiectul on-line de promovare a poeziei românești „VideoPoem”, realizat de Corneliu Grigoriu. În primul episod, „Plutea o floare de tei”, muzeograful Liviu Apetroaie (Muzeul „Mihai Eminescu” Iași) recită „Semn 1” de Nichita Stănescu, poem dedicat lui Mihai Eminescu, în timp ce pe fundal pot fi vizualizate cele patru fotografii cunoscute ale poetului, aflate în patrimoniul MNLR Iași.

La Muzeul „Mihai Eminescu” Iași, publicul va putea admira obiectul lunii ianuarie 2021: o filă-manuscris cu exerciții de semnătură ale poetului

Obiectul lunii ianuarie la Muzeul Național al Literaturii Române este o filă-manuscris cu exerciții de semnătură ale poetului, din perioada în care acesta ocupa funcția de director al Bibliotecii Centrale din Iași (1874-1875). Eminescologii au remarcat că între opera eminesciană edită (editată -n.r.) și cea manuscrisă există o diferență: cea trecută în cărți dă seama de gândirea desăvârșită a poetului, în timp ce pagina scrisă de mână păstrează imperfecțiunile laboratorului. În manuscrise, Eminescu e laborios, scrie, revine, taie fragmente, le rescrie. Model este poemul „Luceafărul”, la care meditează și lucrează vreo zece ani, până la publicare.

Prin formația riguroasă germană (în primul rând filosofică), poetul este un perfecționist

Prin formația riguroasă germană (în primul rând filosofică), poetul este un perfecționist.

„Astfel se explică și jocul caligrafic al semnăturilor pe care le alege pentru manuscrisele sale, dar și exercițiile pe care le face pe fila – manuscris desemnată obiectul lunii ianuarie. De remarcat este «calofilia» exersată. Curba grafică a literelor, formele în care își scrie numele, acceptând să înceapă cu «M» «uneori în scriere slavonă», alteori fără el, preferând doar «Eminescu», sau «E», sau jucând acest binom: «ME».

Semnăturile lui Eminescu sunt o formă de legitimare. Au devenit element grafic de copertă «chiar înlocuind cunoscutele portrete fotografice», de ilustrație de carte ori document, o identificare așadar a celui care, semnându-și numele, avea să-l accepte, după ce Iosif Vulcan i l-a schimbat din Mihail Eminovici (nume slav) în Mihai Eminescu (nume românesc), la debut, în 1866”, arată fostul jurnalist, poetul și muzeograful Liviu Apetroaie. Fila-manuscris poate fi admirată la Muzeul „Mihai Eminescu” Iași, în perioada 15-31 ianuarie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Adauga un comentariu