Rege al supelor, delicios și aburit, sotat sau gratinat, prazul este aliatul siluetei noastre.
Diuretic
Foarte bogat în apă, cu doar 3% carbohidrați, prazul conține fructani care asigură un drenaj natural, precum și un raport bun potasiu/sodiu, care este benefic în caz de retenție de apă.
Bun pentru oase
În plus față de calciu, oferă un trio de șoc (potasiu, magneziu, fier), esențial pentru sănătatea oaselor. În plus, vitamina K contribuie la o densitate osoasă mai bună, rezultând un risc redus de fracturi.
Tranzit usor
Și asta, datorită celor 3g de fibre la 100g. Unele (mucilagii, pectina) se „cuibăresc” în partea alba, altele, facilitând tranzitul (celuloză, hemiceluloză) în cea verde. Dezavantaj: pot irita intestinele sensibile.
Cum se gateste corect
Pentru a conserva cel mai bine vitaminele și mineralele in care este plin, cel mai bine este să il aburiți. Deoarece gătitul în apă clocotită determină scurgerea substanțelor nutritive.
Componentele prazului
24,6 kcal
Apă: 92%
Calciu: 24,6 mg
Potasiu: 151mg
Sodiu: 5,8 mg