Prima pagină » Stiri si curiozitati » Pentru ce se citește Acatistul Maicii Domnului grabnic ajutătoare? Cere ajutorul Maicii Domnului cu această rugăciune frumoasă

Pentru ce se citește Acatistul Maicii Domnului grabnic ajutătoare? Cere ajutorul Maicii Domnului cu această rugăciune frumoasă

16 mai 2024, 15:38,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Acatistul Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare este una dintre cele mai importante rugăciuni din tradiția creștină. Află pentru ce se citește și de câte ori în rândurile următoare.

Pentru ce se citește acest acatist? Dacă ai probleme de sănătate, în relații sau treci printr-o perioadă mai grea a vieții, Maica Domnului te va ajuta, de aceea acatistul Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare este unul dintre cele mai răspândite acatiste.

De ce e bine să ne rugăm Maicii Domnului

Acatistul este un tip de rugăciune alcătuită din strofe și este recitat atât în slujbele bisericești ortodoxe, dar și în rugăciunea personală a credincioșilor. Aceasta constă într-o serie de laude și invocații adresate Fecioarei Maria, cerându-i ajutorul. Ea îți va îndrepta mintea, atenția și sufletul către lucrurile importante pentru viața ta. Dacă cineva din apropierea ta este bolnav, este bine să îi ceri ajutorul. Cu toate că este indicat să mergi mai întâi la un control medical, este de asemenea bine să te rogi. Chiar dacă nu ești o persoană credincioasă, această rugăciune te poate ajuta, conferindu-ți o stare de meditație care te va ajuta să îți liniștești mintea și să îți găsești pacea, putând găsi soluții la care nu te-ai fi gândit sau chiar să îți ofere puterea de a lupta cu problemele tale, punându-ți încrederea în ceva superior nouă.

Acatistul Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare este recitat în mod special în timpul perioadelor de post sau înaintea sărbătorilor importante ale Bisericii Ortodoxe. Credincioșii consideră că recitarea acatistului în aceste momente aduce o binecuvântare și o protecție specială asupra lor și a familiilor lor. Tradiția ortodoxă atribuie multe minuni și intervenții divine Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare în viața credincioșilor. Aceste minuni sunt adesea relatate și transmise de la o generație la alta, întărind astfel credința în puterea intercesiunii Fecioarei Maria.

Acatistul Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare

Această rugăciune este bine să o citești după ce ai ținut postul cazării zile. Desigur, dacă suferi de probleme de sănătate, atunci este în regulă să nu ții post. Atâta timp cât ai sufletul curat și mintea îndreptată spre cele sfinte, această rugăciune te va ajuta. Citeste-o de trei ori pe zi: dimineața, seara și înainte de culcare.

Condacul 1:

Alesei dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu si Imparatesei celei ce ia in graba aminte la rugaciunile celor smeriti si revarsa rauri de vindecari asupra credinciosilor de la icoana sa cea Sfanta, aducem cantare de multumire!

Iara tu – Aparatoarea cea mult milostiva apleaca-te cu buna vointa catre glasurile noastre cele de lauda si din toate nevoile slobozeste-ne pe noi, cei ce strigam spre tine: Bucura-Te, prea buna si grabnic ajutatoare – ceea ce rugaciunile noastre toate spre bine le implinesti!

Icosul 1:

Cetele ingerilor cu smerenie iti slujesc si toate puterile ceresti cu cantari neincetate te fericesc, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca pe ceea ce ai nascut pe Imparatul ingerilor – Hristos Dumnezeul nostru! Iar noi, pacatosii, indraznind a te urma si nepricepandu-ne dupa vrednici a te preamari, cu smerenie inteleapta iti zicem:

Bucura-Te, salas al Dumnezeirii celei apropiate;
Bucura-Te, mirarea cea neincetata a ingerilor;
Bucura-Te, masa Sfanta care ne hranesti cu painea vietii;
Bucura-Te, maslin cu rod bun, care cu untdelemnul milostivirii ungi inimile noastre;
Bucura-Te, comoara nesecata a dumnezeiestilor daruri;
Bucura-Te, rau pururea curgator al minunilor;
Bucura-Te, aparatoarea celor obiditi;
Bucura-Te, mangaierea celor intristati;
Bucura-Te, ajutatoarea celor ce sunt in nenorociri;
Bucura-Te, vindecatoarea celor bolnavi;
Bucura-Te, intaritoarea celor slabanogi;
Bucura-Te, slobozotoarea celor robiti;
Bucura-Te, prea buna si grabnic ajutatoare – ceea ce rugaciunile noastre toate spre bine le implinesti!

Condacul 2:

Vazand nesecata milostivirea Ta, Stapana, si multimea minunilor Tale pe care le-ai aratat si le arati prin Sfintele Tale icoane care ca niste stele de Dumnezeu luminate ai infrumusetat toata lumea ortodoxa – te rugam pe tine cu dragoste ceea ce ai inaltat neamul omenesc prin bunavointa Ta si ne inchinam Prea Cinstitului Tau Chip, cantand Fiului Tau Hristos Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2:

Aratand intelepciunea cereasca, Nascatoare de Dumnezeu, ai benevoit a hotara prin sortii pamantesti sa proslavesti icoana Ta de la Sfantul Munte Athos pe care insati – Grabnica ajutatoare – ai numit-o prin glas Dumnezeiesc care s-a auzit de la dansa, pentru ca toti vazand-o, cu cantari sa Te laude asa:

Bucura-Te, Maica milostiva fata de noi toti inaintea lui Hristos;
Bucura-Te, locas al Duhului Sfant;
Bucura-Te, aratarea dragostei lui Dumnezeu fata de oameni;
Bucura-Te, inaltarea neamului omenesc;
Bucura-Te, palat luminos al lui Dumnezeu Cuvantul;
Bucura-Te, ceea ce esti mai mare decat Sfanta Sfintelor;
Bucura-Te, ceea ce ai nascut pe Mielul lui Dumnezeu;
Bucura-Te, ceea ce ne-ai crescut spicul vietii;
Bucura-Te, pastratoare de aur a mancarii celei nepieritoare;
Bucura-Te, hranitoarea Hranitorului lumii;
Bucura-Te, ce prin mijlocirea Ta nadajduim a ne mantui;
Bucura-Te, care prin rugaciunile Tale asteptam a primi mostenirea cereasca;
Bucura-Te, prea buna si grabnic ajutatoare – ceea ce rugaciunile noastre toate spre bine le implinesti!

Condacul 3:

Vadind cu putere dumnezeiasca pe trapezarul Nil de la manastirea Dohiaru, cel ce umbla cu necuviinta inaintea Sfintei Tale icoane l-ai pedepsit cu orbirea si slabanogirea, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca nimeni sa nu indrazneasca a defaima chipul Sfintei Tale icoane, pe care cu o arvuna a binevoirii Tale, cu milostivire ai daruit-o intrgului Munte Sfant al Athosului pentru ca toti locuitorii lui, cu glasuri cuvioase, sa cante Celui ce s-a nascut din Tine, Dumnezeu Cuvantul: Aliluia!

Icosul 3:

Avand nemarginita iubire de oameni rascumparati prin sangele Fiului Tau si Dumnezeul Nostru, Stapana prea buna, pocainta trapezarului Nil ai primit-o cu milostivire si i-ai daruit vindecare de orbire si slabanogire, pentru ca neincetat sa-Ti slujeasca Tie si sa aduca rugaciuni neincetate inaintea icoanei Tale vindecatoare zicand asa:

Bucura-Te, odraslirea Sfanta a lui Ioachim si Ana;
Bucura-Te, ceea ce ai nascut pe Cel ce a sfaramat capul sarpelui celui de demult;
Bucura-Te, cea prea binecuvantata intre femei;
Bucura-Te, ceea ce ai nascut mai presus de fire pe Mantuitorul sufletelor noastre;
Bucura-Te, ceea ce ai unit fecioria si nasterea;
Bucura-Te, ceea ce intre amandoua acestea Te-ai pastrat fara prihana;
Bucura-Te, ceea ce esti marea minune a lumii intregi;
Bucura-Te, mirarea tuturor neamurilor pamantului;
Bucura-Te, indreptarea celor ce gresesc;
Bucura-Te, intarirea in facerea de bine a celor ce pacatuiesc;
Bucura-Te, pedepsitoare care nu tii minte raul, nerazbunatoare-o;
Bucura-Te, inteleptitoare cu inima buna;
Bucura-Te, prea buna si grabnic ajutatoare – ceea ce rugaciunile noastre toate spre bine le implinesti!

Pentru ce se citește acatistul Maicii Domnului grabnic ajutătoare? Pentru ca Maica Domnului să te poată ajuta să treci cu bine peste toate problemele, fie ele de sănătate sau probleme legate de bani sau fericirea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024