Frumusete

8 tratamente cu plante pentru un par sanatos

Publicat: 31 mai 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
8 tratamente cu plante pentru un par sanatos
7

Natura ne ofera diverse plante care ne ajuta sa avem parul dorit. Ingredientele active din plante patrund in firul de par, hranindu-l de la radacina pana la varfuri. Unele hidrateaza podoaba capilara sau intaresc firul de par, altele previn si trateaza matreata sau reduc sebumul. Iata cum poti folosi plantele pentru a avea parul dorit:

Ceaiul de mesteacan, un tonic capilar excelent. Intareste radacinile si ofera stralucire firului de par. Poti alege un tratament aplicat noaptea, inainte sa te culci, cu decoct de mesteacan, sau sa te clatesti cu el dupa fiecare spalare.

Daca alegi tratamentul de noapte, prepara un decoct de mesteacan, din patru-sase linguri de planta la o cana de apa. Pune solutia intr-o sticla cu pulverizator si aplica la radacina si pe lungimea parului. Solutia se tine peste noapte si se clateste dimineata. Daca iti este incomod poti alege ca dupa fiecare spalare sa te clatesti cu ceai de mesteacan.

Ceaiul de urzica, combate matreata si intareste radacina. Aceasta planta nu numai ca te scapa de matreata, dar poate stopa caderea parului. Ceaiul de urzica – trei sau patru cani pe zi, timp de sase saptamani – intareste radacina parului si il face mai stralucitor. Un tratament mult mai rapid: se ia o lingura de seminte de urzica pe zi, timp de o saptamana.

Baie de plante impotriva parului gras

Ceaiul de musetel hidrateaza scalpul. Se stie ca ceaiul natural de musetel are efecte calmante, insa pe langa acest beneficiu mai are si proprietatea de a hidrata scalpul. Adauga 3 lingurite de ceai de musetel in 3 cani de apa, fierbe-le putin si lasa-le apoi la infuzat timp de 5 minute. Strecoara si clateste-ti parul cu ceai.

Ceaiul de salvie pastreaza culoarea naturala. Este pastrata cu ajutorul salviei prin clatirea cu ceai de salvie (decoct combinat de salvie) dupa spalatul obisnuit cu sampon. in cazul parului negru se recomanda clatirea cu ceai de nuc si salvie combinat in proportii egale. Salvia da rezultate bune si in cazul parului carunt pe care il intareste si ii inchide culoarea.

Salvia vine sa remedieze si problema parului uscat, intrucat hidrateaza intens si in profunzime, de la radacina firului de par si pana la varf. Este usor sa prepari o infuzie de ceai de salvie (o cana) pe care sa o amesteci cu 2 cani de otet de mere, 2 cani de apa. Fierbe amestecul 10-15 minute, lasa-l sa ajunga la temperatura camerei si apoi foloseste-l pentru clatirea parului, imediat dupa spalare. Lasa-l sa actioneze cateva minute, masand usor parul si scalpul si apoi limpezeste-te bine cu apa calduta.

Ulei de plante pentru regenerarea firelor de par

Decoctul din frunze de nuc intareste firul de par. Frunzele de nuc contin uleiuri volatile, vitamina C, minerale, taninuri, flavonoide – substante care au actiune antiseptica, emolienta si regeneratoare asupra parului. De aceea, decoctul din frunze de nuc este recomandat pentru intarirea firului de par, pentru prevenirea caderii parului.

Datorita proprietatilor astringente, frunzele sunt recomandate persoanelor cu par gras. Pentru aceasta se pregateste o infuzie din 500 g frunze la 2 litri de apa, folosita la clatirea parului. Cantitatea de frunze de nuc trebuie respectata cu strictete. Daca depasim cantitatea indicata, exista pericolul ca frunzele de nuc sa deshidrateze parul si pielea capului, din cauza substantelor astringente.

Ceaiul de brusture, remediul care stopeaza cadere parului si stimuleaza regenerarea. Nu doar ca lupta impotriva calvitiei, ci brusturele are si proprietatea nemaipomenita de a ingrosa firul de par, astfel ca in scurt timp vei putea spune adio parului rar si slab. Cel mai indicat este ceaiul din radacina de brusture folosit pentru limpezirea parului dar si uleiul din extract de brusture, pe care il gasesti la orice plafar si poate fi folosit pentru masarea scalpului, mai ales ca este mult mai concentrat decat infuzia de brusture, avand un efect mai rapid.

9 plante pentru ingrijirea parului

Tinctura de lavanda stopeaza caderea parului si favorizeaza cresterea lui. Lavanda are proprietati antibacteriene si regenerative, motiv pentru care este recomandata in ingrijirea podoabei capilare. impotriva caderii parului, foarte eficienta este tinctura de lavanda, ce poate fi preparata acasa cu usurinta, astfel: 50 g praf de planta (obtinut prin macinare) se pun in 250 ml alcool alimentar de 70 de grade.

Timp de 15 zile amestecul se agita foarte des, dupa care se strecoara si se depoziteaza in sticlute care se pot inchide ermetic. Masarea radacinilor de par cu tinctura de lavanda (din abundenta) se realizeaza o singura data pe zi, seara. Parul se lasa acoperit maximum doua ore, dupa care se spala bine cu sampon. Tratamentul se foloseste pana la obtinerea rezultatelor dorite.

Masca cu cimbru pentru par lucios. Cimbrul poate fi folosit ca principal ingredient in prepararea unui sampon ce va da luciu parului. Aveti nevoie de doi pumni de cimbru proaspat (sau doua linguri de cimbru uscat) pe care ii puneti in 250 de ml apa clocotita. Lasati sa fiarba pentru aproximativ 10 minute. Dupa ce se raceste amestecati un galbenus de ou cu 2 linguri din decoctul preparat, aplicati pe par, masati si clatiti cu apa calda dupa 10 minute.

Adauga un comentariu