Prima pagină » Titlurile zilei » A trăit toată viața în minciună! O ieșeancă a aflat la vârsta de 82 de ani că nu știe care-i este numele real: „Am ajuns și la psihiatrie” – FOTO

A trăit toată viața în minciună! O ieșeancă a aflat la vârsta de 82 de ani că nu știe care-i este numele real: „Am ajuns și la psihiatrie” – FOTO

31 aug. 2023, 02:00, 4 ,
Cristina Doroftei, în Titlurile zilei

Din punctul de vedere al actelor, această femeie nu există. Toată viață a crezut că o cheamă într-un fel, însă acum, la vârsta de 82 de ani, a descoperit că a trăit într-o minciună. Unde s-a făcut greșeala, nici până în ziua de astăzi nu a aflat. Acest lucru a adus-o în pragul disperării, iar de un an de zile bate la ușile psihologilor pentru a nu intra în depresie

Domnica Butnaru, femeia în vârstă de 82 de ani din Iași, a aflat că nu se numește așa, ci Butnariu, fapt care i-a schimbat întreaga existență. Femeia a aflat acest lucru după ce buletinul i-a fost furat în urmă cu un an dintr-un magazin Profi și a fost nevoită să-și facă altul.

I s-a furat și numele odată cu buletinul

Având nevoie de buletin, femeia a făcut toate demersurile pentru a-și face altul. A mers în localitatea Dolhești, locul natal, pentru a-și cere actele de care avea nevoie pentru un buletin nou. A fost șocată când a văzut că pe toate apărea numele Butnariu.

„Nu mi-am pierdut buletinul, mi l-au furat în timp ce eu îmi aranjam cumpărăturile. Acest lucru s-a întâmplat acum un an, într-un magazin Profi din cartierul Galata. Nu știu cine a fost, parcă mi s-au acoperit ochii și nu am mai văzut nimic. Treizeci de ani am făcut serviciu, am umblat cu tramvaiul, cu autobuzul, dar niciodată nu mi s-a întâmplat așa ceva. Nenorocirea asta a venit acum, când sunt bătrână și bolnavă. Am fost peste tot, începând de la poliție, unde mi-au spus că n-au cum să mă ajute, până la Buletine (Direcția Locală de Evidență a Persoanelor), unde am povestit ce mi s-a întâmplat.

M-au programat, după ce mi-au luat toate actele care se aflau la primăria din Dolhești, ca să-mi facă un buletin nou. De acolo însă acestea erau pe alt nume, adică Butnariu, așa că noul buletin este pe acest nume pe care eu nu-l vreau. De aici a început chinul, am fost de vreo patru ori la primăria din Dolhești pentru a rezolva situația, ei nu știu ce să-mi spună și mă tot amână. Am fost la starea civilă, pe actele de acolo sunt trecută cu numele meu adevărat, anume Butnaru, de acolo mi-au spus că o să se rezolve problema, însă de un an de zile aștept. Cu buletinul pe care-l am acum nu pot să fac nimic, toate facturile, casa, toate sunt trecute pe numele de Butnaru. Din cauza asta mi-au venit și amenzi.

Cartea de muncă pe care o am este pe același nume. Totul a plecat de la Dolhești. Acest lucru mă macină tare, am ajuns și la psihiatrie, pentru că nu-mi vine să cred că o viață întreagă m-am știut cu un nume și acum, la 82 de ani, aflu că nu este așa”, mărturisește Domnica Butnaru.

A trăit în minciună timp de 82 de ani

poză cu primăria din comuna Dolhești

Domnica Butnaru, femeia în vârstă de 82 de ani, a aflat că de fapt nu o cheama așa, ci Butnariu, fapt care i-a schimbat întreaga existență

Funcționarii Primăriei Dolhești afirmă faptul că astfel de greșeli sunt multe și că în situațiile de acest gen nu pot face altceva decât rectificări care au la bază nenumărate verificări ale numelui.

„În situațiile în care o persoană toată viața a știut că are un nume și vine la primărie unde solicită un certificat de naștere, un duplicat și află că numele real este, de fapt, altul nu sunt singulare. Greșeli de o literă, de dată de naștere sunt multe. Eu, ca funcționar al primăriei, în momentul în care eliberez un duplicat trebuie să-l eliberez după actul original, adică cel care se află la primărie.

Primul instinct al persoanei respective este să dea vina pe primărie. Dar, dacă mă duc anterior, se constată că, de fapt, părinții purtau numele care apare în documentul respectiv. Eu nu pot să-i dau așa cum vrea el, ci așa cum este corect, așa cum se numeau părinții respectivi, bunicii sau chiar străbunicii. În astfel de situații se poate solicita rectificarea sau schimbarea numelui. Nu avem ce să facem, pentru că acestea sunt documente care se verifică de la numele străbunilor până în prezent. Tot ce pot să vă spun în legătură cu doamna este că situația o să se rezolve”, declară Ana Marcu, funcționar al Primăriei Dolhești.

Femeia în vârstă de 82 de ani, deși a trăit toată viața în minciună, vrea ca lucrurile să se îndrepte. Nu are de gând să renunțe până când numele nu va fi schimbat.

Comentarii
  • Un titlu inflamat! O greseala neobservata cu o litera….cand se faceau documente la primarie pe vremuri mereu se faceau astfel de greseli. Moraru devenea Muraru, Hriscu devenea Hritcu, Spiridon devenea Spridon, Andreea devenea Andreia etc. Un avocat va dezlega lucrurile, nu mai umblati pe la functionarii astia de doi bani ca habar-n-au ce sa faca. Sanatate!

  • Avocatul, eventual să-i ia banii, că rezolvarea tot la primărie, instanța nu are competență în rectificarea actelor.

  • Să ceară schimbare de nume.

  • Buna ideea cu schimbarea de nume. Sa ceara sa se numeasca Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *