National

A treia doză de vaccin nu va fi utilizată pentru toată populația! Iată anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A treia doză de vaccin nu va fi utilizată pentru toată populația Iată anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță
În momentul de față din populația totală eligibilă cu vârsta de peste 16 ani de 16.091.562 persoane, s-au imunizat doar 4.173.138 cetățeni, fiind un procent de 25.93%

Marți, 18 mai, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a declarat că, în cazul în care se va decide administrarea unei a treia doze de vaccin, aceasta ar putea să nu fie utilizată pentru toată populația.

Medicul a anunțat că dacă se va pune problema de a administra a treia doză, cel mai probabil opțiunea nu va fi de a vaccina din nou toată populația, ci de a administra a treia doză pentru anumite segmente populaționale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun dupa schema completă. Potrivit șefului CNCAV, există o scădere de anticorpi la anumite persoane precum cele imunodeprimate.

„Există o scădere de anticorpi la anumite persoane precum cele imunodeprimate. Dacă se va pune problema de a administra a treia doză, cel mai probabil opțiunea nu va fi de a vaccina din nou toată populația, ci de a administra a treia doză pentru anumite segmente populaționale care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun dupa schema completă. Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite afecțiuni cronice asociate cu probabilitatea mai redusă de nivel înalt de anticorpi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Care ar fi rolul celei de-a treia doze?

Valeriu Gheorghiță a precizat că rolul celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 este de a asigura eventuala acoperire vaccinală, în cazul în care vor exista variante virale mutante, care nu sunt acoperite de vaccinurile actuale.

„În acest moment sunt evaluări în etapa preliminară. Nu sunt date disponibile din punct de vedere științific… rolul dozei numarul 3 este și pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea variante virale mutante care nu sunt acoperite de vaccinurile actuale”, a precizat Gheorghiță.

Prioritate la vaccinarea cu a treia doză ar putea avea vârstnicii și persoanele cu probleme medicale grave.

Klaus Iohannis: „Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni”

Președintele României a solicitat primarilor să se implice activ în campania de vaccinare, pentru a ajunge la cât mai multă lume.

„Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni. (…) Primarii şi alte autorităţi locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut, până acum, este preponderent în mediul urban. De aceea, este important să acţionăm mai intens şi în zona rurală pentru că, acolo, accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil.

Oamenii trebuie să fie informaţi. În localităţile mici, chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici, intervin centrele mobile care sunt esențiale pentru a creşte ritmul de imunizare şi în mediul rural. Este important să mergem noi către oameni, iar autorităţile locale să le faciliteze vaccinarea”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis avertizează românii că riscul nu a trecut

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîțu și miniștrii, că pandemia nu a trecut, iar pericolul rămîne unul ridicat.

„Atrag atenția asupra unui potențial pericol, poate nu îndeajuns de bine conștientizat sau explicat. Pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze.

Este însă o falsă senzație de securitate! Până când nu vom fi imunizați într-un procent semnificativ, pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinați de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat.

Așadar, dragi români, nu ezitați să vă vaccinați!”, a adăugat Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu