Stiri si curiozitati

Acatistul Sf. Xenia: Cum să te rogi patroanei spirituale a Sankt-Petersburgului

Publicat: 13 ian. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Acatistul Sf. Xenia Cum să te rogi patroanei spirituale a Sankt-Petersburgului
Ruga către Sfânta Xenia este foarte populară în rândul credincioșilor ortodocși

Acatistul Sf. Xenia se rostește atunci când ai nevoie de ajutor. În popor se consideră că această Sfântă poate face adevărate minuni. Rugăciunea închinate ei te poate scăpa de suferință. Sf. Xenia este sărbătorită pe 24 ianuarie.

Ruga către Sfânta Xenia este foarte populară în rândul credincioșilor ortodocși. Cei care se află în momente grele și au nevoie de susținere apelează după ajutor la Sf. Xenia. Acatistul este rostit atunci când ai pierdut pe cineva grav. Frecvent credincioșii se roagă la Sfântă atunci când sunt în căutarea unui serviciu. Pentru găsirea unui loc de muncă te poți ruga și la Sfântul Efrem.

icoana sfanta xenia
Sfânta Xenia sare în ajutorul tuturor celor care se află în impas

Acatistul Sf. Mina: Când și pentru ce trebuie citit

Acatistul are o putere miraculoasă. Sfânta Xenia îi ajută pe toți cei care îi cer. Este important ca atunci când te rogi să o faci cu inima și sufletul curat. În cazul în care suferi de o boală foarte grea, Sfânta Xenia te poate vindeca. Pentru ca ruga ta să ajungă la Sfântă trebuie să o rostești timp de câteva zile. De asemenea, pentru a ajunge dorința ta la ea, acatistul trebuie citit la lumina lumânării și într-o liniște totală.

Sfânta Xenia este numită și cea smerită și nebună pentru Hristos. Creștinii ortodocși obișnuiesc să citească rugăciunea către aceasta atunci când au nevoie de o luminare și de un grabnic ajutor înainte de un examen. Credincioșii o sărbătoresc pe 24 ianuarie. Conform calendarului rus, Sfânta este pomenită și pe 24 mai. În această zi este sărbătorită și proclamarea ei ca Sfânt.

De cele mai multe ori, Sfânta Xenia vine în ajutorul celor modești, săraci și care vor să renunțe la bunurile lumești. Pentru aceste trăsături ea a fost remarcată. De asemenea, aceasta a căpătat putere din moment ce a devenit extrem de înflăcărată față de Hristos.

icoana sfanta xenia
De cele mai multe ori, Sfânta Xenia vine în ajutorul celor modești

Cum se rostește ruga către Sfânta Xenia: În ce moment al zilei este bine să-i ceri ajutorul

Sfânta Xenia sare în ajutorul tuturor celor care se află în impas. Mulți credincioși sunt extrem de fascinați de minunile săvârșite de ea, crezând cu ardoare în puterea miraculoasă a acatistului închinat Sfintei. Nu doar în situațiile grele Sfânta este invocată. Ortodocșii apelează la rugăciunea către aceasta și atunci când doresc să-și protejeze familia de duhurile cele rele. Din moment ce citești acatistul adresat acesteia, atât familia, cât și casa ta vor fi sub paza Sfintei Xenia.

Acatistul către Sfânta Xenia începe cu Troparul:

„Iubind sărăcia lui Hristos, acum te îndulcești de ospățul cel veșnic; cu nebunia cea părută ai rușinat nebunia acestei lumi, prin smerenia Crucii ai primit puterea lui Dumnezeu. Pentru aceasta, dobândind darul ajutorării prin minuni, Sfântă Xenia, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne izbăvească prin pocăință de tot răul.”

icoana sfanta xenia
Sfânta Xenia este numită și cea smerită și nebună pentru Hristos

După ce Troparul Sfintei Cuvioasei Xenia a fost rostit, încep a fi citite toate celelalte 13 condace. De asemenea, între condace există și icosul, fiind 12 la număr. Acatistul adresat Sfintei se încheie cu rostirea primului condac și icos. Primul Condac începe în felul următor:

„O, Sfântă maică Xenia, care în viața ta ai purtat, pentru dragostea Mântuitorului tău, o cruce atât de grea. Primește de la noi, păcătoșii, această rugăciune adusă ție. Îngrădește-ne cu rugăciunile tale de ispitirile duhurilor întunericului și ale tuturor celor care cugetă rele asupra noastră. Roagă pe Atotînduratul Dumnezeu să ne dăruiască putere și virtute, ca fiecare din noi luându-și crucea și urmând lui Hristos să-I cânte în vecii nesfârșiți împreună cu tine: Aliluia!”

Primul Condac trebuie citit de trei ori, doar astfel adresarea către Sfânta Xenia va fi auzită. Apoi se zice iarăși Icosul 1:

„Vieții îngerești ai râvnit, maică fericită…, Condacul 1: Ție, celei alese, bineplăcutei lui Dumnezeu și nebunei pentru Hristos.”

Acatistul Sf. Xenia este citit cel mai mult în Sankt Petersburg, acesta fiind considerată și patroana spirituală a orașului. Atât Sf. Xenia cât și alți Sfinți precum Mina sau Spiridon te vor ajuta să treci peste momentele grele din viață. Este foarte important să te rogi cu inima deschisă, astfel încât rugăciunea ta să vină din suflet.

icoana sfanta xenia
Acatistul Sf. Xenia se rostește atunci când ai nevoie de ajutor
Comentarii
Adauga un comentariu