Local

Actionarii raspund cu propria avere pentru datoriile firmei

Publicat: 18 nov. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Actionarii raspund cu propria avere pentru datoriile firmei
1

Toate firmele care inregistreaza datorii la bugetul de stat mai vechi de 30 de zile pot fi executate silit. In acest caz, actionarii si administratorul firmei raspund cu propria avere pentru recuperarea debitului. Astfel, conform Codului Fiscal, este atrasa raspunderea in solidar a asociatilor din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale, pentru obligatiile fiscale datorate de acestea. Tertii popriti raspund si ei cu propria avere in limita sumelor sustrase indisponibilizarilor, dar si reprezentantul legal al firmei care, cu rea-credinta, a declarat bancii ca nu detine alte disponibilitati banesti.

In cazul firmelor declarate insolvabile, plata datoriilor poate sa cada in sarcina persoanelor juridice sau fizice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, au dobandit in orice mod active de la debitori si astfel au provocat insolvabilitatea. „Exista si situatii in care raspunderea in solidar se face de catre administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice prin instrainarea sau ascunderea, sub orice forma, a activelor debitorului”, a declarat Maria Taran, purtator de cuvant al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Iasi.
In cazul persoanelor juridice, raspunderea in solidar cu firma indatorata se face daca persoana juridica a dobandit dreptul de proprietate asupra unor active ale debitorului, iar valoarea contabila a acestora este de cel putin jumatate din valoarea tuturor activelor corporale ale celui care le-a dobandit sau daca a avut raporturi comerciale contractuale cu debitorul in proportie de cel putin jumatate din totalul valoric al tranzactiilor. Inspectorii fiscali sunt cei care decid atragerea raspunderii in solidar in urma controlului efectuat la firma debitoare. Decizia acestora este stabilita atat pentru debitul principal, cat si pentru dobanzi si penalitati.

Adauga un comentariu