Titlurile zilei

Angajați plătiți regește, în cea mai ascunsă instituție publică din Iași! Concediu trei sferturi din an și buzunare pline cu bani pentru cei care apasă pe un buton când e cazul

Publicat: 05 nov. 2020
Suprafața de protecție a unității Centrului Antigrindină din comuna Dancu, Iași, cuprinde cele două grupuri, Cotnari și Huși, și a ajuns la circa 177.000 de hectare
Dan Axinte, directorul Centrului Antigrindină Iași, la punctul de comandă, de pe șoseaua Iași-Ungheni

Centrul Antigrindină din comuna Dancu, din Iași, are doar 7 angajați, dar aceștia sunt plătiți regește, fără să aibă măcar activitate tot timpul anului. Declarațiile de avere ale angajaților sunt de negăsit, instituția fiind subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Deși sunt plătiți din banii contribuabililor, angajații instituției susțin că Centrul Antigrindină din Iași are personalitate juridică și informațiile nu sunt publice

Centrul Zonal de Coordonare Moldova 1 sau Centrul Antigrindină din Iași, care are în subordine Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași, a fost înființat în anul 2008. Proiectul a pornit cu stângul, iar activitatea s-a încheiat înainte de a începe. Până în primăvara anului 2019 nu a fost lansată nicio rachetă, principalul motiv fiind, potrivit reprezentanților Centrului Antigrindină, nealocarea de fonduri. După o perioadă în care Centrul Antigrindină din Iași a fost nefuncțional și angajații au încasat degeaba salariile uriașe, anul trecut au fost lansate primele rachete antigrindină.

Declarațiile de avere ale angajaților Centrului Antigrindină din Iași cu salarii uriașe sunt de negăsit

Chiar dacă încasează salarii de zeci de mii de lei pe an fiecare, cei 7 angajați au activitate începând cu luna iunie și până în luna septembrie. În restul anului este o relaxare totală. Potrivit reprezentanților instituției, în celelalte luni în care nu se lansează rachetele antigrindină, angajații se ocupă cu pregătirea sezonului, obținerea unor autorizații și școlarizare. Cei 7 angajați au salarii cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei, lunar, care însă nu sunt publice nicăieri, nici măcar pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Deși trebuie să actualizeze anual declarațiile de avere, aceștia încearcă să fenteze prevederile legale care se aplică tuturor angajaților din instituțiile publice.

MADR: „Centrele antigrindină trebuie să aibă separat pagini oficiale cu toate aceste informații”

Angajații s-au făcut că uită de acest aspect pentru că, deși sunt subordonați Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), nici pe site-ul instituției nu este publicată vreo declarație de avere a celor 7 angajați din Iași.

„Este subordonată MADR, însă toate informațiile referitoare la declarațiile de avere le puteți solicita de la Centrul Antigrindină. Noi avem postate pe site doar declarațiile de avere ale angajaților din cadrul MADR, iar centrele antigrindină trebuie să aibă separat pagini oficiale cu toate aceste informații”, susțin reprezentanții MADR, contactați telefonic de reporterii BZI.

Gabi Moca, Centrul Antigrindină Iași, din comuna Dancu: „Noi nu putem furniza informații, pentru că avem personalitate juridică”

Singura pagină oficială este prezentată pe Google, unde apare o fotografie cu sediul din comuna Dancu, din Iași, fără însă a fi specificat vreun număr de telefon sau o adresă de e-mail. Reporterii BZI au contactat-o telefonic pe Gabi Moca, șef serviciu în cadrul instituției, care susține că toate informațiile pot fi solicitate de la sediul central antigrindină.

„Noi nu putem furniza informații, pentru că avem personalitate juridică. Le puteți solicita de la sediul central antigrindină, de la director”, susține Gabi Moca.

Cel mai nou angajat din cadrul instituției este Dan Axinte, acum director operator al Centrului Antigrindină din Iași

Dan Axinte este director operator în cadrul Centrului Antigrindină Iași, la punctul de comandă, de pe șoseaua Iași-Ungheni, unde sunt 8 puncte de lansare a rachetelor. Dan Axinte are un CV bogat, în prezent fiind vicepreședinte la Crucea Roșie și fost prim-adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iași, fost ofițer al Ministerului Afacerilor Interne, fost șef al Inspectoratului de Protecție Civilă Iași și fost ofițer al Ministerului Apărării Naționale. Acesta nu a putut fi contactat telefonic de reporterii BZI, iar la solicitarea trimisă pe adresa indicată de Gabi Moca, șef serviciu în cadrul Centrului Antigrindină din Iași, respectiv la Centrul Antigrindină din București, nu a fost furnizat niciun răspuns până la închiderea ediției.

Ce atribuții au angajații din cadrul Centrului Antigrindină, din comuna Dancu, din Iași

Centrul Antigrindină are rol de prevenție și asigură protecția culturilor agricole valoroase și a comunităților din zonele de intervenție, față de pagubele provocate de căderile de grindină prin lansarea unor rachete antigrindină. În momentul de față, în Grupul Cotnari sunt operaționale 8 puncte de lansare, iar alte 4 au fost omologate în urmă cu 2 ani în Grupul Huși (Cretești, Bunești-Averești, Codăești și Solești). Astfel, suprafața de protecție a unității de combatere Moldova 1 Iași, care cuprinde cele două grupuri, Cotnari și Huși, a ajuns la circa 177.000 hectare. În Iași vor fi amenajate noi puncte de lansare antigrindină. În total vor fi 18 puncte de lansare în județ, iar la nivel național vor fi create 65 de noi puncte de lansare, care vor deservi aproximativ 2 milioane de hectare de teren agricol.

Comentarii
  • Dacă nici asta care a fost la ISU nu este bun, atunci sa cautam un academician expert in grindina sau măcar un expert în meteorologie, cu doctoratul in grindina, care ar fi cel mai bun, să dea sfaturi. Dar de comanda efectivă să se ocupe militarul.

  • 6000 de lei lunar? nu e asa mult… la ce preturi avem ca nivel de trai in RO abia traiesti cu ei. In alte tari o femeie de servici i-a 1500E salariu lunar adica 75 de milioane. Avem chirii in Cluj 2 camere batranesti (mobila veche si gandaci) cu 600-700E lunar si nici macar in centru Clujului! Nici la Iasi nu mi-e rusine, in Copou 2 camere 50mp nou, mobilat decent ajunge si 800 de euro lunar chiar 1000 am vazut. Spor!

  • Articol comandat, minciuni. Sunteți penibili. Propun sa se ducă conducerea redacției sa încerce sa conducă Centrul Antigrindina, dar acolo este cu știința, e cu munca, cu asumarea, cu răspunderea, e ușor sa stai cu fundu pe scaun, sa tastezi la calculator un așa-zis articol. Dacă vi se da o situație de criza sa o gestionați, va pierdeti.

  • Paraziți, sugatori de bani de la buget din contribuțiile privatilor pe salarii mici, în perioada fără activitate în șomaj cum este la privat, dar cine sa ia atitudine?!

  • La fel si la DSP, salarii mari, post caldut, cand a venit Epidemia am aflat ca sunt incompetenti.

    Rachetele pot fi actionate remote de oriunde, nu cred ca sta cineva in sediu 24/24, poate doar paznicul.

  • Nu ai cum să vezi declarații de venit. Nu cred că sunt angajați direct ai ministerului agriculturii, este posibil să mai existe o firmă între minister şi executanți, ceea ce îi salvează în cazul unei interdicții de cumul al pensiei cu salariu de la stat, ținând cont că aprox. 80% sunt pensionari din sistemul de apărare. Tot firma privată ia avantajat şi la angajare, unde nu a mai fost nevoie de selecție conform hotărârii de guvern ce reglementează angajările în instituțiile publice. Oricum este o mare consumatoare de bănuți, puțin folositoare.

  • Ce mai cauta PENSIONARII, sa lucreze la STAT ?!? In privat dute nenica, nu suge de la doua tate si ambele grase de tot. Jigodii si cei care ii lasa sa faca asa ceva si cei care fac asa ceva. Put de la o posta, toate INSTITUTIILE PUBLICE, de PENSIONARI reangajati tot la stat( miltieni, militari, fosti functionari tot la stat ). Chiar nu va este rusine ?!? Si POLITICIENII, nu fac nimic, dar vor sa ii votam…….. NESIMTITI , ne e greata de astfel de POLITICIENI, oricare ar fi ei si de PROFITORII pensionati de la stat si REANGAJATI TOT LA STAT.

  • va roade va roade.. 😉 dar nimenea nu se pune in pielea lor.. 😉 absolut toti care se smiorcaie pe aici sunt niste fraieri care ar face fix la fel, ar cauta sa munceasca cat mai putin pe banuti cat mai multi.. 😉 bravo lor k is jmekeri barosani si isi fac viata de lux pe bani fraierilor.. 😉

Adauga un comentariu