În această perioadă sunt autorizate de către APIA plățile finale pentru fermierii din Iași care au depus cererile unice, în campania 2021. După ce au fost virate în conturi avansurile din subvenții, urmează ca până anul viitor să fie demarate și plățile finale
Fermierii din Iași primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvențiile solicitate în anul 2021, plățile finale. Acestea se fac de către specialiștii APIA care autorizează în această perioadă cererile de plată. După ce au fost virate în conturi avansurile din subvenții, urmează ca până anul viitor să fie demarate și plățile finale. Plata finală reprezintă diferența între cuantumul calculat pe fiecare schemă în parte și cel acordat în avans pentru anul de cerere 2021. Avansul reprezintă 70 la sută din cuantumul stabilit în acest an pentru fiecare schemă, iar diferența de 30 la sută va fi plătită până în iunie 2021.
În Iași au fost înregistrate, pentru avansul din subvenții,17.883 de cereri eligibile la plată din care s-au plătit 17.529 de cereri, plata în avans, respectiv 98 la sută din solicitările fermierilor. Suma plătită este de 34 de milioane de euro. De asemenea, în sectorul zootehnic s-au plătit 691.000 de euro, din care 660.000 de euro pentru fermele cu ovine și 31.000 de euro, pentru cele cu caprine. Cea mai mare sumă încasată de un fermier din Iași drept avans din subvenții pentru anul 2021 este în valoare de 500.000 de euro.
Fermierii din Iași primesc subvențiile pentru anul 2021 în mai multe scheme de plată
În schema de plată pentru înverzire se acordă 57 de euro, la hectar, iar pentru tinerii fermieri, 40 de euro la hectar. Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine ce va fi acordat de APIA este în valoare de 17 euro la hectar. Cuantumul per hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr.1053/02.10.2021 privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și al intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta. În anul 2021 au fost depuse 18.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafață de 280.000 de hectare. Specialiștii din cadrul APIA susțin că, an de an, a scăzut numărul solicitanților, dar a crescut suprafața solicitată la plată.
Crescătorii de albine din Iași au primit în Programul Național Apicol 780.000 de lei
Apicultorii din Iași au mai primit ajutoare financiare de la APIA în Programul Național Apicol. Un număr mai mare de apicultori din Iași au primit subvențiile în anul 2021, comparativ cu anul precedent. APIA a virat în conturile beneficiarilor din județ ajutoare financiare în valoare de 780.000 de lei.
Scopul Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, măturător, echipament de protecție apicol. De asemenea, apicultorii din Iași pot achiziționa afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole.