Prima pagină » Cultural » Arheologie » Arhitectul român Viorel Blănaru a murit. A fost un adevărat apărător al monumentelor de patrimoniu din Suceava

Arhitectul român Viorel Blănaru a murit. A fost un adevărat apărător al monumentelor de patrimoniu din Suceava

11 iun. 2021, 10:49,
în Cultural

Lumea artei este în doliu după ce arhitectul român Viorel Blănaru a murit la vârsta de 70 de ani. A fost considerat unul dintre cei mai intransigenți militanți pentru protejarea patrimoniului istoric și cultural-religios din județul Suceava.

Viorel Blănaru a fost angajat al Direcţiei pentru Cultură Suceava.

Arhitectul român Viorel Blănaru a murit

Omul de cultură s-a pensionat în urma cu cinci ani de zile și, cu toate astea, a continuat să apere monumentele istorice ale Bucovinei. Viorel Blănaru a militat pentru salvarea Cetății domnitorului Ștefan cel Mare, Cazinoului de la Vatra Dornei, Gării Ițcani, conacelor boierești de la Liteni și Salcea, a bisericilor de lemn vechi de sute de ani, a mănăstirilor UNESCO.

Arhitectul a cerut curățarea și restaurarea celor mai vechi morminte din Cimitirul Pacea, care, prin forma și mesajele monumentelor funerare spun povestea Bucovinei.

Din nefericire, Viorel Blanaru s-a confruntat în ultimii ani cu o boală nemiloasă care într-un final l-a răpus. Omul de cultură s-a născut pe 10 mai 1951, a absolvit cursurile Liceului Teoretic Petru Rareș, iar apoi a studiat Arhitectura la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” Iași.

Începând cu anul 1976 până în 1990 a activat în cadrul Institutului de Proiectare Județean Suceava, iar apoi a fost încadrat la Direcția Județeană de Cultură Suceava, unde s-a ocupat de Patrimoniu, Monumente şi Arheologie.

Foștii săi colaboratori au rămas înmărmuriți de această veste

Vestea morții arhitectului Blănaru nu a trecut neobservată printre colaboratorii săi din domeniul cultural.

„Am colaborat cu domnia sa timp de mai bine de zece ani pentru ca publicul larg să afle cele mai ascunse secrete ale monumentelor din nordul țării. Viorel Blănaru a fost un om onest și asumat, cu o vastă cultură generală, un foarte bun comunicator, și, poate cel mai important, un soldat curajos care a luptat cu nemărginită încăpățânare în linia întâi, uneori de unul singur, pentru salvarea puținelor mărturii ale trecutului din județul Suceava”, a scris pe Facebook realizatoarea Oana Șlemco de la Televiziunea Intermedia.

Trupul neînsuflețit al omului de cultură este depus la capela cimitirului Pacea vechi, până sâmbătă, la ora 13.00, când va avea loc înmormântarea.

O altă tragedie a avut loc în această săptămână în lumea culturală

Celebrul interpret Iurie Sadovnic a ales sa isi puna kapat zilelor in aceasta saptamana. Cantaretul originar din Republica Moldova s-a împușcat în cap în după amiază zilei de 7 iunie.

Bărbatul a fost lăsat singur în casă de soția acestuia pentru o scurtă perioadă de timp. Când s-a întors, femeia l-a găsit pe acesta fară suflare. Oamenii legii susțin că folk-istul și-a tras un glonț în cap dintr-o armă pe care o deținea legal.

Lumea muzicala internationala a fost zguduita de vestea ca Michele Merlo s-a stins din viață pe patul de spital, din cauza unui accident vascular. Cunoscut sub numele de Mike Bird, artistul avea doar 28 de ani și fusese operat de urgență. Totul a pornit de la o banală cină în care i s-a făcut rău și a intrat în comă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`