Razboi în Ucraina

Au fost publicate imagini cu subteranele combinatului Azovstal în care mii de ucraineni se adăpostesc în buncăre şi tuneluri

Publicat: 26 apr. 2022
subteranele combinatului Azovstal, schema cu nivelurile combinatului Azovstal
Combinatul Azovstal a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării

De câteva săptămâni, subteranele combinatului Azovstal au devenit adăpost pentru 2.000 de militari și 1.000 de civili din Mariupol se ascund de bombardamentele ruseşti. În acest sens, Cotidianul german BILD a publicat o diagramă care arată cum sunt împărțite cele șase niveluri subterane ale uzinei, ultimul bastion de rezistență din orașul-port asediat de ruși.

subteranele combinatului Azovstal, civili ucraineni prinsi in subteranele combinatului Azovstal
Combinatul siderurgic Azovstal, ce are deschidere spre Marea Azov, este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați

Subteranele combinatului Azovstal, casă pentru mii de ucraineni

În Mariupolul aflat sub asaltul forțelor ruse, subteranele combinatului Azovstal, ce aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici au putut găsi refugiu soldații Ucrainei și civilii din oraș.

Un expert militar britanic susţine că trupele ucrainene care s-au retras în uriașul combinat siderurgic Azovstal din Mariupol ar putea rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri.

Combinatul siderurgic Azovstal, ce are deschidere spre Marea Azov, este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați. În subteranul acestuia, există o vastă rețea de buncăre și tuneluri, cu o lungime de peste 24 de kilometri, pe șase niveluri.

Cotidianul german BILD a publicat o diagramă care arată cum sunt împărțite subteranele uzinei Azovstal: la suprafață, în interiorul combinatului, sunt amplasate tancuri și piese de artilerie ucrainene, la nivelul al doilua, lunetiștii se ascund în clădirile din combinat. Un buncăr din timpul Războiului Rece s-ar afla la nivelul al 3-lea.
La nivelul al 4-lea, civilii se ascund între al doilea și al patrulea etaj subteran al combinatului. Proviziile de mâncare și de muniție se afandu-se acolo.

La nivelul 5 al buncărului se afla un sistem independent de alimentare cu electricitate și apă. La 6, tunelurile subterane au o lungime totală de 24 de kilometri și îi protejează pe cei adăpostiți aici de bombardamente. Iar nu în cele din urmă, luptătorii ucraineni sunt localizați la ultimul nivel în subteran.

subteranele combinatului Azovstal, copii din interiorul combinatulu Azovstal
În subteranul acestuia, există o vastă rețea de buncăre și tuneluri, cu o lungime de peste 24 de kilometri, pe șase niveluri

Forţele armatei ruse au încercat să ia cu asalt combinatul Azovstal

Săptămâna trecută, Moscova declara victoria la Mariupol și preciza că forțele sale nu trebuie să preia controlul asupra fabricii.

„Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale. Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, i-a cerut Vladimir Putin lui Serghei Șoigu, săptămâna trecută.

Kievul a spus însă că orașul continuă să reziste. Sâmbătă, un consilier prezidențial ucrainean, Oleksi Arestovici, a declarat că forțele ruse au reluat atacurile aeriene și au încercat să ia cu asalt combinatul Azovstal.

De asemenea, autoritățile ucrainene spun că sunt câteva mii de militari și civili care se află în interiorul fabricii de oțel și au cerut în mod repetat o încetare a focului pentru a permite civililor să plece în siguranță. Acestea fiind declarate în condițiile în care oamenii blocați înăuntru rămân fără mâncare și apă.

Șeful poliţiei din Mariupol, Mihailo Verşinin declara duminică, 17 aprilie, că oamenii s-au adăpostit în interiorul combinatului Azovstal pentru a scăpa de bombardamentele ruse.

„Ei nu au încredere în ruşi. Ei văd ceea ce se întâmplă în oraş, de aceea rămân în incinta uzinei”, a spus Mihailo Verşinin.

Totodată, amintim că subteranele combinatului Azovstal au devenit adăpost pentru 2.000 de militari și 1.000 de civili din Mariupol . Însă, precizăm că această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă.
Adauga un comentariu