Local

Bani de la Guvern pentru noul sediu al Operei Române Iași. În șase ani poate apărea construcția pe un teren din oraș

Publicat: 18 mart. 2021
Clădirea Teatrului Național
Guvernul ar putea finanța un nou sediu al Operei Naționale Române Iași, proiectul fiind avansat și de Primăria Iași în ultima perioadă

Alți pași pentru proiectul legat de noul sediu al Operei Române Iași. Ministerul Culturii a solicitat Primăriei Iași stadiul proiectului legat de noul sediu cultural, obiectivul urmând a beneficia de finanțare de la nivel central

Municipiul Iași ar putea beneficia de o finanțare guvernamentală pentru noul sediu al Operei Naționale Române (ONRI) din oraș. Șefii municipalității au anunțat recent că în bugetul de stat elaborat de Guvern și adoptat de Parlament sunt prevăzute fonduri în vederea construirii unui nou sediu pentru acest obiectiv cultural. Opera Națională Română din Iași figurează pe o listă scurtă de opt obiective majore de patrimoniu, care ar urma sa fie reabilitate sau construite în următorii șase ani.

„Necesarul de finanțare pentru aceste obiective de interes național este de 270 de milioane de euro. În acest context, Ministerul Culturii a solicitat ca statul român să prelungească acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Aceasta este instituția care a dat deja un aviz de principiu în acest sens. Din cei 270 de milioane de euro, 80 la sută, adică 216 milioane de euro, vor fi asigurați printr-un credit accesat de la această organizație financiară”, au arătat reprezentanții Primăriei Iași.

Ministrul Culturii a cerut lămuriri pentru Opera Română Iași

Primarul Mihai Chirica a menționat că ministrul Culturii a solicitat detalii de la autoritatea locală despre proiectul ONRI. Primăria va trebui să pună la dispoziție și un teren pentru ca noua construcție să fie edificată.

„Am primit o adresă de la domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, prin care ne solicită să continuăm demersurile pentru construcția sediului Operei din Iași. Ne-a solicitat și să prezentăm un proiect pe care să îl poată prezenta Guvernului României. Totodată, ni se solicită să identificăm și să punem la dispoziție un teren de circa 10 mii de metri pătrați pe care să fie construit viitorul sediu al Operei”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Unde va fi ridicat noul sediu al Operei Române Iași?

Edilul municipiului Iași a arătat că au fost luate în calcul mai multe suprafețe de teren, principala zonă vizată fiind Elena Doamna. De altfel, acest teren a mai fost avansat pentru noul sediu ONRI.

„Am dispus deja Direcției de Urbanism și Serviciului GIS – Cadastru să identifice toate terenurile libere ale municipalității, care să se preteze pentru un astfel de sediu. În prezent avem două variante în lucru, însă nu eliminăm și alte posibilități. Este vorba despre terenul din parcul dintre străzile Elena Doamna, Anastasie Panu, Grigore Ghica Vodă și Miron Barnovschi. Este o zonă în care sunt și alți proprietari. Vorbim despre terenul din spatele străzii I. C. Brătianu, unde a funcționat Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu, pe care am mai încercat să îl obținem printr-un schimb cu alte parcele ale municipalității. Indiferent de varianta aleasă, va fi nevoie de negocieri atât cu alți proprietari, cât și în Consiliul Local”, a adăugat primarul Mihai Chirica.

Se caută soluții pentru viitoarea construcție de cultură din Iași

Șeful din Palatul Roznovanu a precizat și faptul că speră ca formațiunile politice din Consiliul Local să-și dea mâna și să nu se folosească politic de proiectul pentru noul sediu al Operei din Iași.

„De aceea, fac de pe acum un apel public către liderii partidelor politice reprezentate în Consiliul Local să accepte invitația la un dialog responsabil și pragmatic despre cea mai bună soluție pentru amplasamentul viitorului sediu al Operei. Este de datoria fiecărei generații să lase ceva în urma sa, o construcție care să o reprezinte, iar o operă națională ar fi ceva emblematic”, a mai anunțat primarul Mihai Chirica.

La începutul lunii martie, procurorii și jandarmii au descins la sediul Operei din zona Agatha Bârsescu. Managerul Beatrice Rancea și mai mulți angajați au fost chemați la audieri după ce au fost acuzați că au delapidat o sumă de circa 5 milioane de lei în ultimii ani din bugetul instituției.

Comentarii
 • Pai sa construiasca unde e Scoala de Muti! Acolo e pamant suficient si e loc perfect, CU OBLIGATIA SA AIBA PARCARE SUBTERANA!!! Alte zone sunt, dar Chirica le vrea pe toate langa pamanturile „PRIETENILOR”. Asa piate face schimb de terenuri linistit legal!
  Cu siguranta si alte zone pot fi folosite.
  De curand PRIMARIA Iasi a castigat Sesul Bhlui!!! Are acolo suficiente hectare, DAR NU IESE SPAGA!!,
  USR plus de ce SES BAHLUI nu e buna ca zona, tot vroua Chirica sa o dezvolte, acolo!!!
  De ce sa aglomeram Centru???
  Zona Metropolitana ar dori asa investitie si BOGATII ar ajunge acolo, cu masina.
  SA AERISIM IASUL!!!

Adauga un comentariu