Economic Local

Bani pentru fermierii din Iași! APIA efectuează plăți către beneficiarii din sectorul zootehnic

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bani pentru fermierii din Iași APIA efectuează plăți către beneficiarii din sectorul zootehnic
Fermierii din Iași primesc noi subvenții de la APIA

Fermierii din Iași primesc banii pentru sectorul zootehnic. Sumele vor intra în conturile beneficiarilor până la finalul acestei săptămâni, respectiv 2 milioane de lei

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași acordă ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna februarie 2024. Suma autorizată este în valoare de 2.660.210,43 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. APIA a virat în conturile beneficiarilor o parte din sumele care reprezintă ajutoarele naționale tranzitorii.

Astfel, atât fermierii din sectorul vegetal, cât și cei din sectorul zootehnic primesc subvențiile. Ajutorul național tranzitoriu pentru culturi în teren arabil este de 11,9238 euro/ha, iar cel pentru in sau cânepă pentru fibră ajunge la 20 de euro la hectar. Pentru tutun se acordă 5.254,6083 euro/ha.

Fermierii din Iași pot primi bani și pentru anul 2024

În această perioadă, se derulează campania de depunere a cererilor unice la APIA. Fermierii din Iași au înaintat, până în prezent, peste 6.000 de cereri în campania derulată până la 7 iunie 2024. În următoarele două săptămâni, sunt programați în jur de 4.000 de fermieri să depună documentele. Agricultorii și crescătorii de animale pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Sunt așteptați 17.000 de fermieri să depună documentele pentru obținerea subvențiilor pentru anul de cerere 2024. Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online.

Condiții pentru obținerea subvențiilor APIA

Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. Fermierii pot semna documentele folosind semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe, prin mesaj telefonic sau prin e-mail, funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic.

Semnătura electronică trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Anul trecut, s-au depus 16.660 de cereri pentru o suprafață de aproximativ 280.000 de hectare. Astfel, fermierii din Iași pot primi subvențiile atât pentru terenurile agricole exploatate, cât și pentru investițiile din sectorul zootehnic.

Adauga un comentariu