Bauturi care cresc tensiunea: cafeaua este rea pentru inima sau nu?

Bauturi care cresc tensiunea: cafeaua este rea pentru inima sau nu?

09 iun. 2021, 18:55
BZI.ro, în Sanatate

Studiile privind consumul de cafea susțin în mod diferit că acesta bautura dăunează arterelor, că protejează inima sau că nu are niciun efect asupra sănătății cardiovasculare.

Cafeaua dăunează, protejează sau nu are niciun efect asupra sănătății inimii și a sistemului vascular? De ani de zile, oamenii de știință încearcă să răspundă la aceste întrebări, deoarece cafeaua este o băutura preferată de întreaga lume.

În timp ce unele studii avertizează că consumul de cafea poate crește riscul unor evenimente cardiovasculare, altele sugerează că poate ajuta la menținerea sănătății inimii și a funcției vaselor de sânge.

Consumul regulat de multă cafea contribuie la rigiditatea aortică – acesta este momentul în care aorta, care este cel mai mare vas de sânge din corpul uman, devine din ce în ce mai puțin flexibilă. Rigiditatea aortică poate contribui la riscul bolilor cardiovasculare.

În același timp, alte dovezi au indicat faptul că consumul a mai mult de trei căni de cafea pe zi poate proteja împotriva aterosclerozei, o afecțiune în care placa se acumulează în interiorul arterelor, împiedicând sângele să curgă normal.

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra din Marea Britanie a constatat că nici măcar persoanele care beau o cantitate semnificativă de cafea în fiecare zi nu experimentează rigiditate arterială, ceea ce înseamnă că cafeaua nu își crește riscul de probleme cardiovasculare.

Bauturi care cresc tensiunea: cafeaua este rea pentru inima sau nu?

În acest studiu, echipa de cercetare a analizat datele a 8.412 de participanți recrutați prin intermediul Studiului de Imagistică a Băncii din Marea Britanie. Echipa a explicat că participanții au fost de acord să se supună imagisticii prin rezonanță magnetică cardiovasculară și alte evaluări de specialitate pentru a permite să se determine starea funcției lor cardiovasculare.

Participanții au raportat, de asemenea, cât de multă cafea au băut de obicei în fiecare zi. În urma acestor rapoarte, oamenii de stiinta au clasificat apoi participanții în trei grupuri, în funcție de obiceiurile lor de consum de cafea:

oameni care beau una sau mai puține căni de cafea pe zi
cei care beau între una și trei căni de cafea pe zi
cei care beau mai mult de trei căni de cafea pe zi

În analiza lor, prof. Petersen și echipa au exclus persoanele care au băut mai mult de 25 de căni de cafea pe zi, precum și cei care au avut boli cardiovasculare la momentul inițial.

La compararea măsurătorilor de rigiditate arterială între cele trei grupuri, cercetătorii nu au găsit diferențe între consumatorii de cafea moderati și cei inraiti (cei care au băut între una și trei sau mai mult de trei căni de cafea pe ziv) și cei care au servit o ceașcă de cafea sau mai puțin pe zi.

Aceste rezultate, spun anchetatorii, sugerează că chiar și consumul de cantități semnificative de cafea este puțin probabil să aibă un efect negativ asupra sănătății arteriale, deci este posibil să nu influențeze negativ sănătatea inimii și funcția vasculară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *