Titlurile zilei

Bombă ecologică pe șantierul Iași – Suceava! Firma de construcții Alpenside îngroapă locuitorii în ciment. Primarul USR a fugit de responsabilitate – FOTO / VIDEO

Publicat: 18 sept. 2021
Locuitori din comuna Movileni care gesticulează, supărați că inhalează cimentul așternut de muncitorii constructorului Alpenside
Pulberii de ciment pun în pericol sănătatea locuitorilor din comuna Movileni, județul Iași

Mai mulți locuitori din comuna Movileni, sat Potângeni, sunt obligați să inhaleze pulberi de ciment. Nimeni nu mai îndrăznește să întindă rufele din cauza prafului. Primarul a fugit de responsabilitate, a refuzat dialogul cu reporterii „BZI”

Compania de construcții Alpenside se află în centrul unui nou scandal. Proiectul de reabilitare a drumurilor de pe axa Iași – Suceava a ajuns în comuna Movileni, județul Iași, mai precis în satul Potângeni. De mai bine de o lună, locuitorii din satul amintit trăiesc un adevărat coșmar. Echipele de muncitori au decopertat drumurile, după care au turnat peste lut cantități importante de ciment, în formă de pulbere fină. Ulterior, nu au mai udat perimetrul, iar vântul a purtat cimentul în gospodăriile de lângă șantier. Gospodăriile sunt grav afectate, iar proprietarii acuză că nici nu pot respira. Reporterii „BZI” au vizitat amplasamentul și, într-adevăr, condițiile de trai sunt grav afectate de șantier. După nici 15 minute, pulberii de ciment au provocat iritații în zona ochilor și a buzelor.

„Uitați-vă ce praf este pe casă, pe fântână e de două degete aproape. Florile, copacii, fructele sunt acoperite de ciment. Nu putem deschide un geam, nu putem întinde o rufă, nu putem nimic să facem. De o lună durează. Că se face, nu-i nimic, nu suntem contra, dar au pus ciment pe lut și nu au mai dat cu nimic. S-au dat telefoane. A fost înștiințat primarul, s-a făcut o sesizare. Primarul a spus că se rezolvă, dar a rămas ca în tren. Mi-e milă de flori. Suntem patru familii, întindem rufele în hol pe sârmă. Uitați-vă la ochii mei să vedeți cât sunt de roșii. Când trec mașinile, tot cimentul este ridicat”, a precizat Elena Acatrinei, în vârstă de 73 de ani.

Chin pentru locuitori pe tot parcursul zilei

Locuitorii din satul Potângeni speră ca firma de construcții să înainteze lucrările mult mai rapid, ca să scape de chin. „Când vine valul de praf, nu mai poți respira. Este așa începând cu ora 10:00 până seara. Nu lucrează noaptea. Zilele astea nu au dat deloc apă. Pui rufa afară, o iei neagră. Dacă fântâna este descoperită, intră tot praful. Poate se termină și vor pune piatră. Dacă au pus ciment peste lut, de ce nu au pus și apă ca să intre cimentul în pământ”, a declarat Margareta Olaru, 64 ani.

În cursul zilei de ieri, câțiva muncitori au început să stropească cu apă o porțiune de drum, dar mai mult de ochii lumii. Reporterii „BZI” i-au adus la cunoștință primarului problemele semnalate de săteni. Dan Constantin Hodoroabă, primar USR în comuna Movileni, a precizat că va aduce lămuriri, dar până la închiderea ediției nu a mai putut fi contactat. În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat cazul unor paznici concediați abuziv, după ce au păzit obiectivele Alpenside.

Compania Alpenside a avut contracte de 50 de milioane de euro

Alpenside SRL este condusă de afaceristul Vlad Ionel Vameșu, care are calitatea de unic asociat. Nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere legat de situația din comuna Movileni. În 2020, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 266.047.042 lei, aproape 50 de milioane de euro, profit de 7,7 milioane de lei, datorii de 137,1 milioane de lei, cu un număr de 452 de angajați. Axa rutieră Iași – Suceava, lucrare câștigată de firma Alpenside SRL, a devenit o piatră de moară pentru miile de locuitori de-a lungul comunelor tranzitate de drumul județean.

Contractul pus la dispoziție de Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, de aproape 100 de milioane de euro, este executat în bătaie de joc, lucrările fiind realizate extrem de încet. Axa rutieră Iași – Suceava reprezintă un drum lung de 170 de kilometri până în municipiul din județul vecin. Cea mai mare parte a lucrărilor vor fi realizate pe teritoriul județului Iași, pe o lungime de 92 de kilometri.

Comentarii
 • De ce nu se sesizeaza din oficiu G.N.M. – Comisariatul Judetean IASI sa se faca masuratori si sa se constatte situiatia din teren! Ce este asa complicat ! A ! ca, GNM – Comisariatul Judetean IASI nu are aparatura necesara si apeleaza la alte institutii este altceva !! Asa fac si cu prelevarea de probe de apa uzata , apa subteran sau apa de spurafata sau alte substante ! Infiintarea acestui organism guvernamental numai de dragul infiintarii, fara a fi dotat cu aparatura de specialitate si cu personal calificat in diferite domenii de activitate , nu a facut decat sa arunce in derizoriu activitaea oamenilor cinstiti si profesionisti care mai lucreaza acolo!! In rest pile politice, hair stilisti , prezentatori de moda etc.se stie acest lucru la nivel de tara!!!

 • Ce face Inspectoratul de Stat in Constructii, nu urmareste lucrarile care se executa?? sau vin numai cand sunt adusi sa incheie actele pt Cartea Constructiei la o masa festiva la restaurant?

 • Orasul Iasi este cel mai poluat din tara, inclusiv cu praf, dar nu v-am auzit sa-l luati pe traseistul de Chirica de guler pentru asta. Sunt statistici UE, a fost deschisa procedura de infrigement pentru poluarea din Iasi.
  Se plimba camioanele si betonierele peste tot, prin centru, prin Copou, sunt santiere aproape pe fiecare strada , iar toate astea genereaza praf si poluare.
  Stau oamenii cu orele in trafic cu masinile (transportul public este la pamant), se mai adauga poluare de la gazele de esapament.
  Cabd faceti un material despre poluarea cu praf si noxe in orasul Iasi?
  Sau sunteti slugile lui Chirica si nu aveti voie?

 • Toti v-ati referit la poluare pentru ca exista si nu este normal sa se intample acest lucru dar nimeni nu scrie si nu abordeaza subiectul ”frauda” desi ea exista in tandem cu poluarea.
  Cum sa torni ciment peste pamant sa-l uzi si sa se intareasca ca si cum ar fi turnat beton placa de beton, aici este jaf curat.
  La proiectarea si executarea unui drum comunal trebuie sa se tine seama de categoria drumului in primul rand si se folosesc urmatoarele normative:
  – NORME TEHNICE din 30 august 2017 privind proiectarea, construirea şi modernizarea drumurilor publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 746 din 18 septembrie 2017.
  – AND 605/2014 „Normativ mixturi asfaltice executate la cald . Conditii tehnice privind proiectarea , prepararea si punerea in opera”, Normativul privind alcatuirea structurilor rutiere rigide si suple – indicativ NP 116 – 04, aprobat de MTCT cu Ordinul 196/15.02.2005 cat si Normativului pentru dimensionarea sistemelor rutiere suple si semirigide (metoda analitica) – indicativ PD 177/2001.
  – Structura rutiera trebuie sa respecte AND 605/2014 „Normativ mixturi asfaltice
  executate la cald . Conditii tehnice privind proiectarea , prepararea si punerea in opera”
  si este de tip suplu cu urmatoarea alcatuire:
  – strat de uzura din de beton asfaltic BAPC 16 – 4 cm
  – strat de legatura din beton asfaltic deschis BADPC 20 – 5 cm
  – strat de baza din mixtura asfaltica tip ABPC31,5 – 8 cm
  – strat de fundatie din balast – 25 cm
  – strat anticontaminant si izolant realizat din material geotextil 250g/ mp conform STAS
  6400.
  Fundatia structurii rutiere propuse se va realiza dintr-un:
  – strat de fundatie din balast in grosime de 25 cm va indeplini conditiile impuse de SR
  667 pentru materialele folosite şi STAS 6400;
  – sistemul rutier adoptat conform normativelor mai sus mentionate se va verifica din
  punct de vedere al rezistentei la actiunea fenomenului de inghet – dezghet, conform
  prevederilor STAS 1709/1,2.
  Avand in vedere ce reclama locuitorii ca se intampla la ei in comuna trebuie sa intervina organele Statului Roman, CNAIR SA – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iași in primul rand dar si Justitia.

 • De vina este 1.diriginte santier
  2.responsabilul cu executia rte
  3.primarul cu banii
  4.insp. in constructii
  5.firma care fura banii in complicitata cu cei de mai sus

 • Ce fac ei acolo se numeste stabilizarea pamantul cu un liant hidraulic rutier. Nu stiu daca chiar este ciment. Deci lucrarea, ca principiu, e ok. Tehnologia nu e ok. Hai sa zicem ca au trecut cu freza ca sa introduca liantul in sol, desi nu prea cred. Dar pe urma ei trebuiau sa compacteze. Udat si compactat. Udat si compactat. Nu este admis sa astepte ca masinile din traficul auto sa compacteze amestecul de pamant si liant.

 • Mai întâi luați și va documentați și după aceea comentați….este drum județean nu comunal și românii să fie oameni și sa respecte regulile de circulație nu sa treacă ca mirlanii prin praf ca ei se grăbesc……dacă vor sa le facă drum….încă nu sunt prefabricate pentru drum….:)))))
  Nu mai comentați pe bucăți…..nu va mai uitați la tutoriale pe YouTube….nu va mai uitați la vecinu…..stil tipic romanesc….dacă este praf ieșiți și udați nu mai așteptați sa vi se facă și voi sa trindaviti…..Românie trezestete

 • Gica de la Scularie citeste ce am scris eu mai sus pentru ca ai niste Normative acolo si ar trebui sa le citesti deoarece in anexe au si structura unui drum comunal cu sectiune transversala si desen, poate asa nu mai esti ironic la adresa oamenilor care reclama poluarea de acolo facuta ca nu se respecta legea si normativele de constructie drum comunal.
  Acelasi comentariu este valabil si pentru cel ce-mi da replica si se semneaza @Prometheus.

 • Eu nu te-am contrazis. Doar am punctat ca ei se afla acum la inceputul lucrarii, in etapa de stabilizare a solului, si ca nu se respecta tehnologia de lucru.

  In ce priveste normativele : le stiu. Si daca si dumneata lucrezi in domeniu, pe santier adica, nu in birou, stii si cate proiecte respecta normativele. Foarte putine. Si, ca executant, n-ai ce face.
  Sa dau un exemplu. Ca executant, poti sa-i spui beneficiarului ca proiectul nu respecta P100? Ca golurile de usi si ferestre trebuiau incadrate cu samburi de beton armat, de exemplu? Te intreaba imediat: „In ce calitate faci observatiile? Proiectul a fost verificat de un verificator atestat pe A1. Ii contesti competenta?”. Si ti-o inchis gura. N-ai de unde sa stii daca nu cumva verificarea s-a facut prin calcul dinamic neliniar pe baza accelerogramelor specifice terenului.

  Cam asa si in cazul de fata. Nu stim ce prevede proiectul si daca el respecta la litera normativele sau nu. Singurul lucru cert este ca pentru aceasta etapa de lucru, constructorul nu respecta tehnologia. Liantul trebuie incorporat in sol prin frezare si compactare, nicidecum imprastiat pe deasupra.

 • Cum stiu constructorii sa jumuleasca devizul lucrarii fara sa respecte proiectul!!!!!!!!
  Fara manopera( 20%)
  fara respectarea ore uttilaj(30%)
  fara respectarea retetelor(50%) materiale-
  respectiv TRANSPORT(50%)
  Tot sa te bati pentru lucrari de drumuri!!!!!
  Aviz Curte Conturi.

Adauga un comentariu