Diete si regimuri

Cafeaua poate prelungi viata pacienților cu cancer colorectal metastazat

Publicat: 18 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cafeaua poate prelungi viata pacienților cu cancer colorectal metastazat
participanții care au băut două până la trei căni de cafea pe zi prezintă un risc redus de deces și de progresie a cancerului

Cafeaua poate prelungi viata pacienților cu cancer colorectal metastazat! Cel putin asta sustine un nou studiu. La un grup mare de pacienți cu cancer colorectal metastazat, consumul a câtorva căni de cafea pe zi a fost asociat cu o supraviețuire mai lungă și cu un risc mai mic de agravare a cancerului, au raportat cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute într-un nou studiu.

Constatările, bazate pe datele dintr-un studiu observațional amplu sunt în conformitate cu studiile anterioare care arată o legătură între consumul regulat de cafea și rezultate îmbunătățite la pacienții cu cancer colorectal non-metastazat. Studiul este publicat in JAMA Oncology.

Anchetatorii au descoperit că la 1.171 de pacienți tratați pentru cancer colorectal metastazat, cei care au raportat că au băut două până la trei cești de cafea pe zi probabil că vor trăi mai mult, trecand mai mult timp inainte ca boala să se înrăutățească, decât cei care nu au consumat cafea. Participanții care au băut cantități mai mari de cafea – mai mult de patru căni pe zi – au obtinut beneficii atât pentru cafeaua cofeinizată, cât și pentru cea decofeinizată.

O asociere, dar nu o relație cauză-efect

Constatările au permis anchetatorilor să stabilească o asociere, dar nu o relație cauză-efect, între consumul de cafea și riscul redus de progresie a cancerului și deces în rândul participanților la studiu. Ca urmare, studiul nu oferă suficiente motive pentru a recomanda, în acest moment, ca persoanele cu cancer colorectal avansat sau metastazat să înceapă să bea cafea zilnic sau să își mărească consumul, spun cercetătorii.

„Se știe că mai mulți compuși din cafea au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și alte proprietăți care pot fi active împotriva cancerului. Studiile epidemiologice au constatat că aportul mai mare de cafea a fost asociat cu o supraviețuire îmbunătățită la pacienții cu cancer de colon în stadiul 3, dar relația dintre consumul de cafea și supraviețuire la pacienții cu forme metastatice ale bolii nu a fost cunoscută”, spune Chen Yuan, co-primul autor al studiului, potrivit MedicalXpres.

Participanții au raportat aportul lor dietetic, inclusiv consumul de cafea, pe un chestionar, la momentul înscrierii. Cercetătorii au corelat aceste date cu informații despre evoluția cancerului după tratament.

Au descoperit că consumul de cafea poate prelungi viata pacienților cu cancer colorectal metastazat. Participanții care au băut două până la trei căni de cafea pe zi prezintă un risc redus de deces și de progresie a cancerului, comparativ cu cei care nu au consumat cafea. Cei care au consumat mai mult de patru căni pe zi au avut un beneficiu și mai mare.

„Deși este prematur să recomandăm un aport ridicat de cafea ca tratament potențial pentru cancerul colorectal, studiul nostru sugerează că consumul de cafea nu este dăunător și poate fi potențial benefic”, spune Kimmie Ng, autor principal al studiul.

Adauga un comentariu