Prima pagină » Sanatate » Cât poți trăi cu pancreatită? Organul care dă semne de boală doar când este prea târziu!

Cât poți trăi cu pancreatită? Organul care dă semne de boală doar când este prea târziu!

16 oct. 2024, 09:50,
Redacția BZI în Sanatate

Cât poți trăi cu pancreatită? În primul rând, pentru a menține sub control această afecțiune, trebuie să fii foarte atent și să respecți dieta recomandată de medic pentru că această boală este una relativ rară, caracterizată prin distrugerea progresivă a pancreasului.

Pancreasul este situat în cavitatea abdominală în apropierea ficatului și a splinei și este o glandă care produce suc pancreatic, implicat în digestie. Acest organ secretă și hormoni, inclusiv insulina și glucagonul, cu rol în metabolizarea zahărului.

Cât poți trăi cu pancreatită?

Pancreatita cronică este o boală ireversibilă, cu numeroase complicații, printre care diabetul zaharat și scaunul gras. Cele mai multe cazuri de pancreatita cronică apar pe fondul consumului de alcool pe perioade lungi, al formării calculilor biliari, dar trebuie precizat faptul că există și forme ereditate ale acestei boli.

Dacă ai fost diagnosticat cu pancreatită, trebuie în primul rând să te informezi cât mai bine despre această boală, despre cauze, manifestări, tratament și modul în care o poți gestiona, pentru a avea un stil de viață cât mai confortabil și pentru a trăi cât mai mult.

Leziunile care duc la disfuncția pancreasului se formează treptat, provocând daune ireversibile. Canalele din pancreas sunt distruse și apare fibroza, caracteristică pancreatitei cronice.

Aproximativ 70 – 80% dintre cazurile acute de pancreatită sunt cauzate de calculi biliari sau abuz de alcool. Riscul de pancreatită este semnificativ crescut la un consum zilnic, timp de 6 – 12 ani, de peste 80 de grame de alcool, adică aproximativ opt pahare de vin.

Pancreatita cronică se poate dezvolta, în medie, la 18+/- 11 ani de la debutul consumului excesiv de alcool. Cu alte cuvinte, este o boală care se manifestă și se agravează pe parcursul mai multor ani.

Complicațiile pancreatitei cronice sunt numeroase. În primii aproximativ cinci ani de evoluție a bolii, cea mai frecventă complicație o reprezintă episoadele acute, cu toate acestea, ea nu se manifestă prin pete roșii pe picioare sau alte simptome pe care să le vezi.

Care sunt simptomele

Principala manifestare a pancreatitei este o durere intensă în zona abdomenului superior, ca debut brusc. Este asemănătoare unei crampe și poate propaga în spatele și pe părțile laterale ale abdomenului. La unele persoane, consumul de alimente sau alcool poate declanșa sau agrava această durer.

Poziția aplecat înainte poate să mai reducă intensitatea durerii. În cazul pancreatitei cronice, durerea poate dura mai multe zile, în timp ce la pancreatita acută, aceasta este mai intensă și durează doar câteva ore.

Intervalul dintre două atacuri poate varia de la câteva zile la câțiva ani. Durerea este insuportabilă uneori și nu dispare chiar dacă luați multe calmante. Pot apărea stări de greață, balonare, vomă sau scaune diareice.

Pacienții pot să aibă nevoie chiar de intervenție chirurgicală pentru a scăpa de boală, această intervenție este posibil să dureze pe cât durează și o operație de ocluziune intestinală.

Cea mai gravă boală a pancreasului, care este fatală în peste 90% dintre cazuri este cancerul pancreatic. Nu dă simptome decât atunci când este mult prea târziu. Practica medicală a relevat că pacienții au șanse mici de supraviețuire.

Pentru cancer, speranța de viață este în general de șase luni sau un an de la diagnosticare. Pot apărea și excepții, persoanele care reușesc să învingă boala, dar aceste cazuri sunt rare. Pentru a ști cât poți trăi cu pancreatită este esențial să depistezi tipul acesteia și stadiul bolii, pentru a ști ce tratament să urmezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024