Actualitate

Ce se întâmplă dacă îți închiriezi locuința fără să depui acte la ANAF. Toți românii trebuie să știe acest lucru

Publicat: 25 sept. 2022
Ce se întâmplă dacă îți închiriezi locuința fără să depui acte la ANAF. Toți românii trebuie să știe acest lucru
Proprietarii care au mai multe propietăți imobiliare și decid să le dea spre închiriere vor fi nevoiți să declare acest lucru către ANAF

În ultimul timp, ANAF a impus o mulțime de legi, prin care aceștia au cerut taxe pentru prestarea anumitor servicii. De această dată, au hotărât să acționeze în domeniul imobiliar. Este clar că imobilele reprezintă un mare interes pentru români atunci când vine vorba de investiții. Cu atât mai mult, există o mulțime de persoane care dețin mai mult locuințe decât ar fi normal.

Se pare că închirierea locuințelor a devenit o afacere. Acesta este motivul pentru care ANAF a decis să impună amenzi în momentul în care proprietarii imobilelor nu depun acte în acest sens. Ce au hotărât, dar și de când va intra în vigoare legea.

Trebuie să declari la ANAF dacă îți închiriezi locuința

Imobiliarele reprezintă un mare interes pentru români atunci când vine vorba de investiții. Există persoane care dețin mai multe imobile și aleg să beneficieze de un venit pasiv de pe urma acestei „afaceri”.

Proprietarii care au mai multe propietăți imobiliare și decid să le dea spre închiriere vor fi nevoiți să declare acest lucru către ANAF. Pe lângă venitul cuvenit, deținătorilor de locuințe vor avea mai multe obligații fiscale, astfel încât orice sursă de venit să fie impozitată.

ANAF a introdus o lege care prevede o înregistrare de închiriere a contractelor. Aceasta se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2023, iar termenul de înregistrare va fi același cu cel anterior, de 30 de zile de la dată încheierii contractului.
Însă, cele încheiate înainte de această dată vor continua să rămână valabile, cu condiția de înregistrare în termen de 90 de zile de la dată de 1 ianuarie 2023.

Curierii vor fi obligați să raporteze la ANAF operațiunile de livrare ramburs

Și curierii vor avea de suferit în urma deciziilor din partea legilor de la ANAF. Așadar, livratorii din România vor fi obligați să raporteze toate operațiunile de livrare cu plată ramburs, efectuate în țară. Cu atât mai mult, ei vor fi nevoiți să completeze detalii despre persoanele care au comandat online și au plătit la livrare.

Aceștia vor avea de completat, în fiecare lună, un formular, intitulat ”Declarația informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul național”. Documentul se validează și se semnează electronic cu ajutorul programului de asistență.

Perioada de stocare a datelor va avea o valabilitatede 5 ani și va fi calculată de la dată primirii de către organul fiscal central. După împlinirea acestui termen, datele să fie șterse automat.
Comentarii
  • „O mulțime de persoane dețin mai multe locuințe decît ar fi normal ” wtf ? Ce rahat e ăsta ? Ajungem să trăim în china ? Și așa munciți ca sclavii și vă ia statul 70 % cu taxe , impozite și tva, pe urmă vă belesc la taxe pe proprietăți , vă ard la restul banilor citeva procente prin inflație ( taxă nedeclarată ) iar pentru restul de bani care vă rămine va trimite statul , controale , poliție la strada etc să vă ia și restul de nu vă mai sjunge să plătiți hoții de la servicii publice (apă, gaz , curent , telefoane etc ), de aia trăiți așa bine !, ar cînd statul înbuibat, hoț și corupt nu mai scoate banii așteptați vă vor hăitui , biciui , executa și stringe de gît pînă muriți ori faceți din nou revoluție franceză , bolșevică ori ca la Flămînzi ! Ăsta este ciclul istoriei !

Adauga un comentariu