Economic Local

Ce se intampla dupa 17 iunie?

Publicat: 29 mai 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se intampla dupa 17 iunie
1
Grupul Goldman Sachs, specializat in investitii bancare la nivel global, sustine ca e foarte posibil ca Grecia sa ajunga pe buza prapastiei dupa alegerile din 17 iunie. Presiunile politice dintre gruparea celor trei forte finantatoare ale Europei Uniunea Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana – pe de o parte si Grecia, pe cealalta, au crescut foarte mult in ultima vreme, ajungandu-se la amenintari pe fata, scrie Business Insider.
Astfel, Germania si Olanda au declarat deschis ca vor ca Grecia sa fie data afara din zona euro daca noul guvern elen nu va adopta masurile necesare, in timp ce liderii politici ai Greciei sustin ca nu vor face acest lucru pentru ca nu pot fi exclusi din zona euro, avand in vedere costurile imense implicate.
Goldman vede trei posibile scenarii care ar putea avea loc dupa alegerile programate in Grecia, pe 17 iunie, si analizeaza impactul fiecaruia pe piata:
Primul scenariu: un talmes-balmes prelungit
Cel mai posibil, in opinia celor de la Goldman, este ca, dupa alegeri, noul guvern elen sa nu fie de acord nici cu impunerea unor noi masuri de austeritate, nici cu iesirea din zona euro. In acest caz, probabil ca UE si FMI vor opri orice finantare a Greciei, impingandu-o pe marginea prapastiei. Pe de alta parte, BCE ar continua sa sprijine bancile grecesti, pastrand momentan tara in zona euro. O alta posibilitate ar fi introducerea in paralel a unei alte monede, „Geuro”, asa cum a fost denumita de Thomas Mayer, directorul Deutsche Bank.
Ce impact ar avea acest scenariu asupra pietei?
„De obicei, pentru ca politicile sa se schimbe, e nevoie ca asupra unei tari sa planeze amenintarea unui pericol iminent, care sa forteze schimbarea lucrurilor. Din acest motiv, e nevoie ca situatia sa se inrautateasca inainte de a se putea remedia”, sustine Goldmanm care apreciaza ca, intr-o astfel de situatie, targetul pe trei luni al indexului Euro Stoxx 50 ar putea sa scada de la 2350 la 2150.
Al doilea scenariu: Grecia pleaca din proprie initiativa
Goldman nu vede Grecia intorcand spatele zonei euro, mai ales in prag de alegeri, insa, daca acest lucru s-ar intampla, scenariul ar fi interesant. Amenintarea contagierii altor economii si sisteme bancare periferice ar fi una serioasa: prabusirea bancilor elene, cozi imense la care oamenii panicati ar astepta sa isi extraga economiile, amenintarea ca aceste perturbari sa se extinda si in alte parti, mai ales in Spania si Portugalia. De aici, totul ar depinde de reactiile politice europene. Daca acestea sunt corespunzatoare, atunci Goldman vede reducerea PIB-ului din zona euro cu doar 2%. Daca nu, efectele ar putea fi dezastruoase, mergand pana la „desfiintarea zonei euro si prabusirea PIB-ului din aceasta arie”, sustine Goldman.
Ce impact ar avea acest scenariu asupra pietei?
Pietele ar scadea si ar deveni, probabil, foarte volatile in urma dezordinii create de iesirea Greciei din zona euro, crede Goldman. „Haosul pur creat de dezechilibrul euro, incertitudinile legate de preturile contractelor si amploarea acestor consecinte la nivel general ar fi greu de estimat; probabil ca investitorii se vor pregati pentru cea mai rea varianta si vor sta sa isi puna intrebari mai tarziu”, sustine echipa Goldman.
Al treilea scenariu: Greciei i se cere sa plece
Ultimul scenariu consta in scoaterea Greciei din zona euro la cererea UE, BCE si FMI, cerere insotita de un plan care sa tina in frau consecintele negative. Strategii Goldman cred ca, daca restul tarilor din zona euro se hotarasc sa dea startul expulzarii Greciei, acest lucru va crea panica pe pietele celorlalte tari din jurul Greciei, care vor intelege atunci ca amenintarea e reala. „Iata de ce este vital sa fie introduse rapid masuri de precautie sigure si credibile, cum ar fi introducerea unui sistempan-european de garantare a depozitelor bancarepentru a evita astfel retragerea masiva de bani si prabusirea bancilor”. Daca Europa ar reusi sa faca asta, atunci PIB-ul din zona euro ar scadea cu mai putin de 1%, potrivit Goldman.
Ce impact ar avea acest scenariu asupra pietei?
Daca Europa ar reusi sa scoata Grecia din zona euro intr-un mod rezonabil, reactia majoritatii pietelor ar fi favorabila. Daca ar fi necesar, BCE ar interveni pe pietele tarilor din zona euro care ar avea nevoie. Mai presus de toate, incertitudinea e boala curata pentru economie, iar un gest clar si hotarat in ceea ce priveste situatia Greciei in zona euro ar aduce incredere si siguranta, a mai completat echipa Goldman.
Adauga un comentariu