Actualitate

Ce trebuie să dai de pomană la Moșii de toamnă 2021, pentru sufletele celor adormiți

Publicat: 07 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie să dai de pomană la Moșii de toamnă 2021 pentru sufletele celor adormiți
Moșii de toamnă sau Sâmbătă morților reprezintă o sărbătoare importantă pentru români

Moșii de toamnă în 2021 vor fi celebrați pe data de 30 octombrie, zi care se mai numește şi Sâmbăta Morţilor sau Ziua Morţilor. În această zi este bine să mergem la biserică cu colivă şi pomană, de sufletele celor adormiți, pentru a fi sfiinţite. De asemenea, se spune că în Sâmbăta Morților nu trebuie să faci treabă în casă sau gospodărie.

Finalul lunii octombrie al acestui an este marcat de un eveniment important pentru credincioșii ortodocși. Este vorba despre Sâmbătă morților, cunoscută în popor după denumirea de Moșii de toamnă și reprezintă o sărbătoare importantă pentru români. Anul acesta, Moșii de toamnă pică pe 30 octombrie, zi pentru care gospodinele se pregătesc din timp cu bucate alese pe care le vor sfinți la biserică spre a le da mai apoi de pomană celor nevoiași.

Pregătiri pentru Moșii de toamnă 2021

La finalul lunii octombrie 2021 sunt Moșii de toamnă, zi în care se face pomenirea celor adormiți. În mod normal, Moșii de toamnă se celebrează în prima sâmbătă din luna noiembrie, dar în acest an Biserica Ortodoxă a hotărât ca pomenirea morților să se facă pe 30 octombrie.

În lăcașurile din întreaga țară, preoții păstrează o rânduială de slujbe și pomeniri care cuprind rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor trecuți în neființă.  Slujbele în care preoții îi pomenesc pe cei adormiți poartă numele de parastase.

Este o zi foarte importantă pentru gospodine care se pregătesc în fel și chip ca să ducă la biserică, spre sfințire, bucate pe care le vor da de pomană. Dis de dimineață, acestea participă la slujba de Liturghie, iar mai apoi, după ce preotul citește pomelnicele și face sfințirea, pachețelele pregătite de către credincioși pot fi date de pomană celor nevoiași.

Ce trebuie să conțină pachetul pentru Sâmbăta Morților

În primul rând, pentru că Moșii de toamnă reprezintă o sărbătoare dedicată celor trecuți în neființă, pachetul de pomană trebuie să conțină colivă. Aceasta poate fi pregătită pe farfurie sau în pahare, o variantă mai practică la care apelează tot mai multe gospodine. Pe colivă se așează Sfânta Cruce și se ornează, conform tradiției, cu cacao.

Vinul este element foarte important din coșul cu care se merge la biserică de pomenirea morților. Acesta va fi sfințit de către preot, iar mai apoi va fi vărsat în forma Sfintei Cruci, pe mormânt celui adormit. Pomenile se dau numai cu o lumânare sfințită, care trebuie să fie aprinsă. Unii credincioși vin la biserică și cu fructe sau deserturi specifice toamnei cum sunt plăcinta cu mere sau cu dovleac.

Se spune că în Sâmbătă pomenirii morților nu este bine să dai cu mătura pentru că praful care se ridică ajunge în ochii răposaților. De asemenea, pe 30 octombrie nu se spală și nu se aruncă gunoiul. Se consideră că apa murdară și gunoiul vor ajunge în mâncarea rudelor decedate.

Adauga un comentariu