Economic Local

Cele mai mari amenzi aplicate de Garda de Mediu Iași în anul 2021! Director: „Încă nu s-au atins țintele de reciclare. Primarii trebuie să depună mai multe eforturi”

Publicat: 21 iul. 2021
Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii de Mediu Iași, o echipă a comisarilor de mediu, în timpul unui control
Firmele din Iași care nu au respectat autorizațiile au primit cele mai mari amenzi de la Garda de Mediu, cuantumul fiind cuprins între 75.000 și 100.000 de lei

Cele mai mari amenzi aplicate de Garda de Mediu Iași în anul 2021 au fost date firmelor care nu au respectat autorizațiile de mediu, cuantumul fiind cuprins între 75.000 de lei și 100.000 de lei. Specialiștii de mediu susțin că o problemă care se menține în mediul rural, în Iași, este faptul că cetățenii nu colectează selectiv gunoaiele

Firmele din Iași care nu au respectat autorizațiile au primit cele mai mari amenzi de la Garda de Mediu, cuantumul fiind cuprins între 75.000 și 100.000 de lei. Una dintre firmele din Iași care a fost sancționată cu 100.000 de lei este Iosigab SRL, din comuna Cristești. Firma a fost sancționată pentru că nu a respectat autorizația de mediu și nu a pus la dispoziția comisarilor documentele solicitate. Astfel, firma care se ocupă de colectarea fierului vechi a adus mașini scoase din uz, pentru a fi dezmembrate, fără a avea autorizație de mediu.

Garda de Mediu a depus sesizare penală împotriva acestei firme. Una dintre cele mai mari amenzi aplicate unei primării din Iași, în anul 2021, a fost pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor. Primăria comunei Movileni, din Iași, a fost amendată de comisarii de mediu cu 75.000 de lei pentru mormanele de gunoaie de pe câmpurile din comună.

Primăriile din Iași riscă amenzi usturătoare dacă nu colectează selectiv gunoaiele

Chiar dacă unii primari din Iași au luat măsuri pentru a prinde persoanele care aruncă oriunde gunoaiele și astfel scapă de amenzile usturătoare ale Gărzii de Mediu, mai sunt comune unde această problemă nu s-a rezolvat. Mai mult, localnicii nu colectează selectiv gunoaiele. Potrivit lui Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii de Mediu Iași, primarii trebuie să se implice în campanii de conștientizare.

„Unitățile administrativ-teritoriale nu ating țintele de reciclare, localnicii nu colectează selectiv, iar aceste lucruri înseamnă că primăriile trebuie să depună sume mai mari la Fondul pentru Mediu și pot să primească și amenzi. E necesară o campanie de informare din poartă în poartă, trebuie făcut ceva pentru ca oamenii să înțeleagă faptul că depinde și de ei să plătească mai puțin la salubritate”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de un milion de lei în anul 2021

O altă amendă în valoare de 15.000 de lei a fost aplicată unei companii din Iași pentru că nu a respectat legislația de mediu și a depozitat deșeuri într-o arie protejată. De asemenea, a fost depusă și plângere penală împotriva acestei companii. Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 969.000 de lei, în anul 2021. Inspectorii de mediu au efectuat 440 de controale, dintre care 344 în domeniul poluării industriale și 96 în cel al protejării ariilor naturale protejate.

În urma verificărilor au fost aplicate 106 sancțiuni în valoare de 869.000 de lei. De asemenea, inspectorii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași au făcut două sesizări penale și au confiscat două autovehicule care transportau ilegal deșeuri. „Noi reușim să prindem în fapt persoanele care transportă deșeurile fără autorizație de mediu și de aceea rugăm persoanele care ne trimit sesizări să ne ofere cât mai multe detalii pentru a găsi mai ușor locul și astfel să prindem în flagrant persoanele care comit ilegalități”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii de Mediu Iași.
Adauga un comentariu