Economic Local

Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de 869.000 de lei în primul semestru din anul 2021! Au fost confiscate două vehicule care transportau deșeuri în mod ilegal!

Publicat: 12 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de 869.000 de lei în primul semestru din anul 2021 Au fost confiscate două vehicule care transportau deșeuri în mod ilegal
Comisarii Gărzii de Mediu din Iași au confiscat mașinile care transportau ilegal deșeuri și au aplicat amenzi persoanelor care au aruncat gunoaiele în zone nepermise. Valoarea totală a amenzilor aplicate în primul semestru din 2021 este de 869.000 de lei

Garda de Mediu Iași a sancționat în primul semestru din anul 2021 persoanele fizice și juridice cu amenzi în valoare de 869.000 de lei. Au fost efectuate 440 de controale, iar cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Două mașini care transportau ilegal deșeuri au fost confiscate

Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de 869.000 de lei în primul semestru din anul 2021. Inspectorii de mediu au efectuat 440 de controale, dintre care 344 în domeniul poluării industriale și 96 în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma verificărilor au fost aplicate 106 sancțiuni în valoare de 869.000 de lei. De asemenea, inspectorii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași, au făcut două sesizări penale și au confiscat două autovehicule care transportau ilegal deșeuri.

Sesizarea organelor de cercetare penală s-a realizat pentru două fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni, respectiv gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase și arderea vegetației într-o arie naturală protejată. Comisarii au dispus desființarea unor lucrări și au suspendat patru activități derulate de firmele din Iași, până la obținerea actelor de reglementare. Neconformitățile sancționate de comisarii de mediu s-au referit la lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu.

Comisarii de mediu din Iași au aplicat amenzi usturătoare ieșenilor care aruncă gunoaiele în locuri nepermise

O parte din amenzile aplicate de comisarii de mediu în anul 2021 au fost împotriva firmelor de construcții din Iași. Companiile au fost amendate de Garda de Mediu cu amenzi în valoare de 71.500 de lei. De la începutul anului și până în prezent, comisarii de mediu din Iași au aplicat dezvoltatorilor imobiliari (societăți de construcții) un număr de 15 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea dispozițiilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările ulterioare, a OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările ulterioare și a HG nr. 1061/2003 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, cu modificările ulterioare. De asemenea, amenzile din acest an au fost aplicate și pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, un fenomen care a luat amploare în ultimul an, în diverse zone din județ, precum comuna Bălțați, fiind mormane de gunoaie.

Fermierii din județ cu terenuri infestate cu ambrozie sunt verificați de Garda de Mediu Iași și Direcția Agricolă

Comisarii de mediu și Direcția Agricolă Iași verifică, în această perioadă, fermierii din județ care dețin terenuri agricole cu ambrozie, o plantă dăunătoare agriculturii și care poate provoca alergii severe. Cei care nu au luat măsurile specifice pentru eliminarea acestei plante riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, persoanele juridice, și 750 și 5.000 de lei, persoanele fizice. Terenurile infestate cu ambrozie, din Iași, au fost inventariate până la sfârșitul lunii mai 2020, iar după ce au fost somați de autoritățile locale, fermierii din Iași trebuie să o elimine prin metode specifice. Calendarul anual de combatere a ambroziei este prevăzut de Legea 62/2018 și de normele sale de aplicare. Ministerul Agriculturii recomandă o serie de metode prin care buruiana poate fi distrusă, iar autoritățile publice locale supraveghează aplicarea metodelor de distrugere a buruienii pe toată perioada de vegetație.

Adauga un comentariu