National

Comisia Uniunii Europene a sugerat primirea cetăţenilor a ţărilor non-europene

Publicat: 03 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comisia Uniunii Europene a sugerat primirea cetăţenilor a ţărilor non-europene
Liderii Comisiei Europene vor trimite astăzi, 2 decembrie 2021, României prima tranșă de bani din pre-finanțarea aferentă PNRR

Într-o şedinţă care a avut loc astăzi, 3 mai 2021, Comisia Europeană a sugerat să le fie permisă intrarea în ţara  a cetăţenilor a căror ţări nu fac parte din Uniunea Europeană. În schimb pentru a le fi permis să intre într-o ţară din UE cetăţenii străini trebuie să fie imunizaţi cu ambele doze şi să provină dintr-o ţară cu o situaţie epidemiologică bună.

„Comisia (Europeană) propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultimă doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE. Aceasta ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgenţă. În plus, Comisia propune ridicarea… pragului referitor la numărul noilor cazuri de COVID-19 folosit pentru a stabili lista ţărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, a informat executivul european într-o declaraţie, informează Agerpres.

În prezent cele 27 de state membre ale Uniunii Europene permit intrarea cetăţenilor doar a 7 ţări care nu fac parte din UE. Cei din conducerea comisiei Europene sunt foarte precauţi şi vor să evite riscul „importării” unui nou tip de Covid-19 . Statele membre ale UE vor avea marţi o şedinţă pentru a pune în aplicare măsurile pentru cetăţenii străini.

Klaus Iohannis vorbeşte despre paşaportul de vaccinare

În urmă cu aproximativ o săptămână Klaus Iohannis a precizat într-o conferinţă de presă că este împotriva paşaportului de vaccinare, deoarece are scop discriminatoriu. Preşedintele României nu va fi prea uşor de convins în ceea ce priveşte paşaportul de vaccinare, acesta este de părere că oamenilor li s-ar încălca dreptul la libertatea de mişcare. Acestuia nu i se pare corect ca oamenii să fie împărţiţi în două categorii, cei care au voie să meargă în concediu şi cei ca nu au voie.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a explicat președintele Iohannis.

Şi Angela Merkel şi-a spus opinia despre paşapoartele digitale

Cancelarul german Angela Merkel este de acord cu paşaportul digital. Pe data de 27 februarie 2021, a vorbit despre paşapoartele de vaccinare care le pot permite oamenilor să călătorească în diverse ţări Europene în pofida pandemiei coronavirus care încă este prezenta. Angela Merkel spune că acestea pot fi puse la dispoziţie înainte de începerea verii.

” Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă, susţinută după un summit virtual al Uniunii Europene.

Angela Merkel a declarat că cei din Comisia Europeană vor avea nevoie de 3 luni la dispoziţie pentru a face bază tehnică pentru aceste documente.

Încă 5 ţări sunt de acord cu paşaportul digital

Pe lângă statul german alte 5 ţări din UE sunt de acord cu implementarea paşaportului digital. Acestea sunt Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria.

Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare”, a afirmat Sebastian Kurz, citat de agenţia DPA, la o conferinţă de presă, înaintea summit-ului european la care liderii europeni sunt divizaţi în chestiunea creării paşapoartelor de vaccinare pentru înlesnirea şi călătoriilor în UE.

Adauga un comentariu