Prima pagină » Culinar » Cum faci cea mai pufoasă pâine cu semințe. Delicioasă, rapidă și ușor de făcut

Cum faci cea mai pufoasă pâine cu semințe. Delicioasă, rapidă și ușor de făcut

08 iul. 2024, 11:14,
BZI.ro, în Culinar

Pâinea de casă este cea mai gustoasă, fiind făcută după propriul plac, și nu se compară cu cea cumpărată, din punctul de vedere al calității. Rețeta pâinii cu semințe făcută acasă este întocmai ca cea a bunicii, atât prin gust, cât și prin prospețime.

Rețetă de pâine cu semințe

Ingredientele de care ai nevoie pentru a face cea mai pufoasă pâine, acasă, sunt: 300 gr făină, 10 gr drojdie uscată, 1 lingură zahăr, 1 linguriță sare, 70 gr mix de semințe, 2 linguri ulei măsline.

Primul pas este să cerneți făina într-un bol. În mijlocul acesteia se face un gol unde veți pune drojdia, zahărul și puțină apă caldă. Se amestecă puțin și se lasă la umflat.

Când se activează drojdia, se amestecă cu făina și cu 150 ml de apă caldă în care s-a dizolvat sarea. În momentul în care aluatul este format și se desprinde de vas, se adaugă semințele și uleiul. În cazul în care aluatul este încă lipicios, se mai adaugă ulei.

Apoi, aluatul se pune într-un vas, acoperit cu o folie alimentară și se lasă la umflat pentru jumătate de oră, până se dublează volumul.

După acest timp, se întinde aluatul pe un blat pudrat de făină. Se formează un fitil de mărimea tăvii în care vom coace pâinea. Mai putem presăra pe blat câteva semințe peste care trecem fitilul de cocă.

Coacerea pâinii

În tava în care vom coace punem hârtie de copt și apoi aluatul. Aluatul îl crestăm din loc în loc cu un cuțit cu zimți, după care îl mai lăsăm la dospit pentru 15-20 de minute.

În acest timp, încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, iar apoi băgăm tava la cuptor, la ultima treaptă de sus, pentru 30-40 de minute.

După acest timp, se scoate tava din cuptor și pâinea din formă. Hârtia de copt se desprinde de pe fundul pâinii cât este încă caldă. Pâinea se taie felii cu ajutorul unui cuțit cu zimți, coaja fiind crocantă iar miezul pufos.

După ce o scoateți din cuptor, nu o acoperiți cu nimic. Aceasta trebuie lăsată la aerisit până se răcește complet. Abia apoi se poate acoperi cu un ștergar și se pune într-un coș special pentru pâine.

Atenție, dacă nu ați frământat destul aluatul, acesta se va aplatiza și nu își va păstra forma. În cazul în care nu doriți să frământați prin metoda clasică, cu mâna, puteți opta pentru o mașină special făcută pentru frământare. Prin aceasta veți economisi timp și energie.

Există și variantă de creștere a aluatului fără frământare. Tot ce trebuie să facem este să lăsăm aluatul la fermentat pentru cel puțin 12 ore. În acest timp, drojdia și enzimele au timp să acționeze și aluatul să crească.

Pâinea cu semințe făcută acasă este cea mai gustoasă alternativă. Este adevărat că ia timp și energie, însă rezultatul este superior pâinii clasice din comerț și merită efortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024