Cancan ultimă oră

Cum putem avea o imunitate de fier? Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie secretul

Publicat: 18 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum putem avea o imunitate de fier Mihaela Bilic medic nutriționist dezvăluie secretul
Cum putem avea o imunitate de fier? Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie secretul

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, vorbește despre cum putem obține o imunitate puternică. Ea recomandă, printre altele, salata de pătrunjel, care este o sursă extraordinară de fier, vitamina C și fibre. De asemenea, atrage atenția asupra vinului și sfătuiește ca femeiele să bea un pahar, iar bărbații două pahare, pentru a se bucura de o imunitate imbatabilă în fața virusului care ne dă târcoale. Medicul mai vorbește și despre alte efecte pe care le are vinul.

Salata de pătrunjel – sursă de fier, vitamina C și fibre

Mihaela Bilic ne spune rețeta unei salate de pătrunjel reușită, pe care și bolnavii de COVID-19 din Franța o consumă: un mănunchi de pătrunjel, împreună cu un pic de lămâie, ulei și eventual puțin cus-cus, iar salata este gata. Ea este perfectă pentru a ajuta corpul să asimileze elementele esențiale, de care are nevoie în lupta cu virușii.

”Tabule, salata de pătrunjel de proveniență libaneză – care presupune un consum de pătrunjel în cantitate consistentă, un mănunchi de pătrunjel, nu cum îl punem noi în mâncare așa, doar de decor – este fabuloasă. Se pune un pic de lămâie, un pic de ulei, eventual un pic de cus-cus, care este un grâu mărunțit, dar de fapt toată magia și puterea antioxidantă și toată sănătatea vine din pătrunjel, pentru că este o plantă care are atât de mult fier, vitamina C și fibre cât nu au toate celelalte care sunt puse de obicei pe piedestal.

Salata de pătrunjel este o salată pe cât de sănătoasă pe atât de delicioasă și acum mai ales, în secolul XXI, când avem pătrunjel pe tot timpul anului, putem adopta acest obicei din bucătăria orientală.

Medicul nutriționist sfătuiește ca pătrunjelul să fie mâncat cu mănunchiul, nu cu frunza, crud, pentru că are în componență mai multă vitamina C decât prezintă citricele.

„Haideți să mâncăm pătrunjelul cu snopul, nu cu frunza, pentru că bate și citricele, apropo de vitamina C, bate orice sursă de fibre, iar fierul, uitați-vă la el cât e de verde, bate spanacul. Mâncându-l crud, ai acolo toate vitaminele și mineralele nealterate”, îndeamnă Mihaela Bilic.

Un pahar de vin roșu, ideal pentru imunitate

Mihaela Bilic vorbește despre importanța unui pahar de vin, atât de benefic pentru imunitate. Ceea ce conține acesta este resveratrolul, un antioxidant, pe care cercetătorii francezi au încercat să îl pună în suplimente alimentare, însă nu au reușit. Tocmai de aceea, vinul trebuie consumat ca atare.

”Vinul se bea cu paharul și este foarte bun pentru imunitate. Dacă ești bărbat, poți să consumi două pahare pe zi, dacă ești femeie, unul singur.

Specialiștii universitari din Franța au studiat resveratrolul, un antioxidant conținut de vin. Este un pigment prezent în strugurele roșu, unul din mulții pigmenți pe care fructele și legumele le au – de aceea sunt așa de intens colorate -, numai că nutriția nu i-a numit și nu i-a descoperit pe toți. Francezii au încercat să izoleze resveratrolul și să-l pună în suplimente alimentare, în produse care să presupună folosirea lor fără vinul care vine la pachet. Nu au putut însă să facă o moleculă stabilă și eficientă, nici în alcooli, nici prin deshidratare, n-au reușit să o izoleze, iar concluzia a fost: dacă tot există într-un pahar de vin, de ce să ne chinuim și să complicăm lucrurile, dacă o putem consuma ca atare?”, a spus Mihaela Bilic.

De ce strugurele în sine nu are același efect

Pentru că resveratrolul nu are efect decât în prezența alcoolului, sucul de struguri și nici strugurii în sine nu oferă același efect benefic. Astfel că, singura soluție rămâne un pahar de vin pe zi. Totuși, vinul nu este recomandat să fie băut tot deodată, la final de săptămână, fiindcă așa nu se instalează factorul protector.

„Sucul de struguri nu are însă același efect, strugurele în sine nu are același efect, ci această combinație de puțin alcool și procesul de fermentare, probabil, duc la un efect mult mai complex decât simpla prezență a resveratrolului. Substanța există în struguri și în must, doar că ea nu este activă, eficientă și nu și-a demonstrat beneficiile. Studiile, toate, care au arătat scăderea riscului cardio-vascular și a depunerilor de colesterol pe vase, au fost făcute pentru consum de vin. Și atenție, francezii sunt extrem de preciși în ceea ce recomandă: nu putem bea cinci pahare de vin la sfârșitul săptămânii; efectul se dobândește în momentul în care consumul este moderat sau mic, dar constant, deci avem nevoie în fiecare zi sau o dată la două zile de acest pahar de vin.

Dacă facem pauze lungi și apoi bem o sticlă întreagă, nu se instalează factorul protector. Și încă un aspect important: este vorba numai despre vinul roșu sau negru, vinul închis la culoare, acesta are pigmentul respectiv.”

Efectul anxiolitic al vinului

Un alt efect binefăcător al vinului constă în liniștirea, în detașarea de la stresul cronic. Astfel că, vinul prezintă un efect anxiolitic, ce duce la oprirea minții de a se gândi la elemente negative sau și mai rău, la „ scenarii de groază”.

Pe de altă parte, vinul are un efect anxiolitic. Un pahar de vin – din punct de vedere al nutriției are doar 80 de calorii – contribuie la liniștire, la detașarea de acel stres cronic pe care dacă ar fi să-l blochezi cu medicamente, intri într-un lucru extrem de complicat și efectele pozitive sunt mult mai mici decât cele negative, spune Mihaela Bilic. Nu este vorba de faza de beție, când ești euforic, ci de un efect de oprire a acestui efect continuu de „rumegare a minții”, care tot timpul proiectează numai scenarii de groază. Efectiv se produce o liniște pe care noi nu ne-o putem oferi în mod spontan, pentru că mintea este ceva extrem de complex, a arătat Mihaela Bilic, reproducând concluziile la care au ajuns specialiștii francezi.

Adauga un comentariu