Diete si regimuri

Cum se decongeleaza corect alimentele: cele mai cunoscute metode altereaza mancarea si ne pun in pericol sanatatea

Publicat: 05 oct. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se decongeleaza corect alimentele cele mai cunoscute metode altereaza mancarea si ne pun in pericol sanatatea
7
Decongelarea alimentelor se face de cele mai multe ori urmand metode invatate din auzite. Din pacate, cele mai cunoscute variante de decongelare altereaza mancarea si, mai rau, din acest motiv ne pun in pericol sanatatea.
Super-Hrana.ro ne propune o lista de 6 modalitati comune de decongelare a alimentelor, care ar trebui pur si simplu uitate, si bineinteles solutia pentru o decongelare si o preparare corecta a alimentelor.
Carne lasata la dezghetat la temperatura camerei
Lasand mancarea, in special carnea, sa se decongeleze la o temperatura cuprinsa intre 4,5-60°C, bacteriile se vor dezvolta nestingherite, acesta fiind intervalul optim in care este reluata activitatea microbiana. In cazul in care produsele alimentare care au fost decongelate astfel nu sunt gatite corespunzator, atunci in mod cert exista riscul de imbolnavire.

Alimentele pe care sa nu le pastrezi niciodata in congelator 

Solutia corecta
Specialistii din domeniul alimentatie publice recomanda trei modalitati corecte prn care carnea poate fi decongelata.
Prima este utilizarea unui castron cu apa rece in care sa scufunda carnea ambalata, iar de fiecare data cand apa incepe sa se incalzeasca se scurge si se inlocuiesti din nou cu apa rece.
A doua varaianta consta in mutarea carnii din congelator in frigider. Astfel, trebuie asteptat pana cand carnea se dezgheata complet.
A treia varianta consta in dezghetarea carnii utilizand functia de decongelare a cuptorului cu microunde. Daca folosim ultima varianta trebuie sa gatim carnea imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor. 
Evitati pestele congelat
Pestele are o carne foarte sensibila la schimbarile de temperatura, tocmai de aceea foarte multi bucatari dar si nutritionisti recomanda consumul de peste local, care se gaseste mereu proaspat.
Un peste congelat, care mai apoi a fost decongelat necorespunzator, nu doar ca dezvolta foarte multe bacterii, dar nici dupa ce a fost gatit la o temperatura corespunzatoare rezultatul nu este unul spectaculos, intrucat pestele devine moale si fara gust.
Solutia de compromis
Specialistii din domeniul alimentatiei publice recomanda celor care doresc sa consume peste, sa achizitioneze doar peste proaspat, pentru ca, in primul rand este mai sigur pentru consum si in al doilea rand este mult mai ieftin. Daca iti doresti sa consumi o anumita specie de peste care nu este specifica tarii si alegi sa cumperi varianta congelata, trebuie sa urmezi cu sfintenie metodele explicate, in functie de specia de peste, pe eticheta produsului 
Legumele trebuie decongelate?
Este o problema care framanta pe oricine doreste sa gateasca niste legume gata taiate si curatate, care au fost cumparate din supermarket. Unele ambalaje ofera indicatii despre cum trebuie gatite respectivele legume, dar ceea ce multe companii producatoare uita sa mentioneze este perioada de timp in care respectivele legume ar trebui gatite. Asa ca de cele mai multe ori rezultatul este unul dezastruos, iar legumele se transforma intr-un terci care nu mai are nici un gust.
Solutia corecta
Legumele congelate sunt in general prefierte, ceea ce inseamna ca inainte de congelare au fost date intr-un clocot de apa. Tocmai acesta este si motivul pentru care aceste legume se pot gati imediat dupa ce au fost scoase din congelator. Fiind prefierte timpul de preparare al acestor legume este mult mai scurt. Specialistii in alimentatie publica recomanda gatirea la abur a legumelor congelate. Astfel, legumele se vor gati corespunzator.
Puneti alimente congelate in ulei fierbinte fara sa curatati stratul de gheata format?
Este total gresit sa gatesti alimente congelate in ulei incins, intrucat atunci cand uleiul fierbinte intra in contact cu apa are loc o reactie violenta, ce rezulta in pulverizarea agresiva a uleiului. Apare riscul arsurilor pielii, sau chiar al incendiilor.

6 mituri despre alimentele congelate 

Solutia corecta
Atunci cand luati alimentele din congelator si vreti sa le preparati imediat incercati sa eliminati cat mai mult din gheata acumulata pe suprafata carnii. Razuiti gheata sau puneti un jet de apa rece peste carne pentru a elimina cristalele de gheata formate. Cu cat este mai putina gheata cu atat veti fi mai protejat si uleiul nu va sari din tigaie. 
Gatesti alimentele congelate la aceasi temperatura cu cele decongelate
Atunci cand prepari o bucata de carne congelata la aceasi temperatura cu o bucata de carne decongelata rezultatul obtinut va fi unul dezastruos. Mai exact, o bucata de carne arsa pe exterior si insuficent gatita in profunzime.
Solutia corecta
Bucatarii profesionisti recomanda reducerea temperaturii cu 25% si prelungirea timpului de preparare cu 50%. De exemplu, daca in mod obisnuit gatiti ceva la 350grade, timp de 10 minute, pentru a gati varianta congelata a respectivului produs veti avea nevoie de o temperatura de 325 grade si un timp de 15 minute. Daca respecti aceasta regula rezultatul obtinut va fi similar cu gatirea alimentului in varianta decongelata. 
Fructe dezghetate rapid 
Cand vine vorba de utilizarea fructelor congelate la deserturi si nu numai, multi dintre noi le scoatem din congelator in ultimul moment si apelam la fel si fel de trucuri pentru a le decongela rapid.
Acest lucru este total gresit, pentru ca fructele sunt foarte fragile si grabirea procesului de dezghetare duce la obtinerea unor fructe care devin foarte moi, isi pierd culoarea si gustul si capata un aspect total neatragator.
Solutia corecta
Cele mai bune metode de dezghetare a fructelor sunt: trecerea lor din congelator in frigider si pastrarea lor pana la decongelarea completa, sau sub jet de apa rece continuu. Ambele metode pot dura ceva timp tocmai de aceea este forte bine sa va planificati din timp ce urmeaza sa faceti si sa va pregatiti cu ingredientele necesare.
Adauga un comentariu