Plante medicinale

Cum te ajuta laptele cucului

Publicat: 31 mai 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum te ajuta laptele cucului
7

Laptele cucului (Euphorbia cyparissias) este o planta erbacee, perena, intalnita prin pasuni, locuri uscate, nisipoase, pietroase, insorite, locuri cultivate sau margini de drum, de la campie pana in regiunea alpina. 

Compozitie chimica
Planta contine in latex, euphorbion, cauciuc, guma, rasina, uleiuri grase, uleiuri eterice, amidon, tanin, albumina si alcooli triterpenici.

Proprietati terapeutice
In traditia popular, latexul extras din laptele cucului se folosea pentru expulzarea negilor si tratarea bataturilor. Modalitatea de folosire este destul de simpla: se rupe planta si cu latexul eliminat se unge localul afectat (se tamponeaza) de mai multe ori pe zi, pana la disparitie.

Tratamentul se mai poate aplica si contra pecinginei (nume popular dat mai multor boli de piele contagioase, caracterizate prin eruptii cu basicute, care, uscandu-se, lasa niste pete scortoase ce produc mancarimi).

In medicina populara laptele cucului a mai fost folosit contra eczemelor, ca vomitiv si ca vermifug. Actiunea vermifuga se bazeaza pe prezenta in latex a enzimelor proteolitice. Planta se mai foloseste si in industrie, mai precis in vopsitorie, fiind utilizata pentru vopsirea in diferite nuante de galben.

Toxicologie
Laptele cucului este o planta periculoasa atunci cand nu este folosita cu atentie sau sub indrumarea unui specialist, fiind otravitoare. Substanta toxica din laptele cucului este euphorbionul. De asemenea, latexul extras din acesta planta are proprietati revulsive foarte pronuntate, el putand provoca iritatie si basici atunci cand este pus in contact cu pielea. De aceea cereti sfatul medicului inainte de a folosi aceasta planta. 

Nu expuneti ochii la contactul cu planta deoarece poate produce probleme oculare grave, chiar pana la orbire.

Intern, consumul nesupravegheat al plantei poate produce inflamatii gastrointestinale si purgatii drastice. Simptomele intoxicatiei constau in salivatie abundenta, colici rebele, diaree, diaree hemoragica, voma, tremuraturi, scaderea temperaturii, ameteli sau dispnee. Semnul clinic pentru agravarea sanatatii este aparitia enteritei hemoragice manifestata prin diaree sangvinolenta. 

Atentie si la laptele animalelor care au consumat in furaje aceasta planta deoarece el poate fi toxic pentru organismul uman. La om s-au semnalat cazuri mortale prin consum de seminte drept purgativ. Ca remediu impotriva acestor probleme se intervine cu vomitive, purgative si carbune activ.

Adauga un comentariu