Local

Cum va arăta noua esplanadă a Teatrului Național Iași? Schițele proiectului de 3,1 milioane de euro derulat în centrul orașului – FOTO

Publicat: 11 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum va arăta noua esplanadă a Teatrului Național Iași Schițele proiectului de 31 milioane de euro derulat în centrul orașului - FOTO
Primăria a făcut schițele proiectului de reabilitare a esplanadei Teatrului Național Iași, proiect atribuit firmei Conest SA, patronată de afaceristul Viorel Cozma, abonat la banii municipalității

Lucrări de 3,1 milioane de euro, pe esplanada Teatrului Național Iași! Primăria a făcut schițele proiectului care a ajuns la firma Conest SA, patronată de controversatul Viorel Cozma. Lucrările vor dura circa 12 luni, conform caietului de sarcini

Municipalitatea a semnat recent contractul de lucrări legat de modernizarea esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, din Iași. Licitația a avut o prevedere bugetară de 22,3 milioane de lei, fără TVA, și a atras patru oferte. Procedura a fost câștigată în cele din urmă, după soluționarea în instanță a unei contestații depuse de un competitor, de Conest SA, firmă patronată de controversatul Viorel Cozma, pentru o sumă de 15,4 milioane de lei (3,1 milioane de euro), fără TVA.
Lucrările vor fi executate în maximum 12 luni. Firma lui Cozma a pus mâna pe contract după un scandal uriaș. Societatea Grup Construcții Est a câștigat inițial procedura, însă Conest a atacat decizia la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Ce lucrări vor fi făcute pe esplanada Teatrului Național din Iași?

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale.

„Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral. De asemenea, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente florale, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax. În zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini. Forma circulară a băncilor perimetrale aleii care înconjoară bazinul va asigura vizibilitate atât spre Catedrala Mitropolitană, cât și spre Teatrul Național”, se arată în documentație.

Proiecte noi pe esplanada din centrul orașului Iași

Lucrările efectuate la esplanada de la Teatrul Național vor cuprinde și realizarea unor proiecte noi.

„În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central. Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar, pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber”, se mai arată în documentație.

Amfiteatru și fântâni decorative în zona centrală

Proiectul de la Teatrul Național Iași a fost analizat încă de acum câțiva ani de autoritatea locală. În calcul au intrat alte aspecte legate de modernizarea zonei.

„În zona dinspre Teatrul Național, în locul fântânilor existente, va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, dar și o grupare florală spațială, ambele însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și de alta a axului central vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte. În proiectul de peisagistică s-au păstrat cele două masive vegetale către limitele laterale, și anume spre strada I.C. Brătianu, respectiv spre aleea de acces la Casa de Oaspeți «Sfântul Nicolae», dar și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă”, se mai arată în documentație.

Inițial, în calcul a fost luată și o parcare subterană în zona centrală.

Mobilier urban nou, pe esplanada de la Teatrul Național Iași

Proiectul cuprinde și o serie de elemente noi în zona esplanadei de la Teatrul Național.

„Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spațiilor amenajate constau în bănci, coșuri pentru gunoi, corpuri de iluminat montate în finisajul aleilor, încastrate în gazon, corpuri de iluminat pitice, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului pentru iluminarea statuilor, plăci comemorative, plăci cu istoricul zonei, panouri de expunere a picturilor; pavilioane și pergole. Zona va fi prevăzută cu căi de acces pentru persoanele cu dizabilități motorii, iar pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sistemul de afișaj al istoricului zonei și plăcile comemorative vor fi scrise și în sistem Braille”, se mai arată în documentație.

Adauga un comentariu