Lifestyle

De ce apare durerea la călcâi?

Publicat: 01 oct. 2020
De ce doare calcaiul?

Durerea de călcâi vă poate face viața de zi cu zi dificilă, făcându-vă dificilă mișcarea. Și, de asemenea, duce la o încălcare a distribuției sarcinii, care la rândul său crește riscul de rănire. Picioarele și gleznele noastre sunt formate din 26 de oase, 33 de articulații și peste 100 de tendoane. Tocul este cel mai mare os din picior. Dacă o supraîncărci sau o rănești, vei simți durere, care poate fi atât subtilă, cât și paralizantă. Să ne uităm la cele mai frecvente cauze ale durerii la călcâi.

De ce doare călcâiul? Cele mai frecvente 5 motive

 1. Fasciita plantară (plantară) sau „pintenul călcâiului” este o leziune inflamatorie a fasciei plantare (un pachet de fibre care leagă tuberculul calcanian de falangele degetelor). Durerea apare la locul atașării fasciei la osul călcâiului. Pe lângă călcâi, fasciita plantară poate provoca dureri la arcadă și gleznă.
 2. Leziuni: ruptură sau entorse de tendoane, fractură sau fractură a osului călcâiului, contuzie a călcâiului. Ele apar din efort fizic și accidente nefericite.
 3. Tendinita lui Ahile este o inflamație a tendonului călcâiului, cel mai adesea datorită supraîncărcării fizice.
 4. Bursita calcaniană este un proces inflamator într-un sac (bursă) lângă tendonul lui Ahile, care conține lichid sinovial. Bursita poate fi cauzată de infecție, prin tăieturi și abraziuni sau mecanic din purtarea încălțămintei incomode.
 5. Artrita reumatoidă este o boală inflamator-degenerativă sistemică care afectează articulațiile mici ale întregului corp, inclusiv picioarele.

Majoritatea acestor cazuri sunt destul de severe, dureroase și necesită asistență medicală. Din fericire, lucrurile nu sunt întotdeauna atât de grave.

Cum este tratată durerea la călcâi?

Dacă durerea este cauzată de utilizarea excesivă sau încălțăminte incomodă, puteți încerca metode sigure pentru a reduce disconfortul:

 1. Odihnește-ți picioarele – exclude exercițiile de alergare, sărituri și alte sarcini care ar putea duce la durere pentru moment.
 2. Aplicați gheață pe locul durerii timp de 10-15 minute de două ori pe zi.
 3. Încercați unguente și creme pentru ameliorarea durerii.
 4. Purtați cei mai confortabili pantofi pe care îi aveți.
 5. Purtați o atelă de fasciită plantară noaptea.
 6. Faceți exerciții pentru a vă relaxa și a vă întări picioarele.

Când este timpul să consultați un medic?

Trebuie să consultați imediat un medic în aceste cazuri:

 1. Dureri acute de călcâi.
 2. Apare pe neașteptate.
 3. Există roșeață sau umflături în zona durerii.
 4. Din cauza durerii, nu poți merge.

Cum se previne durerea la călcâi?

Este imposibil să excludeți toți factorii care pot provoca dureri de călcâi, dar există câțiva pași simpli pe care îi puteți lua pentru a reduce riscul de rănire și utilizare excesivă:

 • purtați pantofi confortabili,
 • alegeți adidași speciali pentru activitatea fizică,
 • faceți stretching înainte de exercițiu și după acesta,
 • controlați-vă în timpul încărcărilor, evitați creșterea bruscă a acestora,
 • mâncați bine și monitorizați-vă starea generală de sănătate,
 • te odihnești dacă ai dureri musculare,
 • păstrați-vă într-o formă fizică bună.

 
Adauga un comentariu