Actualitate

Deficitul de vitamina B. Simptome și cum se poate trata

Publicat: 17 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deficitul de vitamina B. Simptome și cum se poate trata
Deficitul de vitamina B

Deficitul de vitamina B. Vitamina B12 (vitamina roșie) este recunoscută pentru rolul important pe care îl are în prevenţia apariţiei anemiei.

Cu toate acestea, spectrul de acţiune al B12 este mult mai larg. Ea este esenţială pentru bună dezvoltare a copilului şi prevenirea malformaţiilor de tub neuronal la naştere.

Deficitul de vitamina B

Organismul nostru reprezintă un sistem bine pus la punct, în care echilibrul tuturor elementelor are o importanţă fundamentală. Fiecare element este de neînlocuit, iar dacă ceva nu e în regulă la unul dintre ele, problemele se manifesta în întreg sistemul.

De obicei totul începe cu mici dereglări, care în timp duc la consecinţe tot mai serioase. Adesea punctul de pornire este în insuficienţa unei vitamine.

Una din cele mai importante vitamine din organismul nostru este B12. Aceasta răspunde de un metabolism normal şi de optimizarea funcţionarii celulelor.

Ea participa și în sinteza de aminoacizi, fapt ce influenţează capacitatea intelectuală şi dispoziţia omului.

Când organismul are insuficienţă de vitamina B12, el ne transmite semnale de tipul unor simptome. Aflați în continuare care este rolul vitaminei B12 în organism, care sunt efectele unui deficit şi, mai ales, care sunt semnele carentei de vitamina B12.

Simptome principale

1. Oboseală. Oboseala permanenţă este primul semn de insuficienta a vitaminei B12. Asta se referă şi la dispoziţia proastă şi starea de slăbiciune.

2. Slăbiciuni musculare. Deficitul de vitamina B12 provoacă nu doar o oboseală generală, ci şi slăbiciuni musculare şi chiar lene.

3. Furnicături sau anemie. Vitamina B12 răspunde de producerea eritrocitelor, care asigura celulele cu oxigen. Din cauza nivelului scăzut de oxigen pot apărea furnicături şi anemie la nivelul membrelor.

Probleme de memorie

4. Aţi observat că uitaţi des cheile sau telefonul ori vă e greu să vă amintiţi numele colegului de serviciu? Acesta poate fi un indiciu al insuficientei de vitamina B12.

5. Piele palidă. Din cauza deficitului acestei vitamine eritrocitele se pot distruge, eliberându-se astfel bilirubina. Prin urmare pielea poate capăta o nuanţă palidă. Cel mai probabil e vorba de deficit de vitamina B12.

6. Pierderea gustului. Acest simptom se manifestă la unul din doi oameni care au deficit de vitamina B12. Se reduc receptorii gustativi de pe limbă, mai ales de pe lateral.

Deficitul de vitamina B scade vederea

7. În unele cazuri rare deficitul de vitamina B12 poate influenţa nervul vizual şi vasele retinei. Acestea pot provoca efect de vedere dublă, înceţoşată sau chiar orbire temporară.

8. Tulburări emoţionale. Vitamina B12 stimulează secreţia serotoninei, iar insuficienta acestui compus poate duce la tulburări emoţionale. Astfel pot apărea schimbări bruşte de dispoziţie, iritabilitate crescută sau hipersensibilitate emoţională.

Ce e de făcut dacă aveţi deficit de B12

Totul depinde de nivelul acestui deficit. Înainte de a administra preparate farmaceutice, consultaţi neapărat medicul. Vitamina B12 se administrează doar în combinaţie cu acid folic.

Pentru a evita insuficienţă de vitamina B12, ar trebui să revizuiţi regimul alimentar. Includeţi în meniu următoarele produse: carne şi ficat de vită, carne de pui, ouă de găină, cereale.

De cele mai multe ori deficitul de vitamine e determinat de alimentaţie dezechilibrată, dar şi de consumul excesiv de cafea. Vegetarienii şi vârstnicii fac şi ei parte din grupul de risc.

Adauga un comentariu