Titlurile zilei

Dezastru financiar în cea mai jalnică comună din zona metropolitană Iași! Primarul Benoni Moruzi a scufundat bugetul localității cu 6 milioane de euro

Publicat: 28 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezastru financiar în cea mai jalnică comună din zona metropolitană Iași Primarul Benoni Moruzi a scufundat bugetul localității cu 6 milioane de euro
Primarul Benoni Moruzi a adus comuna Aroneanu, din zona metropolitană Iași, într-un impas financiar, abaterile fiind constatate de inspectorii Curții de Conturi într-un raport prezentat recent

Detalii șocante din Primăria controlată de Benoni Moruzi, în comuna Aroneanu, cea mai prost administrată localitate din zona metropolitană Iași. Un raport al Curții de Conturi Iași a scos la iveală o serie de nereguli în contabilitatea Primăriei, valoarea acestora fiind de circa 6 milioane de euro

Scandal uriaș în localitatea ieșeană Aroneanu, comunitate condusă de 13 ani de primarul liberal Benoni Moruzi. Un raport al Curții de Conturi din Iași a scos la iveală o serie de abateri grave în contabilitatea Primăriei aflate în zona metropolitană Iași. Localitatea cu aproape 4.000 de locuitori a ajuns într-o stare deplorabilă în ultimii ani, investițiile în infrastructură lipsind cu desăvârșire.

Pe anul 2020 au fost realizate venituri de 10 milioane de lei în timp ce cheltueilile au fost de 10,1 milioane de lei deficitul fiind de 119 mii de lei. Din cele 10,1 milioane de lei ce au însemnat cheltuieli pe anul 2020, cele de personal au fost de 1,7 milioane de lei (16.7 la sută din total). Cheltuielile cu bunurile și serviciile au fost de 4,7 milioane de lei (47,16 la sută din total). La capitolul investiții, comuna Aroneanu a alocat în anul 2020 doar 2,3 milioane de lei (471 de mii de euro), ceea ce reprezintă 23,21 la sută din totalul cheltuielilor.

Investiții derulate fără bani în cont la Primăria Aroneanu

Raportul arată negru pe alb că primarul Benoni Moruzi s-a lansat în cheltuieli de investiții fără a avea și sursele necesare. Un astfel de exemplu este cel legat de modernizarea drumurilor de interes local în comuna Aroneanu, proiect cu o valoare de 9,1 milioane de lei.

„Deși entitatea a inițiat și derulat procedura de achiziții publice pentru atribuirea contractului de lucrări, conform referatului de necesitate nr.7790/29.08.2019, finalizată cu încheierea contractului 11.714 din 17.12.2019, din verificări s-a constatat că în 2019, entitatea nu avea prevederi bugetare pentru această investiție, care nu a fost inclusă nici în lista de investiții aferentă acelui an. Se constată că unitatea a încheiat angajamente legale fără a avea credite bugetare prevăzute pentru obiectivul mai sus menționat”, se arată în raportul respectiv.

Lucrarea a fost tărăgănată și în 2020 prin aceeași metodă, fiind inclusă în lista de investiții pe 2020 fără a avea finanțarea integral asigurată.

Nereguli peste nereguli la Primăria comunei Aroneanu

Inspectorii Curții de Conturi au scos la iveală și alte nereguli din contabilitatea primăriei aflate în zona metropolitană Iași.

„Abaterile de la legalitate și regularitate constatate au avut un impact material asupra situațiilor financiare încheiate la 31.12.2020, valoarea cumulată a erorilor fiind de 29.056.066 lei. Auditul situațiilor financiare anuale a relevat existența unor abateri, nereguli și erori în legătură cu formarea și utilizarea fondurilor entității și gestionarea patrimoniului public și privat al unității administrativ-teritoriale prezentate detaliat în procesul-verbal de constatare”, se mai arată în raportul respectiv.

Abateri uriașe în contabilitatea primăriei lui Benoni Moruzi

Din dosarul celor de la Curtea de Conturi apar unele abateri de 1.9 milioane lei (389 de mii de euro) legate de neînregistrarea în contabilitate a unor facturi ce au ținut de lucrări executate de unii furnizori, efectuate în cursul anului 2020. O altă abatere de 1 milion de lei (204 mii de euro) a vizat neînregistrarea datoriilor aferente unui credit contractat de la Ministerul de Finanțe. De asemenea, un alt milion de lei (204 mii de euro) nu a fost înregistrat corect în evidențe, la mijloc fiind o datorie acumulată către un alt furnizor de lucrări. În primăria condusă de Benoni Moruzi s-a mai înregistrat o altă abatere de circa 4,7 milioane de lei (963 de mii de euro). Această abatere a vizat neînregistrarea unor bunuri din domeniul privat al comunei.

Gaură uriașă în bugetul celei mai slabe primării din zona metropolitană Iași

Și asta nu este tot. „Angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor cheltuieli de capital în anul 2020, în condițiile nerespectării de către ordonatorul de credite a obligației de a notifica executanților valoarea maximă în limita căreia se pot executa lucrări” au atras abateri de 1,9 milioane de lei (389 de mii de euro). În total, abaterile constatate la Primăria comunei Aroneanu au fost de 29 de milioane de lei (6 milioane de euro). Din totalul sumei, 18 milioane de lei (3,6 milioane de euro) nu au influență directă asupra situației financiare, în vreme ce 10 milioane de lei (2 milioane de euro) reprezintă o sumă care poate avea influență asupra bugetului comunei.

Reacția primarului Benoni Moruzi

Benoni Moruzi, primarul celei mai slab dezvoltate comune din zona metropolitană Iași, a fost întrebat de aleșii locali la ultima ședință de Consiliu Local despre situația apărută, însă a încercat să dreagă busuiocul. În ultimii ani, scandalurile s-au ținut lanț la Aroneanu după ce au ieșit la iveală combinațiile orchestrate de către primar.

„Temele au vizat secțiunile de buget, achiziții, asistent personal, salarizare, școală. În raport sunt neconformități administrative, note contabile privind reglarea unor neconcordanțe. Cu alte cuvinte, acesta este raportul. Va face și obiectul unei contestații a noastre” a susținut Benoni Moruzi la ultima ședință de Consiliu Local al comunei Aroneanu.

Cotidianul „BZI” va prezenta pe larg în edițiile viitoare și alte detalii legate de abaterile făcute de primarul Benoni Moruzi și angajații săi din Primăria comunei Aroneanu.

Adauga un comentariu