Titlurile zilei

Dispare paradisul de la marginea Iașului! Delta Moldovei, locul în care poți vedea pelicani și lebede, se transformă din lac în câmpie. „Păsările stau în picioare în apa de jumătate de metru!”

Publicat: 07 iul. 2022
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Dispare paradisul de la marginea Iașului Delta Moldovei locul în care poți vedea pelicani și lebede se transformă din lac în câmpie. Păsările stau în picioare în apa de jumătate de metru
Din cauza secetei a scăzut nivelul apei din Delta Moldovei

Delta Moldovei, paradisul de la marginea Iașului, a secat, din cauza secetei, iar cormoranii și pelicanii le provoacă pagube însemnate piscicultorilor din zonă. Aceștia au atras atenția asupra acestor situații, dar nimeni nu i-a băgat în seamă

Dispare paradisul de la marginea Iașului! Delta Moldovei, un loc spectaculos ce se află la numai 25 de kilometri de Iași, riscă să dispară, dacă nu se iau măsuri cât mai rapid. Din cauza secetei, a scăzut nivelul apei cu un metru, cormoranii și pelicanii făcând ravagii în fermele piscicole, iar autoritățile asistă pasive la solicitările păgubiților.

„Noi am atras atenția asupra secetei din septembrie, anul trecut. Erau 1.200 de hectare de luciu de apă, dar acum sunt 700, din cauza secetei. Am bătut la ușile instituțiilor, am trimis cerere la Prefectură, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă. Nu s-a făcut nimic! Acum avem și problema cu cormoranii și pelicanii care au ajuns la noi din Delta Dunării, pentru că acolo nu au mai avut ce mânca, erau vânați, iar aici ne-au produs pagube majore. Păi dacă acum, când apa e de jumătate de metru, se văd păsările cum stau în picioare în apă, vin doi pelicani și cu aripile adună un banc de pești și îi mănâncă, vă dați seama ce pierderi pot face sute de pelicani sau cormorani? Dacă avea apă, peștele se ascundea. Un pelican mănâncă 5 kg de pește, odată. Pontonul pe care îl vedeți acum era acoperit de apă anul trecut, nu se vedea nimic. Din cauza secetei a scăzut nivelul apei cu un metru”, susține Radu Huian, piscicultor din Iași, administrator „Complex Delta Moldovei”.

Afacerile din piscicultură au fost afectate și de pandemia COVID-19.

Apa din Delta Moldovei a secat, din cauza secetei, având doar jumătate de metru

Piscicultorul spune că apa a secat în râul Jijia, locul de unde aduceau apă în lac. Altă sursă ar fi barajul de la Hălceni, dar și acolo mai este puțină apă destinată populației. Mai mult, braconierii își fac de cap în zonă.

„Alimentam cu apă din Jijia, dar acum e secată, de la barajul de la Hălceni nu mai putem lua, pentru că e pentru populație. În perioada de secetă, înțelegem că populația e prioritară, dar noi am tras un semnal de alarmă încă de anul trecut, în privința unei astfel de situații, și uite că, acum, suntem în acea situație gravă. Ne așteptăm la pierderi și mai mari în anii următori, pentru că noi calculăm totul la 3 ani, perioada în care crește peștele. Nu mai spun de faptul că mulți oameni fac braconaj, vin și iau pește, iar apoi îl vând pe unde pot. Ne batem cu cei care vând din portbagaj și nimeni nu ia nicio măsură. Se știe despre acest fenomen, dar nu se ia nicio măsură! Cel care îți impune restricții trebuie să îți dea și compensații. Nu poți omorî cormoranii. Dar mie, investitor privat, îmi provoacă pagube și nu pot să fac nimic ca să salvez producția. Pentru un kilogram de pește consum 5 de grâu, porumb și șrot, pentru că eu cresc peștele natural. Și am nevoie de zeci de tone de mâncare. Noi vindem în 3 magazine și restaurante, atragem turiști din străinătate și din toată țara, dar o afacere locală trebuie susținută și de autorități, pentru că așa aduci bani la bugetul de stat. Noi producem crap, novac, caras și somn”, mai spune Radu Huian, piscicultor, administrator „Complex Delta Moldovei”.

Cătălin Platon: „Peștele nu este considerat demn de luat în seamă de MADR”

Problema cormoranilor este una mai veche și, chiar dacă autoritățile au fost informate despre această situație, nu s-au luat măsuri.

„Seceta a pus stăpânire pe cea mai importantă regiune piscicolă a României, regiunea Nord-Est, care produce 29 la sută din producţia de piscicultură ţării. Pe fondul lipsei de apă, fermierii piscicoli, mai ales din judeţul Iaşi, dar şi din Botoşani şi Vaslui, vor înregistra pierderi de producţie şi chiar pierderi de efective piscicole. Lipsa apei şi, în consecinţă, a locurilor în care efectivele piscicole se pot adăposti de atacul păsărilor ihtiofage, în special a cormoranilor şi stârcilor, a dus la pierderi extrem de mari, mai ales pe raza judeţului Iaşi (Vlădeni, Gropniţa, Belceşti, Movileni, Deleni). Astfel, ne-au fost semnalate cazuri în care tot puietul dintr-un eleşteu a fost decimat de cormorani şi stârci. În asemenea condiţii, am decis ca toţi fermierii din ROMFISH să solicite Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor acordarea derogărilor pentru a putea utiliza armele de vânătoarea împotriva unui număr definit de exemplare, pentru a ne apăra producţiile. În privinţa secetei, constatăm cu uimire că doar culturile agricole cerealiere sunt avute în vedere pentru constatarea pagubelor şi compensarea, eventuală, a pierderilor, peştele nefiind considerat demn de luat în seamă, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)”, susține Eugen Cătălin Platon, președinte ROMFISH.

Delta Moldovei este o arie protejată și sit RAMSAR

Vânarea cormoranilor este luată în discuție de către specialiștii de mediu.

„Noi nu putem face nimic, deși „Complexul Delta Moldovei” este sit Natura 2000, sit RAMSAR, este protejat prin lege. Știu că au fost trimise și Prefecturii cereri prin care se solicită despăgubiri, sunt discuții și cu privire la vânarea cormoranilor. Momentan nu s-au luat niciun fel de măsuri de care ar fi trebuit să știm”, susține Galea Temneanu, director al Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

Aria protejată asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare și este unul dintre cele mai importante teritorii de cuibărit din bazinul românesc al Prutului, loc de popas în timpul migraţiei şi cartier pentru iernarea păsărilor în estul României. În această arie, au fost identificate peste 200 de specii de păsări, dintre care 34 sunt specii protejate la nivel european, iar un număr de 9 sunt specii strict protejate pe plan global. Situl, cu o suprafață de 18.990 ha, aparţine bazinului mijlociu al Prutului. Zona Umedă Jijia Iași stă alături de Niagara River Corridor (SUA), Laguna di Venezia (Italia).

În România sunt 20 de situri RAMSAR, precum Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porțile de Fier, Lunca Mureșului, Tinovul Mare Poiana Stampei. Delta Moldovei a fost vizitată de turiști din România, dar și din Germania, Israel sau Franța.

Comentarii
  • Nimeni nu face nimic din aparatul de stat. Bugetarii platiti de popor vor sta in scaunele lor caldute, cu salarii exorbitante si asa o sa fie in continuare sau poate si mai rau. Pacat.

  • Sugerez sa contactati locatarii unui ansamblu rezidential din Copou, vedeti articolul din ziar. Ei au excedent de apa, cica le curge prin becuri. Cred ca se poate ajunge la o intelegere, un schimb, ceva…

  • Sa se ocupe activiștii de mediu sa rezolve cazul acesta … Acum unde sunt?? Meritați seceta 5 ani la rând mai bălegarilor

  • Un papagal Radu, de cand a murit ta-su numai canal s-a dus cu afacerea. Stie el de ce!!! Cere un sac de bani pentru 8 ore de oescuit, bon nu, conditii nu….japca pe fata

  • Mai Radu, e 350 o cazare si cearceafuri murdare; un prinz (o bucata de peste si o palma de mamaliga) 75 lei; unde te crezi, in Delta Dunarii? A murit ta-tu, moare si afacerea! Afacerea a fost a lui Fulgeanu su Huian, acu a ramas doar a ta, nu-i corect. Vezi-ti de avocatura si de lichidarea firmelor, lasa pescuitul in seama celor ce cunosc

  • Văd o grămadă de specialiști pe aici. Nu vreți să preluați voi o afacere în piscicultura? S-o faceți ieftină spre gratis și să fie toată lumea mulțumită! Hai, că mai sunt vreo 30000 ha libere.

Adauga un comentariu