Titlurile zilei

Ele sunt firmele private care câștigă saci de bani în perioada de criză: Iată cum se profită financiar de pe urma pandemiei de coronavirus

Publicat: 04 apr. 2020

Există o categorie care profită la maximum de pe urma crizei de coronavirus. În vreme ce majoritatea este reticentă în ceea ce privește cheltuielile, încasările firmelor de dezinfecție sunt mai mari ca niciodată. De la o zi la alta, piața s-a schimbat complet. Nu doar agenții economici, ci chiar persoanele fizice au ajuns să solicite serviciile firmelor de dezinfecție și deratizare. „Avem comenzi mai ales de la depozite și spațiile unde se țin alimente. Se fac comenzi și de la hale care au rămas goale după închiderea de la declararea epidemiei”

Dacă majoritatea cetățenilor sunt de-a dreptul speriați la gândul că resursele financiare s-ar putea epuiza rapid în perioada de criză, unii oameni de afaceri privesc doar spre profit. Firmele private de dezinfecție și deratizare care au apărut în ultimii ani în marile orașe au început să iasă abia acum în prim-plan. Dacă până acum clienții solicitau servicii în special de dezinsecție și doar de dezinfecție superficială, astfel de acțiuni sunt solicitate în mod regulat în prezent.
De la o zi la alta, piața s-a schimbat complet. Nu doar agenții economici, ci și chiar persoanele fizice au ajuns să solicite serviciile firmelor de dezinfecție și deratizare.

„Noi am avut în baza de date a clienților, înainte de această situație cu coronavirus, foarte multe baruri, cafenele, frizerii și așa mai departe. Am avut forte puține contracte cu instituții de stat, iar acestea erau în special pentru dezinsecție și deratizare. Înainte să se închidă școlile, a fost un fel de explozie de cereri de intervenții pentru dezinfecție. Toți au solicitat intervenții de dezinfecție la un moment dat. Dacă înainte aveam clienți de pe raza orașului Iași pentru dezinsecție și deratizare, acum ne contactează foarte multe companii din zona Moldovei pentru dezinfecție. Este vorba despre clienți noi, pe care nu îi aveam în aria noastră. Se fac multe solicitări pentru dezinfecția spațiilor doar pentru protejarea clienților în magazine spre exemplu”, a explicat Petru Diaconu, administrator DDD Company Iași.

Au schimbat clienții vechi cu alții noi

Companiile de profil sunt pe val. Deși mulți clienți de tradiție și-au anulat activitatea și implicit au anulat serviciile de dezinfecție și deratizare, companiile de profil au intrat pe o piață nesperată până acum.

„De exemplu, săptămâna trecută am avut comenzi în proporție de 90 la sută doar pe dezinfecții. Asta pentru că s-au închis cafenelele și alte localuri unde prestam și altfel de servicii. În această perioadă, fiecare încearcă să țină de bani, există o mare reticență, iar asta pe bună dreptate. Ca imagine de ansamblu, societățile din profilul nostru de activitate ar trebui să meargă foarte bine pentru că sunt mulți clienți precum unitățile alimentare, brutăriile spre exemplu, care trebuie să facă dezinfecție odată la două zile, sunt zone unde este de ajuns să treacă o persoană infectată care să tușească, iar de aici să se răspândească la toți clienții. Este foarte ușor să iei virusul, de aceea este bine să faci dezinfecție cât mai mult în functie de buget”, a mai spus administratorul firmei de dezinfecție și deratizare DDD din Iași.

Și locuitorii de la blocuri solicită acum dezinfecția spațiilor

În trecut, firmele din acest sector de activitate aveau clienți aproape exclusiv agenți economici, în special comerciali. Acum însă, serviciile sunt cerute și de persoanele fizice, mai ales de asociațiile de proprietari sau chiar de locuitorii de la case.

„Acum sunt multe solicitări pentru spații mari. Avem comenzi mai ales de la depozite și spațiile unde se țin alimente. Se fac comenzi și de la hale care au rămas goale după închiderea de la declararea epidemiei. Acum ne axăm mult și pe asociații de proprietari, intervenim la blocuri. O aglomerație așa a mai fost doar în perioada cu gripa aviară. Atunci a fost poate mai aglomerat pentru noi, dar a fost situația la animale. Atunci se lucra și în trei schimburi, acum încă lucrăm în program normal”, a explicat Radu Condurache, administrator Instalații MSR Iași.

Comentarii
  • La Deleni, Hirlau, apa chioara e dezinfectant. Contracte cu dedicatie date la deleni cu acest coronavirus, pentru a da impresia ca se lucreaza.virusul este omorat de expunerea la soare, nu de stropitul cu apa chioara.

Adauga un comentariu