Actualitate

Florin Cîțu s-ar opune certificatului verde pentru angajații de la privat! Consideră că ar fi o discriminare – SURSE

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Florin Cîțu s-ar opune certificatului verde pentru angajații de la privat Consideră că ar fi o discriminare - SURSE
Vicepremierul Sorin Grindeanu susţine că în momentul de faţă este necesar doar de un punct final al discuțiilor deja avansate

Unele surse politice au afirmat faptul că în şedinţa din PNL unde s-a votat excluderea lui Ludovic Orban s-a discutat şi despre impunerea certificatului verde. Florin Cîțu s-ar opune unei astfel de decizii pentru că, prevederea prin care statul ar plăti testarea angajaţilor la stat ar fi una discriminatorie.

USR a propus, printr-un amendament testarea gratuită a tuturor angajaţilor pentru o perioadă de 60 de zile de la intrare în vigoare a certificatului verde.

Florin Cîțu nu mai dorește introducerea certificatului verde pentru că ar fi discriminatoriu

Așadar, certificatul verde este în aceste momente blocat în Parlamentul României pentru că, în şedinţa de vineri din PNL, Florin Cîțu a transmis un semnal clar despre faptul că nu ar trebui momentan introdus. În viziunea premierului demis, certificatul ar crea o discriminare pentru că de testarea gratuită ar beneficia doar angajaţii de la stat, pe când cei de la privat nu vor avea aceleași drepturi.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început luni dezbaterea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a ost respins de Senat la votul din plen. Camera Deputaților e cameră decizională. Alexandru Rafila a vorbit despre această posibilitate spunând că este o decizie care va funcționa pe termen scurt:

„Este o soluţie pentru o perioadă limitată de timp. Lucrul ăsta se întâmplă sau s-a întâmplat în multe ţări din Uniunea Europeană. Noi ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiune extrem de mare pe populaţie, nu numai pe spitale şi cu o ameninţare de luare a unor măsuri intempestive, inclusiv asupra personalului medical, de care este nevoie în asigurarea asistenţei medicale. Lucrul ăsta trebuie să înceteze şi, de asemenea, trebuie să înceteze discriminarea, trebuie să încurajăm testarea. Sigur că încurajarea testării nu înseamnă că oricine se poate testa pe termen nedefinit şi cu o frecvenţă nedefinită. Va exista o definire a numărului de teste”, a declarat acesta.

 

USR a propus un amendament ce prevede testarea gratuită a angajaţilor pentru 60 de zile

În schimb, USR a propus un amendament care prevede testarea gratuită pentru toţi angajaţii din România care nu deţin un certificat verde. Așadar, pentru o perioadă de 60 de zile, orice român ar putea fi testat, iar costurile suportate de către statul român

”USR susține ferm introducerea Certificatului Verde ca măsură de protecție la locul de muncă, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru persoanele cu care aceștia vin în contact. Din acest motiv, USR va cere în Legislativ aplicarea nediscriminatorie a Certificatului Verde pentru toți angajații, indiferent că aceștia activează în sistemul public sau cel privat. (…) În cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului.

După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare.

În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.”, arată un comunicat al USR.

Adauga un comentariu