National

Florin Cîțu vrea îngheţarea salarilor bugetarilor şi în 2022: Aşa începe reforma

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Florin Cîțu vrea îngheţarea salarilor bugetarilor şi în 2022 Aşa începe reforma
Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi , că salariile bugetarilor vor fi înghetate și în 2022

Florin Cîtu a făcut anunţul momentului în România. Premierul vrea îngheţarea salariilor bugetarilor şi în 2022. În viziunea acestuia, o adevărată reformă doar aşa se poate face.

Declaraţia premierului vine în contextul în care, în 2021, salariile bugetarilor sunt deja îngheţate, iar voucherele de vacantă sunt şi ele eliminate. Măsurile luate la sfârşitul anului 2020, au dus la un val de proteste.

Florin Cîțu vrea îngheţarea salariilor bugetarilor şi în 2022

Prezent la o dezbatere privind recuperarea post-pandemie şi drumul către o nouă economie, Florin Cîțu este de părere că o adevărată reforma a aparatului bugetar se poate face doar dacă salariile din sistem vor fi îngheţate şi anul viitor.

La aceeaşi conferinţă, premierul a vorbit şi despre relaţia dintre stat şi privat. Acesta este de părere că relaţia actuală este una neloială din partea statului. Pe lângă stoparea salarială, digitalizarea ar urma să ducă la o reformă dintre relaţie stat şi privat:

„Este adevărat, şi de aceea am luat aceste măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor, creşte foarte puţin, la acelaşi nivel. Reforma aşa începe, prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi, că e competiţie neloială din partea statului. Şi e nu numai pe salarizare, este şi modul în care statul lucrează cu sectorul privat, în momentul în care statul controlează sectorul privat şi aşa mai departe, sunt multe probleme aici şi de asta e nevoie şi de transparentizare, dar şi de un mod mai eficient al statului pe care-l vom face prin digitalizare.

Eu nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitală a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care să lucrezi ok”, a afirmat Florin Cîţu, joi, la dezbaterea online cu tema „Recuperarea post-pandemie şi drumul spre o nouă economie”, întrebat despre reforma în sectorul public, inclusiv în companiile de stat.

Florin Cîțu puternic contestat după ce a înghețat salariile în 2020

Premierul Florin Cîțu a fost puternic contestat de sindicaliștii din mai multe sectoare publice din România după ce, la sfârșitul anului 2020 a anunțat că 2021 vine cu înghețări ale salariilor bugetarilor. Pe lângă măsura puternic contestată, Florin Cîțu a ales sătaie voucherele de vacanță pe anul 2021.

Sectorul cel mai afectat de tăierea voucherelor de vacanță este tocmai sectorul HORECA. Patronii restaurantelor, hotelurilor din zonele turistice din România s-au plâns, că pe lângă scăderea cauzată de pandemie, lipsa voucherilor va duce automat la un declin al turiștilor din zona bugetarilor români.

Adauga un comentariu