Actualitate

Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin la BZI LIVE: „Nu rivalitatea SUA-Rusia este cel mai important fenomen al momentului, ci rivalitatea strategică între SUA şi China”

Publicat: 14 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin la BZI LIVE Nu rivalitatea SUA-Rusia este cel mai important fenomen al momentului ci rivalitatea strategică între SUA şi China
Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe şi europarlamentar a discutat la BZI LIVE despre tensiunile chino-americane, în contextul în care sunt din ce în ce mai multe obiecte „ciudate” semnalate în zona Americii de Nord (SUA și Canada) respectiv deasupra Taiwanului.

Adrian Severin la BZI LIVE

Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin a discutat la BZI LIVE despre tensiunile dintre China și Statele Unite ale Americii. În acest sens, amintim că americanii au doborât un nou obiect zburător neidentificat, după ce acum câteva zile au distrus un balon chinez de spionaj. Așadar, SUA, la ordinul preşedintelui Joe Biden, au doborât vineri, 10 februarie un „obiect care zbura la altitudine mare” deasupra statului Alaska.

„Relaţia SUA-China este în încălzire de multă vreme. Iar odată cu dispariţia statului sovietic, SUA a fost tentată de a fi succesorul Federaţiei Ruse… şi are dreptate Putin sau Lavrov când spun că până la urmă s-au tot retras până când NATO a ajuns la poarta lor. Şi de acolo nu mai au unde să se retragă. Iar pe de altă parte, iar aici este lucrul cel mai important, China s-a ridicat.

Astăzi, China, din punct de vedere economic dar şi cultural, demografic dar şi al cercetării ştiinţifice şi chiar din punct de vedere militar tinde să urce în anumite domenii intrând chiar pe locul întâi. Iar în altele, ducându-se foarte sus, chiar imediat, în urma Statelor Unite care îi simt de acum răsuflarea fierbinte în ceafă.

Şi revin la o observaţie pe care am mai făcut şi se face destul de rar, şi anume că, dacă SUA a deţinut întâietatea în lume pentru o bună perioadă de timp datorită capacităţii sale de creaţie tehnologică, astăzi, China trece practic pe locul întâi. Şi politica americană ostilă imigraţiei, deşi SUA este o ţară de imigranţi.. iar aici repet, nu rivalitatea SUA-Rusia este cel mai important fenomen al momentului, ci rivalitatea strategică între SUA şi China.

Această rivalitate strategică este sesizabilă deja de ani buni. Eu însumi am spus acum ceva ani, că probabil va avea loc o ciocnire directă între SUA şi China într-un interval de timp relativ scurt. Iar acel interval de timp scurt cam acum se împlineşte.

În acelaşi timp, înainte de ultimele alegeri americane, solicitat de nişte interlocutori chinezi să fac o analiză, le-am spus că dacă preşedintele Trump va fi reales, atunci ceea ce se prefigurează cu precădere este o confruntare chino-americana. Dacă preşedintele Biden va câştiga alegerile, ceea ce se prefigurează este o confruntare ruso-americana.

Iar o confruntare ruso-americană va lăsa timp Chinei să se ridice în continuare, un spaţiu de manevră mult mai mare, iar acest timp va fi esenţial în momentul în care intradevar se va produce ciocnirea dintre forţele americane şi cele chineze, şi vor pune întrebarea “declanşăm confruntarea sau găsim o altă cale pentru a convieţui?”.

Aici ne găsim. Deci nu avem de a face cu ceva excepţional sau neaşteptat.

Şi subliniez un lucru: nu mai ascultaţi toată această propagandă ce circulă prin mass-media miluită! Nu există lider politic la ora actuală care să nu vrea decât să ne manipuleze! Trebuie să ne orientăm în alte părţi şi să îi ascultăm pe cei care au acces la informaţia primară, pentru că declaraţiile politice nu sunt bune la nimic, sau sunt bune numai pentru a ne deruta!”, a spus Adrian Severin.

Adauga un comentariu